Cyprysik ( Chamaecyparis) jaka to odmiana?
Re: Co to jest?
Mamutowiec to na pewno nie jest !! . Podtrzymuję w dalszym ciągu że jest Ch. thyoides Ericoides lub jakaś odmiana Ch. pisifera (np. Squarosa Lombartsii itd.) . Co się tyczy zapytania Anny ,to cyprysiki też mają lekko kłujące igiełki ale znacznie delikatniejsz od jałowców.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
- dorota1007
- 200p
- Od: 26 wrz 2009, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Być może się mylę, dlatego napisałam iż wydaje mi się ,że to mamutowiec. Gałązki rośliny na zdjęciu wyraźnie zwisają, natomiast widziałam okazy Ch.thyoides 'Ericoides' i tam pędy wzniesione są ku górze , również u Ch.pisifera squarrosa 'Lombardsii' nie zauważyłam aby gałązki zwisały... dla porównania- Chamaecyparis thyoides 'Ericoides'
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=63996" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam- Dorota
Pozdrawiam- Dorota
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście, że tak Jednak jałowiec zawsze ( no prawie zawsze) dość mocno kłujeJanusz 61 pisze: Co się tyczy zapytania Anny ,to cyprysiki też mają lekko kłujące igiełki ale znacznie delikatniejsz od jałowców.
Pozdrawiam Janusz
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak jak powiedziałaś Anno "prawie zawsze" mają kłujące , bo są odmiany w obrębie np. J. horizontalis czy J. scopulorum itd.które niekoniecznie są kłujące.
Janusz
Janusz
Pozdrawiam Janusz
- Grzesik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaka to odmiana?
Myślę, że to Chamaecyparis lawsoniana
Re: Jaka to odmiana?
To raczej cyprysik Lawsona . Co do odmiany to może być ''Stardust'' ( Chamaecyparis lawsoniana ''Stardust'' )
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co to za cyprysik?
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
Re: Co to za cyprysik
Konia z rzędem kto pozna
Ogólnie żółte lawsony są trudno rozróżnialne. Trafiają się i siewki o żółtym wybarwieniu. To w dodatku zimowa barwa...
Ogólnie żółte lawsony są trudno rozróżnialne. Trafiają się i siewki o żółtym wybarwieniu. To w dodatku zimowa barwa...
Re: Co to za cyprysik
Zachowaj fotkę, cyknij latem, porównaj
Mogę strzelać, ale to bez sensu... mój 'Kelleris Gold' wygląda teraz identycznie...
Mogę strzelać, ale to bez sensu... mój 'Kelleris Gold' wygląda teraz identycznie...
Re: Żywotnik czy cyprysik - jaka odmiana?
Żartujesz?
Powiem Ci tyle- jak niebieski, to nie żywotnik.
Powiem Ci tyle- jak niebieski, to nie żywotnik.