Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Ja kupiłem kredę malarską ale sie nie pieniło
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
U mnie też się nie pieniło, ale widzę, że opryski działają. Zgniliznę miałam na jednym krzaku na trzecim i czwartym gronie i następne grona są zdrowe, żadnej plamki na nowych owocach .
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Opryski przeciw suchej zgniliźnie wierzchołkowej, to ostateczność, bo błędy były poczynione dużo wcześniej i sam oprysk nie niweluje przyczyny jej powstawania. Żeby przeciwdziałać, to trzeba wiedzieć, dlaczego ona u nas występuje. Czy jest prawidłowa wilgotność, zasolenie( uzależnione od jakiego nawozu ) i opryskując musimy jednocześnie likwidować przyczynę. U mnie w jakimś poprzednim sezonie nieco występowała z powodu uszkodzenia korzeni. W tym roku beż oprysków, prawie nie występuje.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podczas długotrwałej suszy i upałów pomidor jest szczególnie narażony na SZW ,były upały i są problemy.
http://bomax.botany.pl/pubs/data/article_pdf?id=2364
http://bomax.botany.pl/pubs/data/article_pdf?id=2364
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
U mnie też występuje na paru krzakach (drugie grona) Sucha Zgnilizna Wierzchołkowa, a korzenie są uszkodzone przez turkucie na 100%, czy takie mechaniczne uszkodzenia mogą być przyczyną ? Krzak duży, korzeni sporo to przeżyje, ale niestety kondycja nie ta
Pozdrawiam Eugenia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Też u mnie były upały i przy zerwaniu tony pomidorów, może ze dwie sztuki miały małe oznaki suchej zgnilizny, ale wapń w glebie utrzymuję powyżej 2000 ml/l.
pozdrawiam Ludwik
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja uzupełniłem wapń na wiosnę ale jeden oprysk jak na razie zrobiłem mimo braku widocznych objawów na liściach i owocach.
Wczoraj odwiedziłem tunel znajomego, prawdziwy poligon doświadczalny. Znalazłem tam SZW,Brunatną plamistość,nekrozy, niedobory makro i mikroelementów. Nie znalazłem tylko zarazy i część zmian nie potrafiłem rozpoznać
Wczoraj odwiedziłem tunel znajomego, prawdziwy poligon doświadczalny. Znalazłem tam SZW,Brunatną plamistość,nekrozy, niedobory makro i mikroelementów. Nie znalazłem tylko zarazy i część zmian nie potrafiłem rozpoznać
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Tak mi się wbiło w głowę że każdy chlor dla pomidorów zabójczy że nawet nie pomyślałem o chlorku wapnia. A nie tylko tutaj okazuje się jednak że chlor czasem potrzebny... Dziękuję za link!kaLo pisze: Może chlorek wapnia?Wg tych artykułów wapń w tej formie jest pobierany najefektywniej.
Dziękuję za informację, u mnie też zmiany na podobnym etapie i też jakby zatrzymane. Choć pogoda taka że pozostaje obserwować co będzie dalej, bo przynajmniej u mnie to wszystko jakby zahibernowane...Rzepka pisze:Tomek , ja na Suchą Zgniliznę Wierzchołkową zrobiłam dwukrotny oprysk Cytrynianem Wapnia, nie widać dalszych zmian na owocach.
Może ktoś też jeszcze coś napisze o doświadczeniach z opryskami pozostałymi związkami wapnia ?
Pomimo że też dość mocno wierzę w 'szkiełko i oko' momentami powątpiewam (co czyni też chyba sporo profesjonalistów) że sama zawartość składnika nie do końca przekłada się się na jego identyczne wchłanianie.
Jedna z zagadek Matki Natury dzięki której nie doczekaliśmy się jeszcze, szczęśliwie, np. kiszonych ogórków z Chin
Tomku, proszę nie mieszaj postów z innych for, bo takie wyliczenia naukowe tylko utrudniają, ekopom
pozdrawiam, Tomek
- ekopom
- -Moderator Forum-.
A jeśli było wystarczająco wapnia, to można pogorszyć w przyswajaniu innych składników. Tak jest z każdym pierwiastkiem, trzeba nieco zachować proporcje i pH.
pozdrawiam Ludwik
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
TomekD chlor jest zabójczy powyżej 150 mg/l podłoża.Prześledź artykuły na podanej stronie.Stosowano mieszankę saletry wapniowej i chlorku wapnia w stosunku 70:30 w odniesieniu do zawartości Ca.
I jeszcze coś.Cytrynianów wapnia jest trzy ,jedno,dwu i trójwapniowy http://vitalia.pl/ch_add,246,0_Cytryniany-wapnia.html
I jeszcze coś.Cytrynianów wapnia jest trzy ,jedno,dwu i trójwapniowy http://vitalia.pl/ch_add,246,0_Cytryniany-wapnia.html
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Dawkowanie OW Otrzymujemy 5 litrów 0,4 % roztworu do oprysku.Czyli 4 ml na litr wody dobrze rozumiem
-
- 50p
- Od: 11 sie 2014, o 12:39
sajmon0609
Dawkowanie OW Otrzymujemy 5 litrów 0,4 % gotowego do oprysku (już nie rozcieńczamy)
Pozdrawiam Zbyszek
Dawkowanie OW Otrzymujemy 5 litrów 0,4 % gotowego do oprysku (już nie rozcieńczamy)
Pozdrawiam Zbyszek
Pozdrawiam,Zbyszek
Ekopom ----> czym uzupełniasz wapń jesienią?