Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych

Post »

No tak, ale ona ma 3 do 5 sztuk na krzaku, ja już mam po 6 i jeszcze wiele kwiatów, nawet na jednym pędzie, przecież nie będę od góry kwiatów obcinać, nie wierzę, że miała jedną maleńką gałązkę kwiatową, bo u moich "marnizn" jest ich sporo.
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może im zapewniasz lepsze warunki, "masz rękę" albo taka odmiana. Bo wiesz za dużo tez niedobrze, bo nie zdążą dojrzeć albo roslina nie ma już siły by je wykarmić.
Ja swoim jakieś 2 tygodnie temu pourywałam wierzchołki i je mechanicznie "skończyłam". Zostawiłam po 4-5 gron przy gruntowych.

Obrazek
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54

Post »

Suppa pisze:Wybacz forumowicz, wcześniej źle zrozumiałem Twoją wypowiedź :oops: Link może przy okazji komuś się przyda :wink:

tkordus nie ma tu żadnej zarazy. Ona ma dość charakterystyczne objawy, a jak wygląda wystarczy trochę poszukać w google :wink:
ok dzięki :)
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

11krzych pisze:Wczoraj wymiękłem i opryskałem fugnicydem. Nie było wyjścia, musiałem bo pierwsze objawy zarazy się pojawiły na większości krzaków. A miało być tak pięknie i ekologicznie. Liczyłem się z opryskiem ale dopiero pod koniec lipca.

Pewny jesteś że to zaraza? na pędach też już masz oznaki? U mnie od wczoraj znowu leje, :evil: .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
11krzych

Post »

100% pewności to nie miałem, ale to było to samo co mi rokrocznie wykańcza pomidory. W każdym bądź razie bakteryjne nie było tylko grzybowe, bo po Mildexie przestało się rozwijać.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

A jaka jest karencja na Mildex, moje już pojedyncze zaczynają dojrzewać, nie zamierzam na razie niczym pryskać, może dwa opryski które już wykonałam będą w stanie je zabezpieczyć.
11krzych

Post »

Dla pomidora 7 dni, dla ogórka 3 dni
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,

To moje pierwsze podjeście do uprawy pomidorów w gruncie. Posadziłem co dostałem w ogrodniczym czyli po 10szt odmian Brooklyn i Delfine.
Kilka dni już bez deszczu na mojej działce i zastanawiam się czy dziś podlać wodą z gnojówką z pokrzyw.
Zastanawiam się, bo nie chcę przekarmić. Rok temu na wiosne dałem sporo obornika.
Ogólnie pomidor ładnie rośnie ma zawiązane już po ok. 3 grona i bardzo ciemne liście.
I dodatkowe pytanie. Bardzo bujnie rośną mi te pomidorki. Łodyga na górze grubsza niż na dole silnie rozbudowane liście.
Czego to oznaka ?
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
11krzych

Post »

Oznaka zdrowia i przeazotowania. Nie lej na razie tych pokrzyw, tylko coś małoN-dużoK
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie były moje przypuszczenia.
Niestety kilka sklepów nie oferuje czystych preparatów potasowych.
Czym to zastąpić ? Są jakieś Magiczne Siły od Substrala, ale może macie coś popularnego i bardziej dostępnego.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
11krzych

Post »

Popiół z drewna. I te magiczne substrale. I kurzęce niemagiczne też.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam takie pytanie - jeśli chcę zebrać nasionka z pomidora, to jak długo mam taki owoc trzymać na krzaku? Czy szukać po prostu dojrzałych nasionek w owocu i takie zostawić?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Nasiona zbieram z owoców bardzo dobrze dojrzałych, nie koniecznie musi być taki zerwany z krzaka, wtedy pozwalam mu poleżeć jeszcze trochę w domu i wtedy wszystkie wydrążam na sitko, przepłukuję galaretkę i suszę na spodeczkach.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”