Kielichowiec wonny (Calycanthus floridus )
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jak uprawiać kielichowiec wonny.
Dziękuję Tadeuszu, chyba tak jest jak piszesz ... Tak piękna roślina a nie rośnie u mnie w eksponowanym miejscu. Gapa ze mnie. Będę go obserwować. Przycinamy Kielichowce?
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w zasadzie swojego kielichowca przycinam tylko w ten sposób że usuwam ( przy ziemi) pędy które zwisają zbyt blisko ziemi ( ma on do wzrostu ograniczoną przestrzeń na rabacie). W moim klimacie niektóre pędy, czasami ulegają przemarzaniu, dlatego też tnę go na wiosnę, nie ma to wpływu na jakość kwitnienia rośliny.
Pozdrawiam Tadeusz.
Pozdrawiam Tadeusz.
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Mój kielichowiec obsypany pączkami. Pewnie już niedługo zakwitnie .
- bunia58
- 10p - Początkujący
- Od: 15 wrz 2011, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój kielichowiec przeżył natarcie psiury. Przy samej ziemi z dwóch oczek mam 1cm zawiązki listków. Napiszcie czy mam szansę zobaczyć w tym roku kwiaty czy jednak trzeba poczekać na gałązki i dopiero z nich za rok czy dwa kwiaty?
bunia58
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Mój czwarty sezon w ogrodzie, a kwiatów jeszcze nie ujrzałam. Pąków do dziś brak. Roślina nie jest mała. Chyba go przesadzę, albo wyląduje na kompostowniku
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
Raczej nie liczyłbym na kwiaty w tym roku.bunia58 pisze:Mój kielichowiec przeżył natarcie psiury. Przy samej ziemi z dwóch oczek mam 1cm zawiązki listków. Napiszcie czy mam szansę zobaczyć w tym roku kwiaty czy jednak trzeba poczekać na gałązki i dopiero z nich za rok czy dwa kwiaty?
Lorrie a czy próbowałaś dochodzić czemu tak jest? Czy prócz braku kwiatów rośnie normalnie: zdrowe liście i gałązki?Lorrie pisze:Mój czwarty sezon w ogrodzie, a kwiatów jeszcze nie ujrzałam. Pąków do dziś brak. Roślina nie jest mała. Chyba go przesadzę, albo wyląduje na kompostowniku
Witam wszystkich gdyż dopiero się zarejestrowałam i proszę o radę. Posiadam kielichowca wonnego drugi rok.Gdy go kupiłam miał kilka kwiatów, niestety po posadzeniu nie rozwinęły się tylko zaschły. W tym roku jet ich bardzo dużo choć roślina jest mała ok o,4 m., czekam że się rozwiną i dzis zauważyłam, że końcówki kwiatów są uschnięte. Co zrobić, żeby się rozwinęły? Co dolega mojej roślinie? Proszę o pomoc.
Na etykiecie mojej rośliny pisze, że ma ok 1.5 m wysokości i pachnie goździkami przyprawowymi. Kwiaty do 5 cm średnicy.
Na etykiecie mojej rośliny pisze, że ma ok 1.5 m wysokości i pachnie goździkami przyprawowymi. Kwiaty do 5 cm średnicy.
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Mój sadziłam rok temu i m aco najmniej 10 kwiatów, dwa się rozwinęły i p a ch ną
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
no to mi się udało mój zakwitnie - sadzony jesienią ub. roku - później zdjęcia
Pozdrawiam, Iwona.
- Ivona44
Pozdrawiam, Iwona.
-
- Kontakt:
Większość wypowiedzi jak widzę, jest od osób którym kielichowiec albo nie kwitnie albo ma bardzo nieliczne kwiaty. Ja chciałbym jednak spytać tych, którym kwitnie obficie.
Ja sadziłem kielichowca w nadziei na ten piękny zapach o jakim dużo czytałem. Od dwóch lat kwitnie mi obficie ale zapach mimo, że faktycznie jest wyjątkowy to jest tak słaby, że aby go poczuć muszę właściwie nos do kwiatów przyłożyć. Czy też tak macie? Czy ten zapach to taki mały mit? Czy może z moim jest coś nie tak?
Liczyłem, że będzie go czuć już w pewnej odległości od krzewu.
Dla zobrazowania kwitnienia:
Ja sadziłem kielichowca w nadziei na ten piękny zapach o jakim dużo czytałem. Od dwóch lat kwitnie mi obficie ale zapach mimo, że faktycznie jest wyjątkowy to jest tak słaby, że aby go poczuć muszę właściwie nos do kwiatów przyłożyć. Czy też tak macie? Czy ten zapach to taki mały mit? Czy może z moim jest coś nie tak?
Liczyłem, że będzie go czuć już w pewnej odległości od krzewu.
Dla zobrazowania kwitnienia:
- Ivona44
to chyba z moim coś nie tak, zdecydowanie czuję - a węch mam psi zapach octu żadne tam cynamonki
Pozdrawiam, Iwona.
-
- Kontakt:
Gdybym miał "węch psi" to bym go pewnie z kilometra wyczuł
Moje pytanie było nie jaki to zapach tylko czy jest silny - więc nie wiem czy Twoja odpowiedź jest dla mnie czy na jakieś wcześniejsze pytanie?
Moje pytanie było nie jaki to zapach tylko czy jest silny - więc nie wiem czy Twoja odpowiedź jest dla mnie czy na jakieś wcześniejsze pytanie?