Lewkonia

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lewkonia

Post »

Goferku ja właśnie wysiałam dokładnie 14 lutego :) teraz czekam
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
ARIUS26
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 kwie 2007, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

u mnie mają już kilka dni, ale cały czas wschodzą, co do wyłapania tych jaśniejszych, ja żadnej różnicy w kolorze nie widzę :?

Obrazek
pozdrawiam,
Artur
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p

Post »

Arius moje wyglądają podobnie :) kiedy pikujesz?
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
fibi
100p
100p
Od: 26 gru 2008, o 13:21

Post »

Co roku sieję lewkonie, a potem się denerwuję, że jest dużo z pojedyńczymi kwiatkami. Znalazłam taki przepis:
"Należy przeprowadzić selekcję siewek W tym celu siewki wstawiamy do pomieszczenia o temp nie wyższej niż 6-8 stopni. Ogrodnicy w tym czasie doświetlają rośliny zapewniając 7-9 godz światła. Taki zabieg podzieli nam siewki na te z jaśniejszymi liścieniami z których rozwiną się kwiaty pełne i na te z ciemniejszymi liścieniami, z których rozwiną się rośliny z kwiatami pojedyńczymi. Jeżeli zależy nam na kwiatach pełnych siewki z ciemnymi liścieniami usuwamy.
Pikujemy w momencie gdy siewki mają 2 liście właściwe. Po pikowaniu jeżeli mamy taką możliwość uprawiamy siewki w tem. 4-8 stopni i doświetlamy do min. 7 godz. W takich warunkach następuje tzw. indukcja pąków kwiatowych...
Pozdrawiam
ARIUS26
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Trochę jak dla mnie to zbyt skomplikowany sposób, no można postawić siewki do piwnicy gdzie jest chłodno i zapewnić im 7 godzinny dzień (sztucznie naświetlać).W domu trudno to zapewnić-szczególnie temperaturę. Bez tego szanse 50/50. Pikować będę jak ukształtują się pierwsze liście właściwe. Ostatnimi laty kupowałem gotowe sadzonki, ale jakoś słabo kwitły. Teraz sam spróbuję wyhodować. Kupiłem odmianę wielopędową.
pozdrawiam,
Artur
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Ależ to nie będzie takie trudne do spełnienia. Zapowiadają temperatury 7 -11stopni. Balkon, parapet, - można popróbować :D W tamtym roku na 12 sadzonek miałam tylko 2 puste. :wit
zdorotaz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 wrz 2011, o 06:57

Post »

A moja lewkonia jest jakaś poprzewracana.

Obrazek
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p

Post »

No właśnie ja też coś mam problem z tą moją lewkonią :roll: popikowałam i większośc z 60 sztuk wyglądała ładnie ale po 3 dniach widzę że już 4 się nie przyjęły :( położyły się na ziemii i widac że więdną może im korzonki uszkodziłam
W razie czego wysieje jeszcze raz bo strasznie mi się te kwiatki podobają :roll:
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Ja na opakowaniu mam że powinno się siać w kwietniu. Nie powyciąga się siana teraz?
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p

Post »

Steasi ja mam na opakowaniu marzec ale jak zwykle się pospieszyłam :lol: może i lepiej zdązę posadzic jeszcze jedne.
Powiedzcie co robię nie tak że 4 z nich dostało takie cienkie łodyżki i padło, to samo miałam z bratkami :roll:
Pozdrawiam Ola
ARIUS26
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Właśnie popikowane lewkonie, zobaczymy co będzie dalej, ;:180

Obrazek
pozdrawiam,
Artur
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p

Post »

Moje tez popikowane ale niestety dorwał je zgorzel i częsc padło. Jutro reszte podleje polyramem a następnym razem siewki odrazu będę nim podlewała po pikowaniu. Jeszcze raz wysieje lewkonie bo troche mało ich zostało :roll:
Pozdrawiam Ola
barkaskarfre
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2012, o 13:33

Post »

Witam
Pierwszy raz wysiałem lewkonie 15.02 i zaraz po wschodach dałem je na parapet o temp. noc/dzień 12-14/16-18 *C i od paru dni coś się z nimi dzieje nie tak.
Obrazek Obrazek[/img]
Tak jak widać na zdjęciach.
Może jakieś "choróbsko", może złe nawadnianie, może zbyt ostre słońce. Ale obok są : seler , kalafior i kapusta i nic takiego u nich nie ma. Może ktoś doświadczony w lewkonii wie w czym problem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, sugestie, porady.

Pozdrawiam Alfred.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”