Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

No to ja napiszę w kwestii podłoża, że moje dwie Monstery adansonii i karsteniana plus filodendrony rosną w mieszance ziemi, kory śródziemnomorskiej, żwirku w proporcji około 3 :1:1 i podłoże bardzo szybko przesycha.
W związku z tym mieszanka ziemi 1:1 to praktycznie taka sama mieszanka, jaką stosuję do części sukulentów, które są jeszcze bardziej wrażliwe na przelanie.
Więc powiem, trochę dziwi mnie że u Ciebie podobna mieszanka się nie sprawdziła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
darstenka
100p
100p
Od: 23 cze 2008, o 16:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Może kwestia warunków w domu, ja mam teraz ok 22 stopni i 50-55% wilgotności.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam identyczne warunki. Może to kwestia zbyt ciężkiej ziemi, używam lekkiej próchnicznej. Albo dużych doniczek, im większa tym podłoże wolniej przesycha, wtedy lepiej użyć mniejszej ilości ziemi w stosunku do pozostałych składników.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Nuami
100p
100p
Od: 15 lut 2015, o 16:33

Post »

Jednak coś nie gra. Minęło ledwie 10 dni a już widać , że końce tam gdzie były cięte dalej zaczynają żółknąć. Topsin i miedzian dojedzie do mnie pewnie gdzieś za 3 tygodnie. Może podskoczyć do castoramy i kupić coś stacjonarnie ?

Najbardziej denerwuje mnie fakt, że ta monstera rosła rok temu u babki w doniczce bez odpływu, w zbitej uniwersalnej ziemi, przy często otwieranych drzwiach balkonowych i w ogóle w kiepskich warunkach. I widocznie tam miała sobie lepiej niż u mnie, bo ja o nią dbam a wcale się nie odwdzięcza, tylko wręcz przeciwnie :evil: W drugim pokoju mam swoją własną monsterę hodowaną od małego, i tej nic nie dolega.
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to się mówi, wszystko jest do czasu. Poza tym egzemplarz, egzemplarzowi nierówny. Pomijając indywidualne cechy, to wystarczy inny producent.
Jeśli masz czekać trzy tygodnie na preparat, to możesz posiłkować się jakimś zastępczym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nikola123
50p
50p
Od: 3 gru 2020, o 23:04

Post »

Mojej też się tak zżółkły końce (możliwe nawet że pisałam) i wycięłam. Nawróciło po 3 dniach. Nie wycinałam. Wydarłam się na monsterę że ją wywale przez okno, jak będzie dalej żółkła i przestałam podlewać. No i zadziałało, 3 tygodnie po tym żółte plamki całkiem się zeschły i nie wracają.

Ale cytryna i chamedeora grzybkiem się zaraziły.
Morał z tego taki, że trzeba jednak było kupić Topsin lub coś innego na grzyba. ;:108
Pan_trawka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2020, o 18:03

Post »

Ja mam podobny problem ze swoją monsterą, z tym, że cały jeden liść już zżółkł a drugi też zaczyna. Przelanie to raczej nie jest. Zawsze wsadzam głęboko palec w doniczkę i sprawdzam czy jest sucho czy nie. Przypuszczam, że problemem jest infekcja grzybowa. Podłoże to mieszanka ziemi kompostowej/perlitu/czipsów kokosowych/keramzytu/piasku kwarcowego płukanego w stosunku 3:2:2:2:1. Czy ucinanie liści do zdrowej tkanki cokolwiek da, czy ta infekcja już poszła tak daleko, że tylko chemia jest w stanie to zatrzymać?
Tak to wygląda:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano grzyb. W jakiej odległości stoi od okna?

Żółty liść do odcięcia, drugi odetnij tylko końcówkę aż do zdrowej tkanki. To ucięcie, za pomocą wilgotnego pędzelka zasyp cynamonem albo sproszkowanym węglem.
Oczywiście oprysk preparatem grzybobójczym, Topsin, Miedzian tylko w formie mgiełki. Postaw ją bliżej okna. Sprawdzasz czy na dnie osłonki nie zbiera się woda?

Podłoże ok.
Nie była narażona na przeciągi, podmuchy chłodnego powietrza?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pan_trawka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2020, o 18:03

Post »

1. Od okna stoi 1 metr. Dostaje dosyć dużo rozproszonego światła.
2. Sprawdzam podstawkę po każdym podlaniu, w każdej roślinie którą mam. Zazwyczaj w podstawce nie zbiera się woda, a jak się zbiera to ją wylewam.
3. Przeciągi rzeczywiście są problemem, bo monstera stoi też metr od drzwi balkonowych które są czasami otwierane. Teraz tak sobie myślę, że rozwiązaniem mogłoby być przestawianie monstery na czas przewietrzania pomieszczenia.
4. Problemem są też nawracające okresowo wciornastki, które muszę truć. To pewnie też zwiększa prawdopodobieństwo powstania infekcji grzybowej.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny tropikalne nie są przyzwyczajone do wietrzenia w okresie jesienno-zimowym, kiedy na zewnątrz są tak niskie temperatury.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nikola123
50p
50p

Post »

Przestawianie coś da. U mnie mieszanka wszystkiego stoi na tym samym parapecie, i co wrażliwe na drugi koniec pokoju, co mniej wrażliwe tak żeby po prostu nie wiało na niego. Monstera raczej jest wrażliwa.
Nie dość że nagły skok temperatury, to jeszcze mroźny przeciąg. Rób co mówi Norbert, a na przyszłość przestawiaj żeby nie stała w przeciągu. I potem z powrotem w to samo miejsce.
U mnie działa. Ja co najwyżej zawsze przelewam. ;:223
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam takie pytanie, bo mam monsterę w ceramicznej donicy, i dzięki temu podłoże szybciej przesycha i tak jakby oddycha, a to kiedy podlać roślinę oceniam po tym czy doniczka jest ciężka od wody czy lekka.
W kazdym razie na moją monsterę składają się 4 sadzonki, aktualnie trzy z nich wypuszczają nowe liście. Czy taka ilość sadzonek wpływa jakoś na tempo wzrostu i wielkość liści? Będę musiał ją wiosną przesadzić do większej donicy i nie wiem czy lepiej byłoby rozsadzić, bo nie wiem czy z biegiem czasu się tak rozrośnie że nie będę w stanie tego ogarnąć. Ja osobiście wolałbym zostawić tak jak jest, ale nie chcę ograniczać roślinie miejsca w donicy.
Nikola123
50p
50p

Post »

Doniczkę dobierz tylko o rozmiar większą. Jeśli któraś sadzonka jest widocznie mniejsza od reszty to mogą ją zagłuszyć i może nie rosnąć. Jeśli wszystkie są takiej samej wielkości to mogą tak spokojnie rosnąć. Nawet rzadko widuje pojedyńczą. Zazwyczaj jest ich kilka.

A i mam pytanie, do mojej dużej monstery kupiłam na dosadzenie mniejsze, jeszcze bez dziur, i dosadzić je do niej teraz, czy poczekać chociaż do wiosny? Bo duża na dole łysa, ale malutkie może trochę przygłuszac...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”