Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
Hej:) Po raz pierwszy kupiłam sadzonkę tunbergii, posadzę ją w skrzynce balkonowej 60 cm. Będzie pięła się po kratce. Kupiłam też gazanie żeby je dosadzić do tunbergii, ale poczytałam trochę na forum i nie wiem czy lepsza byłaby surfinia ? Wybieram pod kątem podlewania, tunbergia podobno potrzebuje dużo wody tak jak surfinia, a gazani musi wyschnąć ziemia zanim zostanie podlana. No chyba że czytałam niewłaściwe informacje, jak myślicie ?
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja tego roku, z przykrością, poległam Ani jedno nasionko mi nie wykiełkowało a miałam 3 opakowania
-
- 100p
- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Margo_margo pisze: Czy to są pączki kwiatowe?
Tak, to pączki kwiatowe. Ja niestety nie sieję, nie udaje mi się, rośliny są bardzo słabe w porównaniu z tymi kupnymi. Kupiona sadzonka już jest u mnie i ładnie kwitnie.
Ania
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje wcześniej wysiane thumbergie padły w wyniku jakiegoś wirusa. Wydaje mi się, że to wina nasion., bo miałam w domu mnóstwo różnego rodzaju rozsad, stosowałam takie samo podłoże, miały takie same warunki, wysiałam nowe nasionka , ale dopiero 7 kwietnia, sadzonki nie są zbyt imponujące, zobaczymy jak dadzą sobie radę w gruncie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu, śliczna ta Twoja tunbergia!
Moja dość marna, najpierw upodobał ją sobie kot a później dostało się jej od gradu.
Trochę się zebrała jednak do życia i są pierwsze kwiatki.
Moja dość marna, najpierw upodobał ją sobie kot a później dostało się jej od gradu.
Trochę się zebrała jednak do życia i są pierwsze kwiatki.
Pozdrawiam, Marta.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marta, dziękuję za miłą opinię a Twoje szybko się pozbierają. Widzę, że jest to wyjątkowo żywotna roślinka i nawet jak coś zje połowę liści to szybko zapełnia pustą przestrzeń. Moją na balkonie jakaś gąsienica konsumowała i myślałam, że nic nie zostanie. A delikwentki nie znalazłam. Po 2 tygodniach już śladu nie ma i co raz więcej kwiatów. W gruncie wygląda zdecydowanie gorzej choć równie obficie kwitnie.
Zapraszamy do następnej części wątku viewtopic.php?f=31&t=95456
Karo
Zapraszamy do następnej części wątku viewtopic.php?f=31&t=95456
Karo