Sezon 2016 - rozpoczęty
- aneczka1979
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sezon 2016 - rozpoczęty
To moje ciut niższe niż Jolki.
Radzę nie grzebać w ziemi, nawet delikatnie, bo młode pędy powojników jeszcze delikatniejsze.
Nie denerwuj się Magdalenca, bo mieszkamy w różnych rejonach i rośliny różnie zaczynają wegetację. Do majowego weekendu powinny ruszyć. A jak nie, to wtedy się martwić.
A ślimaki nie podgryzły młodych pędów? Mnie te zołzy zżarły niezliczoną ilość młodych przyrostów w tym sezonie.
Radzę nie grzebać w ziemi, nawet delikatnie, bo młode pędy powojników jeszcze delikatniejsze.
Nie denerwuj się Magdalenca, bo mieszkamy w różnych rejonach i rośliny różnie zaczynają wegetację. Do majowego weekendu powinny ruszyć. A jak nie, to wtedy się martwić.
A ślimaki nie podgryzły młodych pędów? Mnie te zołzy zżarły niezliczoną ilość młodych przyrostów w tym sezonie.
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie, ślimaków tam w ogóle nie ma, przez 5 lat nie spotkałam ani jednego. Poczekam, nie grzebię, może odbije - jak nie w tym, to w następnym roku ;(
Wysokie te wasze powojniki, z moich posadzonych rok temu najlepiej radzi sobie Polish Spirit, ma ze 30-40 cm, reszta malizna, po 20 cm.
Wysokie te wasze powojniki, z moich posadzonych rok temu najlepiej radzi sobie Polish Spirit, ma ze 30-40 cm, reszta malizna, po 20 cm.
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
U mnie tylko bylinowe takie wybujałe. Wielkokwiatowe, jak i u Ciebie, małe, co najwyżej 15-20 cm, a niektóre to dopiero się powoli z ziemi gramolą. Najładniej teraz wygląda Markham's Pink, który niedługo powinien pokazać pierwsze kwiaty.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
Ja nie mam w ogóle wielkokwiatowych, dopiero zaczynam - dwa bylinowe i kilka włoskich. Takie wybrałam na początek, żeby były bezproblemowe , a tu mi Betty brzydki kawał zrobiła.
-
- 1000p
- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Trzymam kciuki, żeby Betty jednak się pokazała u Ciebie
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pooglądałam powojniki w e-clem i wstępnie wybrałam takie: (za radą Aneczki - choć z wielkim bólem - trzymałam się daleko od wielkokwiatowych wcześnie kwitnących, a i z późno kwitnących zaastanawiam sie tylko nad jednym )
Purple Dream PBR,
Tentel,
Solina,
Purpureaa Plena Elegans,
Night Veil,
Justa,
Maidwell Hall,
Ville de Lyon.
Co o nich myślicie? Wytrzymałe są? Bo trochę już dość mam kapryśnych księżniczek. Tym bardziej, że póki co trzy nadal nie dają znaku życia
Aneczko, mam nadzieję, że to co napisałaś o weekendzie majowym tyczy się wszystkich powojników
Purple Dream PBR,
Tentel,
Solina,
Purpureaa Plena Elegans,
Night Veil,
Justa,
Maidwell Hall,
Ville de Lyon.
Co o nich myślicie? Wytrzymałe są? Bo trochę już dość mam kapryśnych księżniczek. Tym bardziej, że póki co trzy nadal nie dają znaku życia
Aneczko, mam nadzieję, że to co napisałaś o weekendzie majowym tyczy się wszystkich powojników
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Re: Clematis - pielęgnacja, wymagania
Ale to w domu?
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
"Stalwijk Gold"
"Pamela Jackman"
"Pamela Jackman"
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 100p
- Od: 27 sie 2013, o 07:57
Asta6265, a możesz powiedzieć, w jakiej odległości posadziłaś powojniki od tego ogrodzenia? Ja posadziłem również przy siatce, tylko około 30 cm od podstawy (tak jak w instrukcji sadzenia od Clematis - 30 cm od ścian, murków itd.), więc u mnie jeszcze pną się w górę lub po tych podporach przy siatce. Sadziłaś w zeszłym roku na jesień?
Chłop z Mazur
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie górski zaczął kwitnąć. Aczkolwiek po zeszłorocznym morderczym lecie nieciekawie z nim. Oplatał mi całą pergolę, przełaził nawet górą na inne pylony, a obecnie wszystko powyżej metra pięćdziesiąt zamarło.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI