MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

Joze1802 pisze:
alfamixi pisze:ale zastanawiam się dla czego mając własne działki nie hodujecie pszczół miodnych Przyjemne z pożytecznym
Dobre pytanie, czemu nie, tylko co na to sąsiedzi z sąsiednich działek. ;:oj Ja na swojej bym się nie odważył, pamiętam problemy z sąsiadami jak zaczynałem zabawę z murarką, a co dopiero z miodną. :D
Ups ale dlaczego taka panika, agresja pszczół zależna jest od usposobienia królowej jeżeli pszczoły są agresywne kupujemy matkę i wymieniamy i wtedy pszczoły chodzą po ręku i nie żądlą
kidaa21 pisze:Heloo.
Co niektórzy są uczuleni na histaminę, konkretnie jad owadów.
Sporo dziś latało u mnie pszczółek miodnych wokół przebiśniegów i krokusów. Jak na razie murarki jeszcze śpią, choć u mnie w domu znalazłam pod oknem martwego samczyka ehh, gdzieś zawieruszył się najwyraźniej jeden kokon, a że ciepło w domu to i maleństwo wyszło.
Co tu ma do czynienia histamina uwalnia się przy ukąszeniu pszczoły ,osy ,szerszenia ,trzmiela ,murarki czy też żmii i co trzeba wszystko zabić . Murarka w stanie zagrożenia zachowa się tak samo jak osa czy pszczoła miodna. ;:124 ;:124 ;:124 ;:124
milix
50p
50p
Od: 2 sie 2013, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam miodne, ale na mojej działce pszczoły były od zawsze. Sąsiedzi na razie je tolerują. Znam kilku pszczelarzy którzy często mają problem ze znalezieniem miejsca dla swoich pszczół, ludzie boją się sąsiedztwa pasieki. Poza tym ciężko utrzymać teraz pszczoly w dobrej kondycji i zdrowiu.
Dzisiaj +11. Murarki na razie w kokonach, miodne nieśmiało zbierają pyłek.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

alfamixi pisze:Ups ale dla czego taka panika, agresja pszczół zależna jest od usposobienia królowej jeżeli pszczoły są agresywne kupujemy matkę i wymieniamy i wtedy pszczoły chodzą po ręku i nie żądlą
Kolego Ty o tym wiesz, ale sąsiedzi już nie koniecznie. Ja przez 2 lata walczyłem z dwoma sąsiadkami o moje murarki, bo ponoć przez moje pszczoły nie mogą na działce przebywać ich wnuki. ;:oj Przez te dwa lata nasyłały na mnie przeróżne kontrole, oskarżając mnie oto, że moje pszczoły kilkakrotnie użądliły dzieci, co było wierutną bzdurą! Ale sprawa zakończyła się w trakcie wakacji, kiedy następna komisja z zarządu nie mogła odszukać moich pszczół, które już zakończyły swoją działalność, tu padło dość kuriozalne i śmieszne pytanie gdzie ja je pochowałem. ;:306 ;:306 ;:306 Ale mając opisy hodowli jakoś wybrnąłem z tej śmiesznej sytuacji. :D
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

Cześć wszystkim
alfamixi sam się zabij , szkoda gadać ehhh, nie zabijam zwierząt tylko dla tego ze jestem uczulona, po za tym żmije nie wiem czy wiesz są chronione...
I jak także dostałam smsa ze otrzymam domek z kokonami :D tylko znając życie samczyki będą już wygryzione.
Po za tym murarka nie jest wstanie przebić sie przez skórę człowieka...masakra

iser ciekawy domek, propozycja byś zrobił wysunięty bardziej daszek
:)
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje murarki zyskały nowy dom:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dwa samce już się wygryzły, ale na razie siedzą zakopane w kokonach. Wygląda na to, że wygryzanie tak jak w zeszłym roku odbędzie się do końca marca. W ogrodzie wiosna na całego, inne owady już latają ;:138
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
x-a-xi
---

Post »

kidaa21 pisze:Cześć wszystkim
alfamixi sam się zabij , szkoda gadać ehhh, nie zabijam zwierząt tylko dla tego ze jestem uczulona, po za tym żmije nie wiem czy wiesz są chronione...
I jak także dostałam smsa ze otrzymam domek z kokonami :D tylko znając życie samczyki będą już wygryzione.
Po za tym murarka nie jest wstanie przebić sie przez skórę człowieka...masakra

iser ciekawy domek, propozycja byś zrobił wysunięty bardziej daszek
Nie tylko ty jesteś uczulona i jakoś i ja i inni dają sobie rade z uczuleniem na jad . Więc ja nie zamierzam się zabijać a tobą faktycznie ehhhh... szkoda gadać ;:223 ;:223 ;:223 ;:223 ;:223 ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Murarka w stanie zagrożenia zachowa się tak samo jak osa czy pszczoła miodna.
Ty tak naprawdę ? To co jest tym owym zagrożeniem, bo jakoś nie słyszałem o użądleniu murarki a tych innych co wymieniłeś sam doświadczyłem nie raz w życiu.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
lukasz0
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2015, o 12:56

Post »

Ja też dostałem info że jutro dotrą do mnie murarki.
Inne czekają jeszcze w przechowalni mam zamiar wystawić je w święta ale jeszcze zobaczymy
x-a-xi
---

Post »

Xellos pisze:
Murarka w stanie zagrożenia zachowa się tak samo jak osa czy pszczoła miodna.
Ty tak naprawdę ? To co jest tym owym zagrożeniem, bo jakoś nie słyszałem o użądleniu murarki a tych innych co wymieniłeś sam doświadczyłem nie raz w życiu.
Tak ja naprawdę ! Połóż na policzku i spróbuj ją palcem nacisnąć . Będzie to zagrożenie . Też spotkałem się z osami a jeszcze częściej z pszczołami i nieraz byłem zapuchnięty i jakoś żyje i nie robię paniki o jakiejś histaminie .
lukasz0
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

kolego "phrix" nie dajesz żadnej siatki żeby ptaki nie atakowały pszczół
Awatar użytkownika
iser
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lut 2015, o 21:22

Post »

;:196 kidaa21 - dziękuję za podpowiedź.
Daszek będzie z opakowań po sokach, aluminiową warstwą do góry.
;:304
Pozdrawiam Krzysztof
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
lukasz0
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

a to mój domek, drugi wyszedł lepiej ale nie zrobiłem foto. Czeka w sadzie do kwietnia
Obrazek
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

alfamixi pisze:Też spotkałem się z osami a jeszcze częściej z pszczołami i nieraz byłem zapuchnięty i jakoś żyje i nie robię paniki o jakiejś histaminie .

Bo nawet nie wiesz co to reakcja alergiczna dla osób faktycznie uczulonych na jad błonkoskrzydłowych - jak się doczytasz to może zrozumiesz obawy wielu osób .
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”