Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 735
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Powtarzam za smirką z Białogardu, że mam szczęście- nasza kołobrzeska solanka jest fantastyczna do ogórków (ja stosuję na 2 części solanki 1 część wody z kranu). Nie chwaląc się,mam najlepsze ogórki pod słońcem,ale kupuję świeże ogórki na rynku i nie czekam, tego samego dnia są w słoikach. Stoją w kuchni 5 dni, po czym pasteryzuję je 5 min i wystawiam do spiżarni.Dodatki- baldachy kopru,czosnek i jakieś liście wiśni, chrzanu, bo M lubi żeby coś było.Jeszcze nie zdarzyło mi się żebym coś musiała wyrzucać.I jeszcze coś ważnego- co roku kupuję nowe wieczka.
ania1590
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ogórki mam własne,zalewam przegotowaną wystudzona woda żródlaną i też podobnie stoją w kuchni , po czym pasteryzuję je 5 min i wystawiam do spiżarni., a dodatki to baldachy kopru,czosnek i korzeń chrzanu czasem dawałam liść winogron.
trzymają mi wyśmienicie nie są za kwaśne bo pasteryzacja przerywa kiszenie.
trzymają mi wyśmienicie nie są za kwaśne bo pasteryzacja przerywa kiszenie.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czyli z powyższych Waszych postów wynika, że oprócz (co jest zrozumiałe) zachowania czystości słoików i nowych zakrętek kluczem do "sukcesu" w zakresie kiszenia ogórków jest krótkie ich zapasteryzowanie po kilkudniowym kiszeniu.
Każdego roku staram się kisić ogórki w różnych "smakach" dodając do słoików różne dodatki. Podstawą jest oczywiście chrzan, czosnek, koper, pieprz oraz liść laurowy i nie zawsze ziarenka gorczycy. Zmieniają się zioła (tymianek, estragon, cząber) i liście (winogrona - moim zdaniem "neutralne"w smaku, czarna porzeczka, wiśnia i co mi najbardziej odpowiada - liście dębu też "neutralne", ale ogórki z ich dodatkiem mam wrażenie że są jeszcze bardziej twarde). W ubiegłym roku włożyłam też do kilku słoików oprócz chrzanu kawałek imbiru. Ale chyba jeszcze na taki słoik nie trafiłam albo może nie daje on spodziewanego imbirowego posmaku.
Pozdrawiam - danaa
Każdego roku staram się kisić ogórki w różnych "smakach" dodając do słoików różne dodatki. Podstawą jest oczywiście chrzan, czosnek, koper, pieprz oraz liść laurowy i nie zawsze ziarenka gorczycy. Zmieniają się zioła (tymianek, estragon, cząber) i liście (winogrona - moim zdaniem "neutralne"w smaku, czarna porzeczka, wiśnia i co mi najbardziej odpowiada - liście dębu też "neutralne", ale ogórki z ich dodatkiem mam wrażenie że są jeszcze bardziej twarde). W ubiegłym roku włożyłam też do kilku słoików oprócz chrzanu kawałek imbiru. Ale chyba jeszcze na taki słoik nie trafiłam albo może nie daje on spodziewanego imbirowego posmaku.
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 735
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja w tym roku dałam do słoików z truskawkami po kilka owoców agrestu i po kawałku imbiru. Smak truskawek jest rewelacyjny, no i najważniejsze żadnych śladów pleśni.
ania1590
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Do truskawek zawsze dodaje albo agrest albo czerwona porzeczkę ale z imbirem nie próbowałam , znaczy świeży imbir dodajesz?
- stokrotka-77
- 200p
- Posty: 380
- Od: 21 lut 2011, o 21:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Dębnica Kaszubska
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Super przepisy wpisuję się i będę praktykować
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 27
- Od: 14 sty 2013, o 19:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Bolszewo - pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja takie pomidory zrobiłam w tym roku, wczoraj otworzyłam ostatni słoik....PYSZNE.krzysztofkhn pisze:131. Kiszone pomidory
Pozwolę sobie wklepać taki przepisik. Znalazłem go przypadkowo dzisiaj. Może komuś w przyszłym roku się przyda.
Już z opisu wygląda świetnie.
2 kg niedużych twardych pomidorów, kawałek korzenia chrzanu, 5 łodyg kopru z baldachami, 20 świeżych listków estragonu, kilka liści i czarnej porzeczki, 2 łyżki soli, 1/2 łyżeczki gorczycy
Pomidory umyć, delikatnie po nakłuwać, ułożyć w wyparzonym kamionkowym lub szklanym naczyniu, przekładając je obranym wypłukanym chrzanem, koprem i listkami porzeczki. W osobnym garnku zagotować 2 litry wody z solą, gorczycą i estragonem. Gorącą zalać pomidory, przykryć talerzem i obciążyć. Trzymać 3 dni w temperaturze pokojowej, a potem przenieść w chłodne miejsce. Ukiszone pomidory przełożyć do mniejszych słoików, zalać zalewą, w której się kisiły, nie napełniając słoików do samego wierzchu. Następnie do każdego słoika wlać trochę (centymetrową warstwę) oleju, zakręcić i trzymać w chłodzie. Zamiast konserwowania pomidorów olejem można poddać je 20-minutowej pasteryzacji w temp. 85°C.
Smacznego .
Moje pomidory traktuję w ten sam sposób co ogórki kiszone a więc od razu w słoik z chrzanem, koprem, liśćmi i czosnkiem no i zalewam solanką . Polecam
- sylwia75
- 100p
- Posty: 169
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolny śląsk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A ja w tym roku robiłam wg. przepisu nr.145 Ogórki z curry i wyszły pyszne ,ale parę słoiczków papryki zalałam tą zalewą i okazało się że to
dopiero było pyszne!!
dopiero było pyszne!!
Pozdrawiam Sylwia
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 735
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tak świeży, nieduży ok. 1 cm odcinek dodałam. Smacznegojuda pisze:Do truskawek zawsze dodaje albo agrest albo czerwona porzeczkę ale z imbirem nie próbowałam , znaczy świeży imbir dodajesz?
ania1590
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Imbir ma działanie antyseptyczne, a jednocześnie podkreśla smak przetworów z truskawek.
Zamiast czerwonej porzeczki można z powodzeniem dać też białą lub sok z cytryny (co kto ma) i kawałek świeżego imbiru.
Z tym, że ja ścierałem go na drobnej tarce i dodawałem do całości - polecam
Zamiast czerwonej porzeczki można z powodzeniem dać też białą lub sok z cytryny (co kto ma) i kawałek świeżego imbiru.
Z tym, że ja ścierałem go na drobnej tarce i dodawałem do całości - polecam
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
jerryDzięki za rady na pewno skorzystam
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Posty: 21
- Od: 14 kwie 2012, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Witam i ja się wpiszę coby nie zgubić
"Rodziłam się płacząc gdy wszyscy się śmiali - umrę więc śmiejąc się gdy wszyscy będą płakali"