Kawon (arbuz) - część 11
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
@ Krzysztof_18
[quote="wokan"]Tabelki chyba nikt nie zrobi, bo z tym dojrzewaniem to bywa różnie. Raz Złoto Wolicy jest super po 33 dniach, a raz po 37 jeszcze by powisiało. Raz Rosario potrzebuje 37 dni, raz po 40 jest już przejrzałe. Jeden Crimson Sweet jest dobry po 43 dniach inny potrzebuje 38 albo 48... Wszystko zależy od warunków pogodowych, miejsca, klimatu, gleby, nawożenia i innych.
W dużym skrócie (na podstawie moich doświadczeń, gdzie indziej może być inaczej)
Wczesne odmiany popularne w Polsce potrzebują od 33 do do 40 dni:
- Złoto Wolicy od 33 do 37 dni
- Asahi Miyako - od 35 do 40 dni
- Rosario - od 37 dni do 42
Odmiany średnio późne
- wszelkie Crimsony - od około 45 dni, ale trafiają się czasem przed 40 dniami dobre. Gruba skórka utrudnia sprawdzenie dojrzałości metodą na zgniatanie.
Odmiany późne
- Charleston Gray, Ali Baba itp - od 50 dni w górę
Odmiany bardzo późne
- Carolina Cross - 60 dni może być mało
W tym roku wszystko może być przesunięte z uwagi na niskie temperatury.
Wokan dzięki za info bo to zawsze jakaś orientacyjna pomoc
[quote="wokan"]Tabelki chyba nikt nie zrobi, bo z tym dojrzewaniem to bywa różnie. Raz Złoto Wolicy jest super po 33 dniach, a raz po 37 jeszcze by powisiało. Raz Rosario potrzebuje 37 dni, raz po 40 jest już przejrzałe. Jeden Crimson Sweet jest dobry po 43 dniach inny potrzebuje 38 albo 48... Wszystko zależy od warunków pogodowych, miejsca, klimatu, gleby, nawożenia i innych.
W dużym skrócie (na podstawie moich doświadczeń, gdzie indziej może być inaczej)
Wczesne odmiany popularne w Polsce potrzebują od 33 do do 40 dni:
- Złoto Wolicy od 33 do 37 dni
- Asahi Miyako - od 35 do 40 dni
- Rosario - od 37 dni do 42
Odmiany średnio późne
- wszelkie Crimsony - od około 45 dni, ale trafiają się czasem przed 40 dniami dobre. Gruba skórka utrudnia sprawdzenie dojrzałości metodą na zgniatanie.
Odmiany późne
- Charleston Gray, Ali Baba itp - od 50 dni w górę
Odmiany bardzo późne
- Carolina Cross - 60 dni może być mało
W tym roku wszystko może być przesunięte z uwagi na niskie temperatury.
Wokan dzięki za info bo to zawsze jakaś orientacyjna pomoc
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Jestem świeżo po poszukiwaniach info o arbuzach.
Od ofert sprzedaży nasion po info jak pielęgnować.
Przecież to zwariować idzie jedna odmiana z nazwy potrafi mieć co najmniej kilka różnych wersji kolorystycznych. No sprzedają jak leci A jak się kliknie w grafiki na googlach przy konkretnej odmianie to nie jest lepiej no zgłupiec idzie... który jest który
Od ofert sprzedaży nasion po info jak pielęgnować.
Przecież to zwariować idzie jedna odmiana z nazwy potrafi mieć co najmniej kilka różnych wersji kolorystycznych. No sprzedają jak leci A jak się kliknie w grafiki na googlach przy konkretnej odmianie to nie jest lepiej no zgłupiec idzie... który jest który
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na prawdę nie trzymajcie się tych dni co inni podają. To tylko z grubsza i poglądowo, bo kwestia dojrzewania jest bardzo indywidualna - mikroklimat, gleba, nawożenie, nawodnienie itp.
Trzeba po prostu nauczyć się rozpoznawać dojrzałość arbuza i koniec. Samo liczenie dni to za mało. Dzięki datom na tabliczkach wiem tylko od kiedy zwracać baczniejszą uwagę na symptomy - patrze jak arbuz wygląda ogólnie, czy już przestał rosnąć, patrzę na plamę pod spodem, patrzę na łyżeczkę przy ogonku, opukuję i ściskam...
W tamtym roku na 77 owoców skuchę zaliczyłem tylko w kilku przypadkach, gdy po zerwaniu arbuz okazał się niedojrzały, a raz zerwałem za późno bo był już odrobinę po czasie.
Co do wyglądu arbuzów pokazywanych na opakowaniach nasion to często się zdarza, że ma się on nijak to rzeczywistego wyglądu tej odmiany - te zdjęcia to jakaś amatorka i tyle. Dlatego ja jak szukam jak na prawdę wygląda dana odmiana to szukam w wielu różnych źródłach - na katalogi odmian profesjonalnych producentów, filmy na YT ludzi uprawiających daną odmianę i inne zdjęcia znalezione w googlach.
Zdzisie:
Braciszek i siostrzyczka
Pani Arbuz z kolczykami
Trzeba po prostu nauczyć się rozpoznawać dojrzałość arbuza i koniec. Samo liczenie dni to za mało. Dzięki datom na tabliczkach wiem tylko od kiedy zwracać baczniejszą uwagę na symptomy - patrze jak arbuz wygląda ogólnie, czy już przestał rosnąć, patrzę na plamę pod spodem, patrzę na łyżeczkę przy ogonku, opukuję i ściskam...
W tamtym roku na 77 owoców skuchę zaliczyłem tylko w kilku przypadkach, gdy po zerwaniu arbuz okazał się niedojrzały, a raz zerwałem za późno bo był już odrobinę po czasie.
Co do wyglądu arbuzów pokazywanych na opakowaniach nasion to często się zdarza, że ma się on nijak to rzeczywistego wyglądu tej odmiany - te zdjęcia to jakaś amatorka i tyle. Dlatego ja jak szukam jak na prawdę wygląda dana odmiana to szukam w wielu różnych źródłach - na katalogi odmian profesjonalnych producentów, filmy na YT ludzi uprawiających daną odmianę i inne zdjęcia znalezione w googlach.
Zdzisie:
Braciszek i siostrzyczka
Pani Arbuz z kolczykami
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
-
Ja sadzę dwa rzędy z odstępami między rzędami 220 cm a w rzędzie 90 cm. Po bokach 150 cm. Taki rozstaw pasuje mi pod agrowłókninę o szer. 160 cm, bo wtedy nie muszę wycinać otworów tylko tak układam pasy agro żeby szczelina wypadła na szczycie redliny (potrzebuje jedną połówkę o szer. 80 cm) i sadzę w szczelinę. Agro się nie strzępi i jest wówczas do wykorzystania w całości w kolejnym roku. Dla mnie to optymalny układ, choć odmiany o szczególnie bujnym wzroście, np.Bingo, czy Carolina potrafią mieć pędy 5-6 metrowe i spokojnie wyrastają poza arbuzowisko, trzeba wówczas je układać. [/quote]BobejGS pisze: Rozstaw 1x2 okazuje się za mały. Jak ktoś ma arbuzy 1x1 to masakra.
Tak jak do nawożenia dolistnego - 0,2%BobejGS pisze: Ps: ile dajecie Kristalonu w oprysku?
No ładne cacka--julian-- pisze:A u mnie tak. Szczepione rosną o wiele lepiej
Zrobiłem inwentaryzację na moich polach.
Na nieszczepionym mam 20 owoców
Na szczepionym około 50 i masa zielona gdzieś tak na oko 2-3 razy większa.
Ta sama ilość krzaków.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja nie liczyłem ilości arbuzów ale zaraz będe po buraki, przy poletku arbuzowym, to wezme piwko i zrobie obejście.
Zastanawiam się właśnie czy nie zrobić oprysku Kristalonem. Dzięki.
Zastanawiam się właśnie czy nie zrobić oprysku Kristalonem. Dzięki.
-
Dzisiejsza sztuka
Niby nie ma się czym chwalić ale może na przestroge dla kogoś się przyda
Arbuz 5,250kg ale niestety niedojrzały
W smaku słodki nawet lepszy niż niektóre sklepowe ale mam niedosyt słodyczy
Pestki nawet te białe wyrośnięte twarde pełne w środku ale nie zbierałem bo mam jeszcze kilka owoców tej odmiany
Dwoma słowami do zjedzenia ale mogło by być lepiej
Niby nie ma się czym chwalić ale może na przestroge dla kogoś się przyda
Arbuz 5,250kg ale niestety niedojrzały
W smaku słodki nawet lepszy niż niektóre sklepowe ale mam niedosyt słodyczy
Pestki nawet te białe wyrośnięte twarde pełne w środku ale nie zbierałem bo mam jeszcze kilka owoców tej odmiany
Dwoma słowami do zjedzenia ale mogło by być lepiej
To moje arbuziątka Rosario. Wiem, że Panowie macie większe, ale chciałam się pochwalić. To moje pierwsze arbuzy w życiu, więc cieszą tym bardziej.
-- 1 sie 2020, o 19:21 --
-- 1 sie 2020, o 19:23 --
A tu Rosario siane wprost do gruntu 31 maja
-- 1 sie 2020, o 19:21 --
-- 1 sie 2020, o 19:23 --
A tu Rosario siane wprost do gruntu 31 maja
Pozdrawiam. Wiola
-
- 100p
- Od: 3 sie 2018, o 12:20
Jak tak patrzę to żałuję, że nie dosiałem wprost do gruntu. Na 9 sadzonek kiepski maj przetrwało 7, ale tylko asachi ma jeden zawiązek 5 dniowy. Reszta powoli rusza.
A powiedzcie mi, czy sadzicie arbuzy w gruncie bo lepiej się udają niż w szklarni czy po prostu szkoda miejsca w szklarniach?
Pytam bo zastanawiam się czy kupować szklarnie z poliwęglanu 18 metrów kwadratowych z zapasem miejsca na arbuzy czy lepiej 12 metrów kwadratowych, a arbuzy do gruntu na włókninę?
A powiedzcie mi, czy sadzicie arbuzy w gruncie bo lepiej się udają niż w szklarni czy po prostu szkoda miejsca w szklarniach?
Pytam bo zastanawiam się czy kupować szklarnie z poliwęglanu 18 metrów kwadratowych z zapasem miejsca na arbuzy czy lepiej 12 metrów kwadratowych, a arbuzy do gruntu na włókninę?
-
Jak już pisałem wcześniej u mnie pod tunelem arbuzy mają dożywotnio zarezerwowane miejsce.
Ale to 105m kwadratowych.
Jak się trafia rok taki jak ten to ratuje zbiory moje tunelowe do gruntowych pod chmurką to jak dzień do nocy.
Pytanie brzmi ile możesz zainwestować i czy chcesz.
Ale to 105m kwadratowych.
Jak się trafia rok taki jak ten to ratuje zbiory moje tunelowe do gruntowych pod chmurką to jak dzień do nocy.
Pytanie brzmi ile możesz zainwestować i czy chcesz.
-
Szklarnia dla arbuza w naszym klimacie to najlepsze co można mu dać. Niestety arbuz potrzebuje bardzo dużo miejsca, więc i duuuużej szklarni, a to koszty.
Koszt szklarni 18 m2 z poliwęglanu (3x6?) to kilka tysięcy zł. I o jakim zapasie mówimy? W takiej szklarence zmieści się max 6-8 szt. przy czym przy 8 sztukach będzie taki ścisk po 2 miesiącach, że do niej się nie wejdzie bez podeptania liści i pędów aby np. podlać, zasilić czy opryskać... Chyba, że zbuduje się pomosty
Na 100 m2 można już coś podziałać
Koszt szklarni 18 m2 z poliwęglanu (3x6?) to kilka tysięcy zł. I o jakim zapasie mówimy? W takiej szklarence zmieści się max 6-8 szt. przy czym przy 8 sztukach będzie taki ścisk po 2 miesiącach, że do niej się nie wejdzie bez podeptania liści i pędów aby np. podlać, zasilić czy opryskać... Chyba, że zbuduje się pomosty
Na 100 m2 można już coś podziałać
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02