Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.
Fajne szczoteczki:) Czy ta dracena wytwarza też nasiona?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 wrz 2013, o 06:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.
Hmm... nie pamiętam czy miała jakieś nasiona, po przekwitnięciu obcięłam podeschnięty pęd i wyrzuciłam, nawet nie pomyślałam o nasionkach . Jak kwitła to z kwiatów kapał jakby jakiś nektar, który był gęsty, przezroczysty i kleisty a gdy wysechł zmieniał kolor na dość ciemny jak żywica, nie można było go usunąć z podłogi i liści ( krople przykleiły się ).
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie
Rozmnażanie juki
Czy jukę można rozmnożyć przez odcięcie pędu bocznego o długości ok 50cm i średnicy ok 2cm i włożenie tego pędu do doniczki z ziemią?
Moja juka miała 5 odrostów (gałęzi) strasznie się rozrosła i przechyliła. Dziś ją przesadziłem i uciąłem 2 pędy które zbytnio rosły w bok i obciążały drzewko. Włożyłem je w całości z liśćmi do doniczek z ziemią i podlałem. Czy tak można zostawić? Dodam że pędy maja pąki.
Czy jukę można rozmnożyć przez odcięcie pędu bocznego o długości ok 50cm i średnicy ok 2cm i włożenie tego pędu do doniczki z ziemią?
Moja juka miała 5 odrostów (gałęzi) strasznie się rozrosła i przechyliła. Dziś ją przesadziłem i uciąłem 2 pędy które zbytnio rosły w bok i obciążały drzewko. Włożyłem je w całości z liśćmi do doniczek z ziemią i podlałem. Czy tak można zostawić? Dodam że pędy maja pąki.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Tak, zielone pędy mozna ukorzeniać. Ale na sucho, w przepuszczalnym podłożu. Po co podlałeś? Jak ma ta woda zostać przyswojona, skoro roślina nie ma korzeni?
Jakie pąki mają te pędy?
Jakie pąki mają te pędy?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
Tak jak napisałem to są w zasadzie półmetrowe stare gałęzie u dołu z oberwanymi liśćmi i gdzieś od połowy mają liście. Podlałem bo chyba by wytworzyły korzenie potrzebna jest wilgoć. W internecie widziałem że niektórzy wkładają nawet pocięte pędy/gałęzie (tylko trochę grubsze) do słoików z wodą a górę smarują chyba funabenem. Gdzieś czytałem że taki ucięty kawałek powinien mieć przynajmniej 10cm i przynajmniej 1 pąk.
Ale czy ukorzenią się jak zostawię całą gałąź w doniczce z ziemią? To tego nie podlewać bo już nic nie rozumiem?
Ale czy ukorzenią się jak zostawię całą gałąź w doniczce z ziemią? To tego nie podlewać bo już nic nie rozumiem?
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Nigdy nie sadziłam półmetrowych gałęzi, niewielkie rozety - tak, więc nie potrafię powiedzieć na 100%, że się przyjmą.
Natomiast podtrzymuje twoerdzenie, ze jukka, jako sukulent, doskonale ukorzenia się bez wody.
Ja bym na pewno nie ukorzeniala aż tak długich odcinków. Gdybym miał to robić, to pewnie w keramzycie i naczyniu przezroczystym.
Natomiast podtrzymuje twoerdzenie, ze jukka, jako sukulent, doskonale ukorzenia się bez wody.
Ja bym na pewno nie ukorzeniala aż tak długich odcinków. Gdybym miał to robić, to pewnie w keramzycie i naczyniu przezroczystym.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Re: Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie
Jakie ma stanowisko, jak daleko stoi od okna?
Jukka powinna mieć słoneczne stanowisko, im więcej słońca tym lepiej.
Jukka powinna mieć słoneczne stanowisko, im więcej słońca tym lepiej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Mysle że żyje bo zielony jest. Światła jest raczej dużo kwiat stoi cały dzień przy oknie i jest co jakiś czas obracany. Od kwietnia często na dworzu też spędza czas. Z drugiej strony pnia też są 2 podobne
Dlaczego juka po cięciu marszczy się?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
A zabezpieczyłaś miejsce cięcia gorącym woskiem?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie węglem drzewny. Odciełam po 1cm i teraz zalałam woskiem i wsadziłam do wody bez ukorzeniacza. Pare lat temu wrzucałam zdjecie juki którą teraz dopiero zdecydowałam sie pociąć
---25 mar 2016, o 00:17---
Mam pytanie. Czytam watek od początku i zastanawiam się nad jednym, moja juka przez te pare lat puściła dwa młode pędy kilka cm od ziemi ktore zostawiłam i pytanie czy to nie zaszkodzi kikutowi by wypuścił nowe odnogi czy po prostu dużej na to będe czekać?
---25 mar 2016, o 00:17---
Mam pytanie. Czytam watek od początku i zastanawiam się nad jednym, moja juka przez te pare lat puściła dwa młode pędy kilka cm od ziemi ktore zostawiłam i pytanie czy to nie zaszkodzi kikutowi by wypuścił nowe odnogi czy po prostu dużej na to będe czekać?