Tulipany cz.4
- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany cz.4
adawi, twoje zdjęcie z 20 maja ....Scarlet Baby?
I Alladin's Record
I Alladin's Record
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
Rennni Dziękiza wsparcie w wyszukiwaniu nazw odmian- widzę, że w tej sprawie mamy podobnie- jest ważne co jak się nazywa
Reaguję z opóźnieniem bo natłok zajęć mam okropny.
Scarlet Baby wg netu ma 20 cm, a ten ze zdjęcia ( czerwony z kotkiem do towarzystwa) jest trochę większy- tak ze 35-40 cm .
Ale
Zagadką do rozwiązania dla mnie jest nazwa bardzo podobnego, tylko właśnie mniejszego.
Gdy wrzuciłam w google zapytanie o Scarlet Baby to wyświetliły mi się fotki tego drugiego ( był kupiony jako Shown Winner- od pewnego czasu zaczęłam mieć wątpliwości czy to on, nawet zabrałam się za pisanie posta pod hasłem : czy to może być Shown Winner, ale coś przeszkodziło).
TO ogólne podobieństwo tych dwóch zobaczyłam w tym roku bardzo wyraźnie, bo akurat "Show Winnera" przesadziłam w pobliże tego " shakespeare". Mam to oczywiście na zdjęciach, spróbuję wyszukać, ale w tej chwili mam mało czasu ( pora do pracy )- jak się nie uda to wieczorkiem
A Alladin's Record jest niezwykle fotogeniczny
Więc- na szybko znalazłam domniemanego Showwinnera ( przy okazji - chyba zła pisownia nazwy odmiany u góry), który pewnie nim nie jest, za to "pasuje jak ulał" do Scarlet Baby. Fotka gdzie prezentuje się obok ten drugi gdzieś się schowała.
,
Pozdrawiam
Reaguję z opóźnieniem bo natłok zajęć mam okropny.
Scarlet Baby wg netu ma 20 cm, a ten ze zdjęcia ( czerwony z kotkiem do towarzystwa) jest trochę większy- tak ze 35-40 cm .
Ale
Zagadką do rozwiązania dla mnie jest nazwa bardzo podobnego, tylko właśnie mniejszego.
Gdy wrzuciłam w google zapytanie o Scarlet Baby to wyświetliły mi się fotki tego drugiego ( był kupiony jako Shown Winner- od pewnego czasu zaczęłam mieć wątpliwości czy to on, nawet zabrałam się za pisanie posta pod hasłem : czy to może być Shown Winner, ale coś przeszkodziło).
TO ogólne podobieństwo tych dwóch zobaczyłam w tym roku bardzo wyraźnie, bo akurat "Show Winnera" przesadziłam w pobliże tego " shakespeare". Mam to oczywiście na zdjęciach, spróbuję wyszukać, ale w tej chwili mam mało czasu ( pora do pracy )- jak się nie uda to wieczorkiem
A Alladin's Record jest niezwykle fotogeniczny
Więc- na szybko znalazłam domniemanego Showwinnera ( przy okazji - chyba zła pisownia nazwy odmiany u góry), który pewnie nim nie jest, za to "pasuje jak ulał" do Scarlet Baby. Fotka gdzie prezentuje się obok ten drugi gdzieś się schowała.
,
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
adawi
Tak, być może mamy podobnie - wszystko musi być nazwano, u mną wszędzie są białe znaczniky To już choroba
Z powrotem do tulipana.....a co Solva ?
Zacząłam w tym tygodniu kopać cebule, straszna praca, szczególnie w przypadku wczesnych odmian.
Inne odmiany (Triumph, Darwin..) robią nowe cebule w miejsce starych ale wczesne odmiany u mną robią nowe cebule (często białe bez skóry) 10 cm lub więcej poniżej starej cebuli
Tak, być może mamy podobnie - wszystko musi być nazwano, u mną wszędzie są białe znaczniky To już choroba
Z powrotem do tulipana.....a co Solva ?
Zacząłam w tym tygodniu kopać cebule, straszna praca, szczególnie w przypadku wczesnych odmian.
Inne odmiany (Triumph, Darwin..) robią nowe cebule w miejsce starych ale wczesne odmiany u mną robią nowe cebule (często białe bez skóry) 10 cm lub więcej poniżej starej cebuli
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
- Ala66
- 50p
- Od: 28 sie 2014, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale dużo pięknych odmian podziwiam
Pozdrawiam
Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz. - Colin P. Sisson
Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz. - Colin P. Sisson
Ja się właśnie dzisiaj zdziwiłam jak plewiłam i pociągnęłam przez przypadek uschnięte liście tulipanów i wychodziły łodyżki jak patyczki z ziemi. Czyli już chyba czas. Te, które się mocniej trzymały zostawiłam a resztę usunęłam.
Pozdrawiam Agnieszka
Wlasnie zabieram sie do roboty, chociaz w zeszlym roku wykopywalam dopiero w lipcu i bylo ok.
Proszę o poprawną pisownię (regulamin)./Iwona
Proszę o poprawną pisownię (regulamin)./Iwona
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Zgoda na brak polskiej czcionki
- Aga2
- 200p
- Od: 31 mar 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaki stan waszych cebulek po wykopaniu .
Spotkał się ktoś z gumowym wyciekiem z cebulek ?
Te co to miały gniją po tygodniu -wywaliłam.
Ciekawa jestem jak reszta tej partii przetrzyma odmiana Bania Luka super kwitła myślałam ze cebule będą super.
Najlepiej wyglądają stara odmiana Oxford i Miranda
Spotkał się ktoś z gumowym wyciekiem z cebulek ?
Te co to miały gniją po tygodniu -wywaliłam.
Ciekawa jestem jak reszta tej partii przetrzyma odmiana Bania Luka super kwitła myślałam ze cebule będą super.
Najlepiej wyglądają stara odmiana Oxford i Miranda
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
Mój ogród
- bartosz les
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
Ja już wczoraj wykopywałem tulipany - cebulki niektóre piękne i duże. Najbardziej rozwarstwił się Ice Cream i Papuzi Texas Gold a cebulki pełnego strzępiastego z auchan Esprit nic się nie zmieniły duże piękne i jędrne cebulki przyrosła tylko jedna cebulka.
Ale cudne kwiaty macie drodzy forumowicze . Ja co roku "choruje" na inne odmiany tulipanów.
W tym sezonie były bo tulipany olbrzymie. Zdjęcie nie oddaje ich rozmiaru, ale widać je było z daleka. A otwarte do słońca były większe niż dłoń.
W tym sezonie były bo tulipany olbrzymie. Zdjęcie nie oddaje ich rozmiaru, ale widać je było z daleka. A otwarte do słońca były większe niż dłoń.
Za mały ogród, za dużo marzeń...