Mój ogród przy lesie cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.9

Post »

Tereniu,fotki piekne.U mnie berberysy już bez listków i po zimowicie nie ma sladu.Miłego dnia.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tereniu :wit
Marcinki, chryzantemki pięknie teraz ubarwiają ogrody ;:108
Twoje są ładniuchne ;:173 Bez nich to dopiero było by pusto ;:222
A zdjątka jesienne bardzo ładne :D
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Tajeczko u mnie marcinki już wycięte u Ciebie jeszcze sporo roślinek kwitnie.Ja w tym tygodniu posadziłam jeszcze kilkadziesiąt cebulek tulipanów, siostra zamówiła i na połowę mnie namówiła.Zrobiłam przygotowania do przykrycia roślin ale jeszcze cierpliwie czekam, zauważyłam że pojawiło się sporo gryzoni-nornice.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Tereniu piękne zdjęcie tulipanowca a wiesz ja pierwszy raz zobaczyłam u Ciebie jak kwitnie...
a jemioły to będziesz miała a miała... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Tereniu dopiero teraz widać ile było kwiecia na tulipanowcu ;:215
Chryzantemki piękne a zwłaszcza ta buraczkowa :heja i od AGNES :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Małgosiu- Margo2 bardzo podobają mi się te chryzantemki od AGNESS, takie inne od wszystkich, w dodatku pojedyncze. :)

Marzenko-Sosenki4 sprawdzałam dzisiaj cebulowe u mnie. Na razie jest dobrze, jeszcze nie wyrastają z ziemi, ale jak dłużej utrzyma się ciepło, to nie wróży niczego dobrego. Szafirki wyrosły, ale one tak mają, że jesienią dostają liści.
Pracowitego masz Synka, nie dość, że nie jest absorbujący, to jeszcze pomaga sadzić cebulki. ;:138
Tulipanowiec jeszcze nigdy się nie wysiał, sprawdzałam dzisiaj nasiona, chcąc Ci wysłać w kopercie bąbelkowej, ale one mają same łuski, żadnych nasion nie mogłam się dopatrzeć, więc chyba nie zawiązuje. ;:224

Jacku tak mi miło, że chryzantema Ci się podobała, z przyjemnością wiosną Ci wyślę. ;:108
U Ciebie oczywiście są same ciekawe roślinki i piękne, ale ja na ogół nie proszę o rewanż.
Dzisiaj znowu zauważyłam chryzantemę rosnącą w astrach gawędkach, pojedynczą gałązkę, więc już jestem pewna, że się wysiewają. Ja chryzantemy przycinam dopiero wiosną.
Mój tulipanowiec po raz pierwszy zakwitł w ósmym roku po posadzeniu, więc z pewnością także nie będziesz długo czekał. :)

Bożenko w moim ogrodzie już także smutno i posępnie, tylko iglaki się zielenią i jakieś resztki chryzantem i astrów.
Cieszę się, że Red Barona udało Ci się kupić, one są już łatwo dostępne. :)

Małgosiu- malgocha1960 moje berberysy już także bez liści, te fotki z przed kilku dni były.
Pełny zimowit jeszcze ciągle kwitnie, gdyż bardzo późno zakwitł, teraz czekam na jesienne krokusy, może zdążą, ale dopiero wyrastają z ziemi. :)

Aniu- anabuco1 dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. :)

Jolu ja wycięłam marcinki te, które złapały mączniaka, a pozostałe kończą kwitnienie.
Nie wiem, czy zdążę uporządkować ogród przed zimą, zależeć będzie, czy wnuczek będzie chodził do przedszkola.
Dużo czasu zmarnowałam na łażeniu po lesie za grzybami, dobrze, że się skończyły.
Dwa razy grabiłam liście i ciągle ogród zasypany, może przejadę jeszcze kosiarką, gdyż trawa także poskoczyła.
U mnie krety zaczęły ryć i nawet belamkandę od Janusza wyryły na wierzch, boję się, że zmarznie. ;:223
Na tulipany jeszcze nie jest za późno, z pewnością wiosną pięknie Ci zakwitną. :)

Misiu ja ze zdziwieniem zobaczyłam po opadnięciu liści na tulipanowcu, że tak miał dużo kwiatów, one są zielonkawo pomarańczowe i nie rzucają się w oczy za bardzo .
Jemiołę kupuję co roku na targu, gdyż na tych starych wysokich jabłonkach jest raczej nie osiągalna . :D

Marysiu no fakt, jak ten tulipanowiec obficie zakwitł.
Buraczkową chryzantemę mam już kilka lat, więc mi się opatrzyła, a tą od Agniesi nie mogę się nacieszyć . :)

Kilka fotek z ogrodu.

Obrazek
ta chryzantema prawie wymarzła poprzedniej zimy i nie wyrosła, a w tym roku ze zdumieniem zobaczyłam jeden kwiatek. :heja
Obrazek

Obrazek
zimowity ciągle kwitną
Obrazek
zawciąg
Obrazek
ciekawe, czy zdąży zakwitnąć
Obrazek
pięknie pachnące astry wrzosolistne chyba? dzisiaj były oblepione od pszczół
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
runianka japońska
Obrazek
na jagody Goji nie ma chętnych, nawet ptaki ich nie jedzą ;:306
Obrazek

Obrazek
dławisz
Obrazek
aster płożący
Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagody goji zrobiły się bardzo modne, wszędzie czytam o ich właściwościach zdrowotnych,
więc trochę dziwią te niewykorzystane owoce - Tereska? Ty nic z nich nie robisz, nawet nalewki? :;230
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu witaj. :wit
Cieszę się, że jesteś. ;:108 Wiesz, jagody Goji mają taki specyficzny smak, że na nalewkę z pewnością się nie nadają, miałam suszyć, ale jakoś mi się nie chce . ;:306
Wszyscy wątpią w ich, że tak powiem jadalność kojarzą się z wilczą jagodą, może z czasem będzie w naszym kraju bardziej popularna, a czy rzeczywiście taka bogata w składniki witaminowo-mineralne, to nie wiadomo dokładnie.
Ale fajnie jest mieć, jako ciekawostkę w ogrodzie . :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja u siebie w ogóle nie mam żadnych astrów, ani jednorocznych, ani bylin. I gdy tak oglądam w waszych ogródkach te kolorowe jesienne kwiatuszki, to żałuję, że dotychczas ich jakoś nie zauważałam. Wiosną muszę to nadrobić i kupić jakieś sadzoneczki. Tylko muszę się zorientować, które nie rozłażą się rozłogami, bo dla mnie to ważne.
Pa Tajeczko
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu chociaż u Ciebie nie brak cudnych kwiatów w ogrodzie, ale wiem, że absorbują Cię najbardziej liliowce i róże, to z pewnością np aster krzaczasty, niski może zmieściłabyś u siebie.
Mogłabym Ci wiosną przysłać białego, którego mam od Agniesi jest dość niski, wcześnie kwitnie i zupełnie nie choruje.
Tą odmianę z dzisiejszych zdjęć raczej Ci nie polecam, gdyż jest wysoki ok 2m i bardzo ekspansywny, jest to stara odmiana, która rośnie w naszym ogrodzie od zawsze i dopiero teraz zakwita. :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dziękuję Tajeczko, bardzo bym chciała z wiosną takiego nieekspansywnego astra. Kochana jesteś ;:196
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Taju ;:196 podziwiam astry i chryzantemy jakie Masz w ogrodzie...chryzantema pełna wpadła mi w oko, jest śliczna. Tulipanowiec z nasiennikami niesamowicie wygląda, piękne drzewo ;:333
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Tajko, już teraz się cieszę z chryzantemy :tan
Aster wrzosolistny ma listki bardzo wąskie, prawie jak igiełki. Ten, który pokazałaś, wygląda raczej na nowobelgijskiego.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”