Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3

Drzewa owocowe
Zablokowany
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Maliny

Post »

beatazg, dziękuję pięknie za odpowiedź; uspokoiło mnie to, ale będę monitorować sytuację.
Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś sugestie, proszę napisać.
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czerwonawe zabarwienie nowych liści jest spowodowane niedoborem fosforu, roślina nie może go pobrać w wystarczających ilościach ze względu na uszkodzony system korzeniowy(przesadzanie).Po rozbudowaniu przez maliny systemu korzeniowego problem powinien zniknąć.Żeby przyspieszyć ten proces należy jednak dostarczyć roślinom fosfor dolistnie - ponieważ jest on jednym ze składników wpływających na szybkość i jakość ukorzenienia.Proponuję użyć: Fostaru.
Pozdrawiam klakier.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam microstar , można nim opryskać rośliny , czy tylko do podsypywania się nadaje ?
W instrukcji ani słowa o użyciu dolistnym ,myślę że dolistnie byłby szybszy efekt .
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Microstar zawiera azot, fosfor i siarkę, a tak duża zawartość fosforu dolistnie, to raczej nie wpłynie korzystnie, przy braku potasu i innych pierwiastków.
Awatar użytkownika
Katiusza
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2016, o 21:21

Post »

Mam mały problem z moimi malinkami po raz pierwszy od paru lat. Na niektórych pędach zauważyłam dziwną pianę tuż przy ziemi, a młode pędy zamierają. Nie ma żadnych szkodników, w sensie owadów czy robali. Na niektórych piany nie ma a wierzchołki też więdną. Wczoraj prysnęłam je czymś takim : Sumin - zwalcza choroby grzybowe. Niestety nie ma poprawy w malinkach i boje się ze te pare krzaczków, które zostały coś trafi a moja dzieciarnia tak uwielbia sok malinowy ze swojskich owocków:-(
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Ta piana to może być efekt żerowania pienika ślinianki.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
Katiusza
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 kwie 2016, o 21:21

Post »

Nie widziałam na malinach tego stworzenia. Więc chyba niestety to nie on :-(

Malinka wyglądała tak:
Najpierw zauważyłam oklapnięty wierzchołek
Obrazek

A potem to
Obrazek
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

A u mnie na niektórych sadzonkach zasychają wierzchołki. Czernieją i odpadają.
Ki piernik?
Piotrek
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

klakier7, ekopom, dziękuję za informacje.

Czy możecie polecić czym mógłbym teraz potraktować maliny posadzone jesienią 2015 r., aby ich nie stracić i dostarczyć im fosfor, ale również inne pierwiastki? Wzrost części malin uległ całkowitemu zahamowaniu, klika sztuk wypadło, a listki również nie wyglądają zdrowo zdradzając objawy braku składników mineralnych.

klakier7 zaproponował fostar, który zawiera azot i dużą dawkę fosforu; czy oprócz tego może być również popularny florovit, który oprócz azotu zawiera również potas, miedź, żelazo, molibden i cynk?
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Tamburyn ,a ja specjalnie w kilkudziesięciu uszczykuję wierzchołki .Rosną wówczas krzaczasto i chyba są dłużej . Ale mam ich dużo i mogę poeksperymentować :)

Beata ;:3
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Post »

@merle.Twoje krzewy pokazały wyraźnie, że brakuje im fosforu i właśnie tego składnika powinieneś dostarczyć im w pierwszej kolejności(interwencyjnie). Nawożeniem rządzi:Prawo minimum Liebiga które mówi, że wzrost i rozwój organizmu jest ograniczany przez składnik występujący w niedomiarze, a jego niedobór jest niemożliwy do zastąpienia innym czynnikiem środowiska.Właśnie z taką sytuacją mamy do czynienia w Twoim przypadku,gdzie niedobór fosforu hamuje rozwój krzewów,a pozostałe składniki wbrew pozorom mogą być dla roślin dostępne.Z resztą, te składniki możesz dostarczyć maliną posypowo, stosując jakiś nawóz wieloskładnikowy-bezchlorkowy.Składniki te w przeciwieństwie do fosforu dość szybko przemieszczają się w glebie i docierają do korzeni roślin.

Pozdrawiam klakier.
marunia
100p
100p
Od: 4 cze 2015, o 13:07

Post »

Witam,
Coś takiego zżera mi maliny :evil: czy ktoś wie czym to potraktować? Delikwent na zdjęciu

Obrazek
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Widzę, że wszędzie pełno tych chrząszczy. To Ogrodnica niszczylistka, gryzie dziury w liściach. Moje drzewka owocowe są właśnie atakowane, liście mają podziurawione, zwłaszcza śliwka i wiśnia. Muszę niszczyć te owady. Ciekawe czy podziała na nie oprysk wrotyczem :D
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”