Staw kąpielowy
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lip 2013, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: staw kąpielowy
Witam , taka realizacja wymaga projektu i nie da się tego opisać w dwóch zdaniach , bo ktoś tam zrobił izolując nieckę jeszcze raz folią lub membraną - to są podwójne koszta i dużo większy rozmach prac jakie będzie trzeba włożyć w efekt końcowy , nie napisał pan jaką metodą chce pan oczyszczać wodę w tym założeniu ;
1.przy użyciu chemii,
2.naturalna strefa regeneracyjna.
I tutaj wybrał bym tą druga opcję ze względów praktycznych i wizualnych
W prezentowanej przez pana niecce są wykonane otwory i tutaj nasuwa się pytanie w jakim celu są te otwory ?
a no ktoś takie niecki przed wdrożeniem do produkcji zaprojektował i te właśnie otwory także , otóż mają one służyć do wymiany wody , podłączenia filtracji lub właśnie strefy regeneracyjnej
Ja bym to zrobił tak:
Nieckę wkopać tak aby pozostawić 10cm wyniesioną nad poziom gruntu
poza niecką wykonać naturalną strefę regeneracyjną a przez otwory w niecce zrobić obieg wody ; strefa regeneracyjna - niecka.
Dodam jeszcze że taka strefa regeneracyjna nie musi wyglądać np kwadrat 10x10m , bo można to także zrobić przez wykonanie sztucznego strumyka w ogrodzie który doskonale oczyści wodę w tym basenie .
Jakich materiałów użyć do wykonania strefy regeneracyjnej to już wymaga dłuższego przemyślenia i zaprojektowania
1.przy użyciu chemii,
2.naturalna strefa regeneracyjna.
I tutaj wybrał bym tą druga opcję ze względów praktycznych i wizualnych
W prezentowanej przez pana niecce są wykonane otwory i tutaj nasuwa się pytanie w jakim celu są te otwory ?
a no ktoś takie niecki przed wdrożeniem do produkcji zaprojektował i te właśnie otwory także , otóż mają one służyć do wymiany wody , podłączenia filtracji lub właśnie strefy regeneracyjnej
Ja bym to zrobił tak:
Nieckę wkopać tak aby pozostawić 10cm wyniesioną nad poziom gruntu
poza niecką wykonać naturalną strefę regeneracyjną a przez otwory w niecce zrobić obieg wody ; strefa regeneracyjna - niecka.
Dodam jeszcze że taka strefa regeneracyjna nie musi wyglądać np kwadrat 10x10m , bo można to także zrobić przez wykonanie sztucznego strumyka w ogrodzie który doskonale oczyści wodę w tym basenie .
Jakich materiałów użyć do wykonania strefy regeneracyjnej to już wymaga dłuższego przemyślenia i zaprojektowania
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Staw kąpielowy
W prezentowanym basenie (niecce basenowej) otwory zostały zaprojektowane pod takie lampy.
Pozostałe otwory są skimmer i dysze powrotne. W moim basenie otwory wykonano dopiero przy montażu bo nie każdy chce mieć lampy w basenie.
W prezentowanym basenie (niecce basenowej) otwory zostały zaprojektowane pod takie lampy.
Pozostałe otwory są skimmer i dysze powrotne. W moim basenie otwory wykonano dopiero przy montażu bo nie każdy chce mieć lampy w basenie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lip 2013, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
I tak też można
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 gru 2016, o 01:46
- Kontakt:
Zestaw do badania wody w zbiornikach wodnych
Pytanie do osób które używają zestawów do badania parametrów wody. pH, twardość węglanowa, fosforany itp.
Jakieś sprawdzone zestawy albo inne sposoby w jakie sprawdzacie te parametry?
Ktoś może polecić coś dobrego, sprawdzonego?
Z góry dziękuję.
Jakieś sprawdzone zestawy albo inne sposoby w jakie sprawdzacie te parametry?
Ktoś może polecić coś dobrego, sprawdzonego?
Z góry dziękuję.
- asprokol
Najlepiej kup paski typu EasyTest ja używam takich "Tetra Test 6in1"
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 gru 2016, o 01:46
- Kontakt:
Dokładny odczyt? Zadowolony jesteś z nich?
- asprokol
Ja nie mam stawu kąpielowego tylko basen i wyniki nie są tak istotne jak w akwarium.
Dokładność pasków jest wystarczająca aby zaspokoić ciekawość. Zresztą korekty w basenie to albo obniżenie pH albo .................. wymiana części wody.
Dokładność pasków jest wystarczająca aby zaspokoić ciekawość. Zresztą korekty w basenie to albo obniżenie pH albo .................. wymiana części wody.
Re:
Mam pytanie do Pani Oli,o technologie i ewentualnie firmę do pomocy budowy takiego stawu, u mnie na działce woda gruntowa na 1,2-na razie nie wiem jak się za to wziąć,a chciałbym zbudować duży staw kąpielowy,pozdrawiam Adam