Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.2
Doniczka storczykowa odpada od razu. Będzie za lekka, poza tym nie wiem ale korzenie sagowca mogą być wrażliwe na światło, a tym bardziej słońce. Ja mam swojego w palmówce, ale na tym etapie może być po prostu zwykła tylko bardziej większa doniczka - nawet parę cm na średnicy żeby korzenie mogły bez problemu rozrastać się na boki.
Jeśli włókno kokosowe samo odpada z podłoża to możesz delikatnie otrząsnąć.
Jeśli włókno kokosowe samo odpada z podłoża to możesz delikatnie otrząsnąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczykową zamierzałam włożyć w ceramiczną osłonkę. Zawsze pilnuję, by woda na dnie nie zalegała, a jest mi łatwiej, bo widzę czy ziemia sucha czy nie. Będzie chyba za mała - 12 cm. Prawdę mówiąc, lubię storczykowe doniczki. Palmowa doniczka ma 14 cm średnicy, ale znowu będę się zastanawiać przed każdym podlaniem
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
- norbert76
Storczykową doniczka może być za mała, choć można ją rozciąć jak korzenie się nadmiernie rozrosną i przesadzić bez ich naruszania do większej. Możesz wykorzystać obie doniczki storczykową włożyć do palmówki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem sagowca, którego kupiłem za... dychę! A jest całkiem spory.
obecnie stoi sobie przy oknie, ale nie bezpośrednio na słońcu. Moje pytanie dotyczy zimy - czyli jeżeli w tym okresie będzie stał w ciemniejszym miejscu, to czy mu to nie zaszkodzi? Czy wystarczy po prostu ograniczyć podlewanie do raz w miesiącu?
obecnie stoi sobie przy oknie, ale nie bezpośrednio na słońcu. Moje pytanie dotyczy zimy - czyli jeżeli w tym okresie będzie stał w ciemniejszym miejscu, to czy mu to nie zaszkodzi? Czy wystarczy po prostu ograniczyć podlewanie do raz w miesiącu?
- norbert76
W okresie jesienno-zimowym powinno się sagowca trzymać w chłodnym, a nie ciemniejszym stanowisku... Jeśli takiego nie masz, to musisz mu zapewnić jak najjaśniejsze i podlewać go częściej niż raz na miesiąc, to nie jest sukulent.
Proponuję poczytać obie części tego wątku.
Proponuję poczytać obie części tego wątku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ARHIZ
- 500p
- Od: 12 wrz 2009, o 18:02
- Kontakt:
Czytam, czytam. Jest dość długi. ;)
Przestawi się to i owo i będzie i jasno i chłodno.
Spotykam się z opinią (z tego co rozumiem błędną), że sagowce uwielbiają ciasne doniczki. Ciekaw jestem skąd to przekonanie.
Przestawi się to i owo i będzie i jasno i chłodno.
Spotykam się z opinią (z tego co rozumiem błędną), że sagowce uwielbiają ciasne doniczki. Ciekaw jestem skąd to przekonanie.
- norbert76
Sagowce potrzebują obszernych doniczek, chociażby z tego względu, że nie lubią przesadzania. Poza tym one najlepiej rosną w gruncie, co niektórzy robią.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam,
Proszę o pomoc. Mój sagowiec zżółknął. Stoi od jesieni w tym miejscu (pod oknem dachowym), od wiosny do końca lata był na dworze, nic się z nim nie dzialo. Ma ziemię do palm, na dole doniczki keramzyt. Przez parę dni nie odslanialam okna, podlewam 1 szklanke na tydzień. Jak go uratować? Co z liśćmi? Poobcinać?
Proszę o pomoc. Mój sagowiec zżółknął. Stoi od jesieni w tym miejscu (pod oknem dachowym), od wiosny do końca lata był na dworze, nic się z nim nie dzialo. Ma ziemię do palm, na dole doniczki keramzyt. Przez parę dni nie odslanialam okna, podlewam 1 szklanke na tydzień. Jak go uratować? Co z liśćmi? Poobcinać?
- norbert76
Mało, że ma ciemne stanowisko to jeszcze przez kilka dni zrobiłaś mu całkowite zaciemnienie. A co to jest jakiś sztuczny kwiat
Sagowiec, jak i wszystkie rośliny potrzebują światła przez cały rok, a nie tylko latem. W tak ciemnym miejscu jak ma być przeprowadzany proces fotosyntezy?
Liście już mu zielone na powrót się nie zrobią. Znajdź mu bezwzględnie jasne stanowisko tuż przy normalnym oknie, a na to stanowisko kup sobie jakieś sztuczne kwiatki.
Druga sprawa nie podlewa się roślin cyklicznie co do dnia, a w okresie jesienno - zimowym nieco rzadziej, zwłaszcza sagowce. Wierzchnia warstwa ziemi powinna przeschnąć. Trzecia sprawa, rośliny wymagają przepuszczalnego podłoża, tj mieszanki ziemi i rozluźniacza.
Sagowiec, jak i wszystkie rośliny potrzebują światła przez cały rok, a nie tylko latem. W tak ciemnym miejscu jak ma być przeprowadzany proces fotosyntezy?
Liście już mu zielone na powrót się nie zrobią. Znajdź mu bezwzględnie jasne stanowisko tuż przy normalnym oknie, a na to stanowisko kup sobie jakieś sztuczne kwiatki.
Druga sprawa nie podlewa się roślin cyklicznie co do dnia, a w okresie jesienno - zimowym nieco rzadziej, zwłaszcza sagowce. Wierzchnia warstwa ziemi powinna przeschnąć. Trzecia sprawa, rośliny wymagają przepuszczalnego podłoża, tj mieszanki ziemi i rozluźniacza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Kupiłam takiego bidulka w markecie, bo żal mi się go zrobiło. Myślałam, ze to palma
Poczytałam o uprawie sagowca, ale mam jedno pytanie - chcę go przesadzić, ale nie wiem o ile większa powinna być nowa doniczka.
Poczytałam o uprawie sagowca, ale mam jedno pytanie - chcę go przesadzić, ale nie wiem o ile większa powinna być nowa doniczka.
- norbert76
Dużo większa, było omawiane w tym wątku nie raz - tutaj możesz dać o 3 - 4 cm większą na średnicy. Oczyść z tego włókna kokosowego, tylko delikatnie bo korzenie sagowca są delikatne. Na dno doniczki daj warstwę keramzytu jako drenaż.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za odpowiedź. Dla jednego dużo to 5 cm, dla innego to 10 cm, dlatego wolałam się upewnić.
Przesadzę i mam nadzieję, że uda mi się zachować roślinę.
---16 lip 2019, o 21:50---
Akcja ratunkowa się udała Mój bidulek puszcza nowy liść
---31 lip 2019, o 20:31---
Moja radość była przedwczesna, zobaczcie, co za liść wyrósł
Chyba za dużo nawozu, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Przesadzę i mam nadzieję, że uda mi się zachować roślinę.
---16 lip 2019, o 21:50---
Akcja ratunkowa się udała Mój bidulek puszcza nowy liść
---31 lip 2019, o 20:31---
Moja radość była przedwczesna, zobaczcie, co za liść wyrósł
Chyba za dużo nawozu, bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.
- norbert76
Raczej za mało światła. Nawoziłaś nie przekraczając dawki na opakowaniu?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta