Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1678
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Można też podobnie ukisić ugotowane opieńki. Bardzo dobre, jak dla mnie lepsze niż marynowane.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
ganio4
1000p
1000p
Posty: 1571
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Stąd

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Maślaki i borowiki jadłam. Jak dla mnie szkoda grzybów, nie polecam.
Polecam natomiast kim chi ;:3 Od miesiąca robię z ostrą papryką ,,gochu garu" i ,,Dopiero teraz smakuje jak kim chi", powiedział ten, który w Korei jadł :lol:
Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2303
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

olaa900 pisze:O kiszonych pieczarkach, czy grzybach, nigdy nie słyszałam, jaki smak? podobny do grzybów z octu?
Dla mnie smak kiszonych jest bardziej wyrazisty od octowych, ale dawno przestałem używać spirytusowego.
Moje wątki
Festina Lente
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Z grzybów jadłam/robiłam kiszone rydze ;:215 .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Kiszone rydze to prawdziwy rarytas . ;:333

Obrazek

W słoiku pomieszne z maślakami , które też smakują wybornie .
Najlepiej smakują jako dodatek do ciemnego chleba ze smalcem własnego wyrobu .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Przyniosłam z piwnicy , słoik kiszonych grzybów . Mieszanka rydzów i prawdziwków . Dodatkowo do smaku cebulka .
Zakiszone były pod koniec września , a ich smakiem możemy cieszyć się nawet teraz . :D

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Ja też mam w słoiczkach :) .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Ja bardzo lubię kiszone grzyby, a nie zawsze mam dostęp do leśnych. Babcia mówiła żeby układać wszystkie grzyby kapeluszem do góry, ale dlaczego to już nie wiem, ale nadal tak robię :D :D
Beata
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Ja mam nieograniczony dostęp do grzybów leśnych . :D
Kisiłam różne , jednak moimi faworytami są rydze i prawdziwki . ;:108
Grzyby również marynuję w lekkiej zalewie słodko-kwaśnej . Lubię jedne i drugie .
Nie próbowałam kisić pieczarek i boczniaków . Może warto spróbować .

Spotkałam się z tym , że ludzie mylą kiszenie grzybów z soleniem . Dziwią się nawet jak moża bez odmoczenia kiszone grzyby jeść i jeszcze mówić , że są smaczne . :;230
Pozdrawiam, Beata.
Dino_saur
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 247
Od: 28 lis 2014, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podbeskidzie
Kontakt:

Re: Słonecznik bulwiasty - topinambur

Post »

ullak pisze:Zrobiłam w zeszłym roku kiszony. Smak jakiś taki. Wolę jednak na surowo. Może w tym roku spróbuję ukisić w jakiejś mieszance.
Podaj konkrety jak kisiłaś, jestem bardzo, bardzo zainteresowany...
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1678
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kozienice

Re: Słonecznik bulwiasty - topinambur

Post »

Zdaje się, że zalałam kawałki taką zalewą jak na ogórki kiszone. To jest do zjedzenia na bieżąco po ukiszeniu, nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1573
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: okolice Słupska

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Beata, dawaj przepis na kiszone prawdziwki. Swoją drogą myślałem, że solenie jest niezbędne podczas procesu kiszenia. Ale całe życie człowiek się uczy.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1787
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: granica Warm?i i Mazur

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Adam
Kilka postów wyżej acia1065 podała przepis na kiszone pieczarki :

Kiszone pieczarki
1 kg oczyszczonych kapeluszy pieczarek (ew. borowików lub kozaków)
4 dkg soli
2 łyżeczki cukru
3 listki laurowe
10 dkg cebuli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
Kapelusze umyć, osączyć i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli (1 dkg na litr wody). Utrzymywać w stanie wrzenia przez 5 minut, odcedzić, starannie osączyć,ostudzić.
Sól wymieszać z cukrem i pieprzem; listki laurowe rozkruszyć, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki, podzielić na "obręcze". W wyparzonym lub wygotowanym naczyniu układać warstwami kapelusze grzybów, przesypując cebulą i przygotowanymi przyprawami.Pojemnik powinien być dokładnie napełniony grzybami, które po osoleniu skurczą się i opadną. powierzchnię grzybów przykryć wygotowanym krążkiem lub spodkiem obciążonym ciężarkiem, pozostawić w temperaturze pokojowej. kozaków)
4 dkg soli
2 łyżeczki cukru
3 listki laurowe
10 dkg cebuli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
Kapelusze umyć, osączyć i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli (1 dkg na litr wody). Utrzymywać w stanie wrzenia przez 5 minut, odcedzić, starannie osączyć,ostudzić.
Sól wymieszać z cukrem i pieprzem; listki laurowe rozkruszyć, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki, podzielić na "obręcze". W wyparzonym lub wygotowanym naczyniu układać warstwami kapelusze grzybów, przesypując cebulą i przygotowanymi przyprawami.Pojemnik powinien być dokładnie napełniony grzybami, które po osoleniu skurczą się i opadną. powierzchnię grzybów przykryć wygotowanym krążkiem lub spodkiem obciążonym ciężarkiem, pozostawić w temperaturze pokojowej.

Robię dokładnie tak samo .
Jeśli grzyby puszczą zbyt mało soku , dodaję solanki w takiej ilości by grzyby były przykryte . Na to kładę ściereczkę z gazy i obciążam talerzykiem .
W temperaturze pokojowej już po trzech dniach grzyby zaczynają być lekko kwaśne . Zwykle po tygodniu są już dobre .
Trzeba do nich zaglądać i uzupełniać solankę jeśli odparuje . Ja nie lubię mocno ukiszonych , więc max po 10 dniach przerywam kiszenie .
Jeśli kiszę większą ilość , przekłam do słoików i pasterýzuję . Potem przechowuję w chłodnej piwnicy .
Można również kisić sobie grzyby na bieżąco z grzybów mrożnych .
Do mrożenia biorę całe kapelusze i przed zamrożeniem je blanszuję .
Przed kiszeniem rozmrażam je , obgotowuję i dalej w/g przepisu . Te po ukiszeniu trzymam w lodówce . Uwielbiam cebulkę kiszoną z grzybami , jest jędrna i bardzo smaczna . Ja kroję ją w drobne piórka .

Pieczarek nigdy nie kisiłam , tylko leśne . Niezarzeczalnie najlepsze do tego są rydze . Prawdziwkom , maślakom i innym kapeluszowym też nic nie brakuje . Mnie grzyby kszone smakują dużo bardziej niż grzyby marynowane .
Pozdrawiam, Beata.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”