Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...

Post »

Oj, Marto, to prawda :D Wiosna dopiero kusi, jeszcze nie pokazała swych najlepszych stron, ale ja właśnie oczekuję na iglaczkowe przyrosty ;:138

Edytko, witaj! Właśnie wczoraj przycięłam lawendę :D A ciąć wierzbę haku się nie obawiaj, znawcy mówią o wiosennym przycinaniu ok. 15 cm od miejsca szczepienia. U mnie to już niemożliwe, bo te gałązki przez te kilka lat stały się grubaśne. Obcinam więc jak najbliżej tych zgrubiałych tak, by zagęszczała się jak najbardziej. Zawsze odbija :D
A jakie masz odmiany hortensji?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anetko jak tam Twoje tunbergie_
Moje chyba zaczęły wychodzić ;:138
Mam już 4 na wierzchu. W razie czego przyślę Ci sadzonki ;:196
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko, a na jaką wysokość cięłaś lawendę, u mnie ze trzy krzaczki też domagają się cięcia. Trzymam kciuki za magnolię :D
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dkny pisze:Witaj, Pawle, dawno Cię nie było na forum :D Hakuro na wiosne zawsze czekają tak drastyczne postrzyżyny, staram się ciąć ją własnie wiosną jak najbliżej tych już mocno zgrubiałych pędów. Wtedy mam gwarancję, że będzie w miarę gęsta :D

U Ciebie też taka wiosenna pogoda? :tan
U nas dzisiaj było 12 stopni :) Rano wyleciałem jeszcze w czapce na głowie, ale po minucie już ją ściągnałem :lol: Przystrzygłem m.in swoją hakuro, ale ona taka gęsta, że bez szans przystrzyc ją jak Twoją. Niektóre gałęzie są już grube jak kciuk :)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle, no własnie dlatego tnę moją hakuro tak blisko szczepienia, aby tych grubszych gałęzi było jak najmniej (choć to nieuniknione przecież); u nas dziś było 16,5* w cieniu ;:3

Gosiu, jaże się cieszę, że tunbergia Ci wschodzi :tan Wyobraź sobie, że po miesiącu od siania wzeszły mi dwie :lol: No, czyli juz coś będzie :tan

Jolu, w razie mrozów będę chronic magnolię, na razie jej nic nie grozi :) Lawendę skróciłam tak o połowę, bo już taka "rozlazła" się robiła. Na pewno trzeba jej ściąć jej kwiatki , dobrze jest zjechać nożycami trochę niżej, tak do 5cm samej krzewikni. Czyli mówiąc krócej :lol: lawendę należy skrócić co najmniej o 1/3
;:108
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

dkny pisze: Edytko, witaj! Właśnie wczoraj przycięłam lawendę :D A ciąć wierzbę haku się nie obawiaj, znawcy mówią o wiosennym przycinaniu ok. 15 cm od miejsca szczepienia. U mnie to już niemożliwe, bo te gałązki przez te kilka lat stały się grubaśne. Obcinam więc jak najbliżej tych zgrubiałych tak, by zagęszczała się jak najbardziej. Zawsze odbija :D
A jakie masz odmiany hortensji?

Mam 4 krzaki ogrodowej NN (i do tego piąty mały krzaczek, który ukorzenił się prze odkład, Anabelkę i teraz dokupiłam ogrodową "Masaja", "Libelle", "RENHY VANILLE FRAISE ", "PINKY WINKY ".
Miałam też Grandiflorę - ale mi padła :(
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
idea
500p
500p
Od: 15 kwie 2010, o 16:38

Post »

Anetko witaj wiosennie ;:196 Widzę, że u Ciebie wiosna już prawie w pełni i nabiera żywych kolorków ;:138 Ja sobie też w sobotę dałam trochę czadu w ogrodzie, troszkę pogrzebałam w ziemi, bo nie mogłam się temu oprzeć i od razu jakaś bardziej żywsza się zrobiłam, nawet nie czułam zmęczenia, tylko samo zadowolenie, już nawet nie pamiętam czy były jakieś boleści w kościach :;230
Pozdrówka wiosenne ;:3
Moje skromności- serdecznie zapraszam do mojego ogródeczka- Majeczka ;)
Robaczki Cię widzą, robaczki Cię śledzą. Robaczki Cię dorwą, zabiją i zjedzą! :D http://i46.tinypic.com/eiwiso.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam cieplutko! Majka w ogrodzie ;)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Anetko, czy zostawiłaś sobie kilka nasionek? Może posiej jeszcze raz.
W razie czego mnie jeszcze zostały, to mogę Ci odesłać :D
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

Anetko widzę, że i do Ciebie wiosna dotarła. ;:3 Przebiśniegi pięknie kwitną.
Patrzę na Twoją magnolię i jej pąki, zazdroszczę normalnie :wink: moja u mnie jest już trzeci rok i pączków kwiatowych nadal nie widać, chociaż drzewko mojego wzrostu. ;:65
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,
gratuluję takiego pięknego ogrodu. Będzie moim wzorem do naśladowania. Uwielbiam połączenie kamienia i kory, ogród wygląda niezwykle elegancko.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Anetko zaglądam i zaglądam czerpiąc inspiracje wszelkiego rodzaju :D :wit
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojejku! Tylu miłych gości w pierwszym dniu wiosny ;:138

Edytko, hortnesja Grandiflora jest jeszcze moim marzeniem... I kiedyś sie znajdzie w moim ogrodzie :D

idea, witam w moich progach :wink: Ale sama przyznaj, że takie boleści sa czystą przyjemnością :D

Małgosiu, wystarcza mi te dwa. W zeszłym roku miłam ich az nadmiar, toteż w tym poprzestanę na tym, co mi wzeszło ;:3 Dzięki za Twoja troskę i pamięć ;:196

Kasiu, w tamtym roku ta magnolia mi nie kwitła... straciła pąki w maju :? Mam nadzieje, że tym razem się popisze. Postaram sie o nia zadbać ;:108

Aancyk, witaj w moim ogodzie. Kamienie są moja miłościa jeszcz na długo przed tym, zanim mnie ogród pochłonął, stąd ich obecnośc w ogodzie uważam za niezbedną ;:170 Dziękuję Ci za miłe słowa, ale uwierz mi, są tu na forum piękniejsze ogrody.

Magdo, witam! To miłe słyszeć tak miłe słowa, dziękuję Ci i zapraszam :D
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moi mili goście!

Oto nadeszła wiosna ;:138 Zapraszam Was więc do mojej drugiej części ogrodowego wątku, który znajdziecie TUTAJ:

Ogród - moje marzenia na jawie (?)

Jednocześnie proszę moderatora o zamknięcie cz. 1

Pozdrawiam wiosennie ;:3 :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”