Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1106
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Moje winogrona w tym roku wyżarły kwiczoły i/lub szpaki, nic dosłownie nic nie zostało, a krzewów jest sporo i co roku był nadmiar.
Zrobiłam natomiast czeremchówkę. Podobno trzeba było trzymać krótko (kilka dni) owoce w alkoholu, żeby nie zostawiły goryczy. Moim zdaniem wyszła mało aromatyczna, mam zamiar ją zmieszać z pigwówką lub po prostu zaleję tą nalewką owoce pigwowca. Mam nadzieję, że wyjdzie coś dobrego z takiego połączenia.
Zrobiłam natomiast czeremchówkę. Podobno trzeba było trzymać krótko (kilka dni) owoce w alkoholu, żeby nie zostawiły goryczy. Moim zdaniem wyszła mało aromatyczna, mam zamiar ją zmieszać z pigwówką lub po prostu zaleję tą nalewką owoce pigwowca. Mam nadzieję, że wyjdzie coś dobrego z takiego połączenia.
pozdrawiam Ewa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Się pochwalę
Pierwszy raz nastawione ciemne winogrona .
Jeszcze kilka dni fermentacji i przelewam do słoi
Żaden wyszukany przepis
Jesienią byliśmy na święcie piwa w naszym regionie
Można było posmakować różnych trunków , kupić sprzęt do destylacji
Winogrona dojrzały , nadeszła pora na zakup sprzętu .
Pojechaliśmy , kupiliśmy , nawet przeszliśmy przeszkolenie co i jak
Pierwsze robimy bez dodatków
Zobaczymy jak ze smakiem wtedy przy kolejnych nastawieniach zadecydujemy czy łączyć je z innymi owocami czy pozostaną takie jak teraz .
Jutro zrywam owoce z pigwowca
Te pójdą na nalewki
W sadzie jeszcze dojrzewają jabłuszka
Też będzie zabawa
Pierwszy raz nastawione ciemne winogrona .
Jeszcze kilka dni fermentacji i przelewam do słoi
Żaden wyszukany przepis
Jesienią byliśmy na święcie piwa w naszym regionie
Można było posmakować różnych trunków , kupić sprzęt do destylacji
Winogrona dojrzały , nadeszła pora na zakup sprzętu .
Pojechaliśmy , kupiliśmy , nawet przeszliśmy przeszkolenie co i jak
Pierwsze robimy bez dodatków
Zobaczymy jak ze smakiem wtedy przy kolejnych nastawieniach zadecydujemy czy łączyć je z innymi owocami czy pozostaną takie jak teraz .
Jutro zrywam owoce z pigwowca
Te pójdą na nalewki
W sadzie jeszcze dojrzewają jabłuszka
Też będzie zabawa
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Posty: 1003
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Czy można zrobić nalewkę z mrożonych owoców? Mam trochę mrożonych jeżyn i chciałabym zrobić jeżynówkę
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Można, tylko trzeba popstępować ostrożnie bo rozmrożone jeżyny jak się rozciapią , to może być problem z klarowaniem. .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 30
- Od: 5 maja 2012, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Ja żurawinę i aronię mrożę przed nastawem na nalewkę.Potrzebują tego .
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Tak potrzebuje tego aronia i żurawina ale nie jeżyna, tę trzeba traktować jak malinę.
Ale.... z braku laku dobry kit.... ja właśnie zrobiłam dżem truskawkowo malinowy z mrożonych owoców.
Nalewka może trochę źle się będzie filtrować ale zawsze to lepsze niż sklepowe.
Poza tym u mnie w domu na to gęste i nieprzefiltrowane zawsze są chętni.
Ale.... z braku laku dobry kit.... ja właśnie zrobiłam dżem truskawkowo malinowy z mrożonych owoców.
Nalewka może trochę źle się będzie filtrować ale zawsze to lepsze niż sklepowe.
Poza tym u mnie w domu na to gęste i nieprzefiltrowane zawsze są chętni.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Jestem w trakcie robienia nalewki z pigwy. Miałam pozyskać trochę soku do herbaty, ale pigwa zaczęła fermentować i muszę ją zalać alkoholem (wódką)! Jakoś spirytus mi nie smakuje. Dla mnie zdecydowanie za mocny!
Pierwszy raz będę robiła pestkówkę. Spróbowałam u znajomych pierwszy raz i muszę powiedzieć, że ma oryginalny smak i cudowny zapach!
Pierwszy raz będę robiła pestkówkę. Spróbowałam u znajomych pierwszy raz i muszę powiedzieć, że ma oryginalny smak i cudowny zapach!
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Poleci ktoś dobry przepis na nalewkę z mahoni i maliny.?!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Mam nadzieję , że nie robisz nalewki z pigwowca wg. przepisu na "herbatkę góralską" - 1 litr spirytusu i 1 szczypta suszonej herbaty. Pić po 10 minutach. . Pestkówkę robisz na alkoholu 35-40%smolka pisze:...
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
kaLo staram się nie zalewać owoców spirytem. Takie nalewki są dla mnie za mocne Po prostu mi nie smakują. Lubię delikatne z wyczuwalnym smakiem owoców.
Kiedyś robiłam nalewki na bimberku, ale czuć było sam bimber a nie owoce!
Pestkówkę zrobię na alkoholu 40%. Smak i aromat jest niesamowity!
Kiedyś robiłam nalewki na bimberku, ale czuć było sam bimber a nie owoce!
Pestkówkę zrobię na alkoholu 40%. Smak i aromat jest niesamowity!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Chyba niezupełnie rozumiem.Moc nalewki zależy od ilości użytego spirytusu.Obliczanie procentów to chyba szkoła podstawowa, nieprawdaż? Wystarczy zalać owoce taką ilością procentów, żeby wyszło te 35-40% . Wódka też jest ze spirytusu i smakuje.No nie?
-
- 100p
- Posty: 149
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Północna Wielkopolska
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Witam, zadałam to pytanie w wątku o cydrze, ale tam nikt w tym roku nie zaglądał więc pytam tu może znacie to:
Znalazłam w sklepie internetowym tzn duży zestaw do robienia cydru za ok 70 zł. ( pojemnik 20 l z kranikiem , drożdże i coś tam jeszcze). Mój zięć od niedawna zainteresował się własną produkcją wina i nalewek i myślałam kupić mu taki zestaw na gwiazdkę. Czy ktoś ma opinię na ten temat. Czy to jest coś warte - jakimś badziewiem się chciałabym się popisywać. Proszę o radę.
Roma
Znalazłam w sklepie internetowym tzn duży zestaw do robienia cydru za ok 70 zł. ( pojemnik 20 l z kranikiem , drożdże i coś tam jeszcze). Mój zięć od niedawna zainteresował się własną produkcją wina i nalewek i myślałam kupić mu taki zestaw na gwiazdkę. Czy ktoś ma opinię na ten temat. Czy to jest coś warte - jakimś badziewiem się chciałabym się popisywać. Proszę o radę.
Roma
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
To samo masz za mniej niż pół ceny tutaj https://decortrend.pl/pl/p/ZESTAW-DO-WY ... DATKI/4544 Na dodatek o 10 l większy pojemnik. Co prawda Biowin to konkretna firma, ale nie przesadzajmy, cena zaporowa. Do wiadra potrzebny jest kranik spustowy, zdj. 2 a jeszcze lepiej 3 z tzw.korkiem grawitacyjnym. Puszcza płyn jak jest oparty o dno butelki. Zapobiega to silnemu pienieniu. https://decortrend.pl/pl/searchquery/kr ... n,spustowy
Zięciu, ale masz teściową . Gratuluję i zazdroszczę .
PS.
Ten z Biowinu ładnie opakowany i bardziej nadaje się na prezent, ale 20l to trochę mało i w porywach można fermentować do 15 l. moszczu.
Zięciu, ale masz teściową . Gratuluję i zazdroszczę .
PS.
Ten z Biowinu ładnie opakowany i bardziej nadaje się na prezent, ale 20l to trochę mało i w porywach można fermentować do 15 l. moszczu.