Kalanchoe - problemy w uprawie (choroby, szkodniki)

ODPOWIEDZ
papapa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2014, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kalanchoe - miękkie liście

Post »

Kwiatek ma miękkie liście, które opadają. Podlewany jest raz na tydzień, małą ilością wody. Co zrobić, żeby go uratować? Pomocy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Re: Kalanchoe - miękkie liście

Post »

Wody za mało ,podlej to nabiorą sprężystości.
marrrtina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 lis 2012, o 18:29

Re: Kalanchoe

Post »

norbert76, dziękuję za odpowiedź. W mojej mieszance piasku sporo, tak do 50%, ale nie przewaga. Myślę, że liście pogniły z uwagi na pogodę, było zimno i mokro. Teraz zauważyłam jakieś korzonki, więc cieszę się bardzo, może coś z tego będzie. Robię wszystko z tą rośliną na czuja, jakoś nie możemy się dogadać, a to tak strasznie mi się podoba. Teraz boję się podlać, żeby nie zgniło, nie podlewać za długo też się boję, żeby nie uschło. Generalnie nie ma lekko :wink:
Pozdrawiam, M.
Awatar użytkownika
Shan-lee
100p
100p
Od: 6 mar 2012, o 22:00

Post »

Troszkę czasu minęło. Ucięłam zielone wierzchołki i wetknęłam w ziemię w doniczce. Oto co mam teraz. Piękne 6 sztuk młodych roślinek :) Dziś je porozsadzam do nowych doniczek. Jakie są szanse, że będą kwitły?

Obrazek
Awatar użytkownika
Myselfy
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lip 2014, o 14:08

Opadła Kalanchoe

Post »

Witam,
mam z 2 miesiące Kalanchoe zakupioną w promocji za złotówkę, jednak ostatnio coś się z nimi zaczęło dziać.. Roślina jako liście jest zdrowa, ale kwiaty więdną, tracą kolor i nie chcą się podnieść. Zwisają tak już z 2 tygodnie, mam dwa egzemplarze i obecnie jeden ma wilgotne podłoże równe 2-3, a drugi 0-1 przeważnie mają sucho przedwczoraj podlewałam. Ziemia, w której obecnie się znajdują nie jest najlepsza, jednak nie wiedziałam czy przesadzać, bo roślina kwitnie. Temperatura pomieszczenia to 28,0 stopni i taka się utrzymuje, mozliwe, że jest to czynnik pogarszający, ale nie wiem. Czy może już nadszedł jej czas... A jeśli nie, to co w związku z tym powinnam zrobić, aby o nią zadbać i przywrócić jej zdrowy wygląd? Cały ten czas stały w średnio-osłonecznionych miejscach gdyż mam przez cały dzień słońce przy oknie i tam jest ponad 50 stopni w ciągu dnia. Ekspertem nie jestem, ale mam rękę np. dzbanecznik, mam mnóstwo różnych roślin i super je hoduje, więc ta sytuacja mnie martwi czy może coś zrobiłam nie tak, chce im pomóc ;:174
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Opadła Kalanchoe

Post »

Na moje oko są przelane,a to sukulenty więc wystarczy raz w tygodniu podlać odrobinę,a to co zostanie na podstawce wylać.Kalanchoe lepiej przesuszyć niż przelać.
Temperatura też robi swoje,u hodowcy były w optymalnej do pędzenia temp.ok 18 stopni,więc taki szok(28) robi zamęt.
Jeśli to możliwe umieść w chłodniejszym miejscu,z nasłonecznieniem jest dobrze,no i nie podlewaj jakiś czas(najlepiej jeśli ziemia całkiem wyschnie)
Jeśli to przyniesie efekty to super,jeśli nie,pozostaje ci obciąć padajace kwiaty i czekać na nowe.
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

A dlaczego liście mu żółkną i usychają?
Moja mama ma takie zwykłe z Ikei czy innego Obi. Średnio wie jak się nim opiekować ale chyba nie przelewa odkąd wie, że to sukulent. Natomiast coś mówiła o kwaśnym podłożu i być może zakwasza je roztworem wody z sokiem z cytryny (tak jej doradziły internety i tak robi z Rododendronem na pewno). Nie jestem tego pewna bo się do jej roślin nie wtrącam ale sama mnie spytała w końcu co może być przyczyną usychania więc staram się pomóc.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
pastelqueen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2015, o 16:36

Re: Kalanchoe potrzebują pomocy

Post »

Witam, jakiś czas temu zauważyłam, że moje kalanchoe mają złotawy/brązowy nalot na listkach oraz ciemne plamy pod listkami i w dodatku końcówki listków usychają. Jednemu z nich nawet zdrowe listki opadają i są cienkie (podejrzewałam przelanie, ale nie jestem pewna) :( Okno północne, czasem wschodnie, podlewam co 6 dni.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
just89
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 paź 2015, o 09:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Kalanchoe - liście, co im dolega?

Post »

Cześć.

Jakiś czas temu sprawiłam sobie trzy kalanchoe. Jestem laikiem jeżeli chodzi o pielęgnację kwiatów tak w ogóle i stąd moja prośba o pomoc ;)
Dwa już przekwitły całkowicie, a trzeci powoli przekwita. Martwią mnie głównie liście - żółkną lub są suche na końcach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem jak temu zapobiec. A może to normalne?
Trzymam je głównie na parapecie, gdzie jest w ciągu dnia dość jasno. Na wieczór zabieram je z okna, bo kaloryfery wtedy mocniej prażą. Podlewam raz w tygodniu, choć wiem że można nawet rzadziej. Może są przelane? Czy takie liście należy usunąć?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
Awatar użytkownika
atallanta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 wrz 2015, o 20:30

Re: Różne pytania o choroby i gatunki roślin

Post »

Witam!
Moje Kalanchoe ma taki sam nalot. Zastanawiam się czy można tego grzyba zwalczyć jakimiś bardziej naturalnymi metodami? Wyciąg z grejfruta na razie kiepsko działa :? Ewentualnie mam pod ręką Topsin, ale do chemicznej walki musiałabym wykorzystać mojego męża, który nie bardzo wie, jak się za to zabrać i średnio się pali do robienia przy kwiatkach czegoś innego niż podlanie ;)
Dodam, że jestem bardzo początkującą "kwiaciarą". Mamy ledwo 7 kwiatków doniczkowych, ale od czegoś trzeba zacząć.
Do tej pory z pomocą tego forum udało mi się uratować 2 z nich od niechybnej śmierci :)
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kalanchoe - problemy w uprawie

Post »

Mimo wszystko, przydałyby się zdjęcia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
trzola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2013, o 15:35

Kalanchoe - choroba na liściach?

Post »

Kalanchoe ma takie liście... to się jakoś leczy (jak?) czy należy się pożegnać z kwiatem?
Obrazek
Dziękuję za porady.
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Od: 25 kwie 2014, o 14:19

Re: Kalanchoe - problemy w uprawie

Post »

Według mnie jest to efekt korkowacenia. Być może przez zbyt mocne nasłonecznienie.(Na jakim stanowisku stoi?). Nie jest to szkodliwe dla kwiatka, ale jeśli Ci przeszkadza po prostu usuń te listki.
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”