Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

kamil_kluczbork pisze:Czy ktoś mi podpowie dlaczego krzak dopiero teraz ruszył i rośnie jak szalony. Zawiązał już chyba z 10 owoców, wszystkie po kilku dniach czarnieją i tyle. Podlewam codziennie wieczorem wszystkie moje warzywa i owoce. Tylko arbuz padł. Proszę o poradę.

Ponawiam, bo widzę że tutaj wszyscy z zachwytu padają patrząc na zbiory a u mnie problem, który nie wiem jak rozwiązać. A więc raz jeszcze proszę o poradę ;)

Ogólnie w mojej skrzyni arbuz jest przez cały dzień w pełnym słońcu, podlewany regularnie codziennie wieczorem. Dopiero teraz w sierpniu krzaki ruszyły jak szalone. A były wsadzony pod koniec maja.

Jeden to miał już chyba z 15 owoców, wszystkie czarniały i odpadły. No nie wiem co się dzieje..
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wieczorne podlewanie sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. Podlewaj o świcie.
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Owoce niezapylone pewnie.

Ewentualnie właśnie za dużo wody.

W profesjonalnych publikacjach o uprawie arbuza/melona doradzane jest małe podlewanie do czasu rozpoczęcia kwitnienia i stopniowe zwiększanie wraz z pojawieniem się owoców.
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Kontakt:

Post »

Owoce niezapylone pewnie. - jak je zapylić ?
grimol
50p
50p
Od: 19 mar 2014, o 12:10

Post »

Mam pytanie jeżeli wiatr poprzewracał troche mi liście to chyba owoce nadal będą rosnąć czy może to zahamować wzrost?
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

kamil_kluczbork pisze:Owoce niezapylone pewnie. - jak je zapylić ?
Tak, to jest przyczyna problemu u Ciebie Kamilu. Ale to nie Ty tylko musi się zbiegać w czasie moment kwitnienia kwiatów męskich i żeńskich na Twoim arbuzie. Ponieważ nie masz innych roślin arbuza wkoło, to może być tak, że jeżeli w tym samym czasie nie będzie kwitnąć oba kwiaty, aby męski ( i tu jest wtedy rola owada albo Twoja przy przeniesieniu pyłku) zapylił żeński to możesz w ogóle się nie doczekać owoców.
Ja mam też jednego arbuza na balkonie i tak samo wiele kwiatów żeńskich ( co wyglądają jak małe arbuzy z wiechciem ) mając wielkość agrestu czernieje i odpada, bo nie zostaje zapylone( ale u mnie są pszczoły i pracują ) bo kwitnienie się mija.Kwiat arbuza kwitnie tylko jedną dobę potem koniec.
Ale u mnie dzięki temu, że nic nie uszczykiwałem i rozbudowałem krzak, to kwitnie wiele kwiatów na raz i kilka arbuzów się zapyliło. Musisz czekać i obserwować a jak zobaczysz że kwitną na raz kwiaty dwu płci ale są zbyt daleko od siebie a nie masz owadów zapylających to wtedy pędzelkiem albo nawet patyczkiem higienicznym z watą spróbuj z męskiego kwiaty na żeński przenieść pyłek. U nie oprócz pszczół( dzikich nie hodowlanych) także mrówki pomagają przy zapylaniu. Wciąż łażą po kwiatach.
Witam, jestem Adam.
mistrzpawel
100p
100p
Od: 20 sie 2017, o 10:02

Post »

kupniulaUK pisze:Wygląda jak jakiś Crimson i wygląda na niedojrzały :P
Rzeczywiście ze zdjęcia wygląda na niedojrzały ale bardzo słodki w smaku był.
Arkosxd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lip 2018, o 16:48

Post »

Co to za odmiana arbuza:

Obrazek

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kamil_kluczbork pisze: Ponawiam, bo widzę że tutaj wszyscy z zachwytu padają patrząc na zbiory a u mnie problem, który nie wiem jak rozwiązać. A więc raz jeszcze proszę o poradę ;)

Ogólnie w mojej skrzyni arbuz jest przez cały dzień w pełnym słońcu, podlewany regularnie codziennie wieczorem. Dopiero teraz w sierpniu krzaki ruszyły jak szalone. A były wsadzony pod koniec maja.

Jeden to miał już chyba z 15 owoców, wszystkie czarniały i odpadły. No nie wiem co się dzieje..

Arbuzy w początkowym stanie rozwoju nie lubią zbyt mokrej gleby. Wówczas korzenie chorują, a wzrost jest zahamowany.
Może ziemia w skrzyni nieodpowiednia, może za uboga?
Roślina kwitnie bo tak jest zaprogramowana, ale owoce odrzuca bo wie, że ich nie wykarmi, dlatego usychają i czernieją. Zapylenie nie ma tu nic do rzeczy, bo u mnie i zapylone były odrzucane i to nawet po kilku dniach, gdy były wielkości piłki tenisowej, a nawet jeszcze później, gdy roślina stwierdzała, że ma już za dużo do koryta.
grimol pisze:
Mam pytanie jeżeli wiatr poprzewracał troche mi liście to chyba owoce nadal będą rosnąć czy może to zahamować wzrost?
Z moich obserwacji wynika, że arbuzy nie lubią jak im się miesza w pędach i je przestawia, szczególnie gdy roślina nie jest zbyt silna. Gdy jest zdrowa to sobie spokojnie poradzi.
Arkosxd
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Arkosxd pisze:Co to za odmiana arbuza:

Obrazek

Obrazek
Ponawiam pytanie ;:219
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

A jakie wysiewałeś wiesz? trudno tak rozpoznać ponieważ jest mnóstwo różnych odmian.

U mnie jeszcze wystrzeliła Katanya i orangeglo.

Obrazek

Obrazek
Arkosxd
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Właśnie nie wiem-dostałem nasiona od znajomego.On potrafi rozpoznać kiedy arbuz jest dojrzały(nie liczy dni).Ja jednak chcę wiedzieć ile dni ma rosnąć arbuz (po ilu dniach zerwać).
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Ciężko stwierdzić po twoich zdjeciach. Wiesz kiedy zapylone? Oraz mógł byś coś a nim położyć (słynne 5zł na przykład)? Takie paski, obły krztałt to może być jakiś crimson. Ale ciężko stwierdzić na 100%. Ja w polu mam 19 odmian i bez plakietek bym większości nie rozpoznał :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”