Micha storczyków Kahim cz.2
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Micha storczyków Kahim cz.2
Hehehe... Fajny To wg mnie też jakaś wersja peloryczna. Efekt klonowania i zapewne szpikowania hormonami ... ale dosyć zabawny efekt
Przypomina mi on kwiat bzu Czyli storczyk ładnie się wpasował w majowe klimaty
Przypomina mi on kwiat bzu Czyli storczyk ładnie się wpasował w majowe klimaty
- kahim
To tak nawiązując do mutantów, spójrzcie jak dziwnie otwiera mi się kolejny pączek multiflorki....
Jak dla mnie wygląda tak
Nie wiem, czy w ten sposób da on radę się rozwinąć, ale trzymam kciuki
Fiolecik w lewitującej misie otworzył już wszystko co miał do otwarcia
Bardzo podoba mi się takie ułożenie kwiatów na pędzie.
A z ciekawostek:
Zamontowałam sobie " barierkę anty kotkową" na parapecie...
Póki co kotki się nie przedarły na drugą stronę, ale podejrzewam, że dlatego, że jeszcze nie wyczaiły barierki
Druga ciekawostka jest mało storczykowa, ale przynajmniej roślinna
Otóż wyrosła mi roślinka z nasinka które koleżanka przywiozła mi z jakiś tropików ( właśnie obie nie pamiętamy skąd ).
Nasionko jest super, bo wygląda jak nosek naszych klonów, tyle, że w wersji XXL:
Łyżeczka dla porównania- bo akurat piję kawusię
Roślinka jednak klonu nie przypomina
No, chyba, że jest jeszcze za wcześnie, żeby cokolwiek przypominała
I na koniec fiołkowe kundelki
Nie wiem w sumie czemu, ale jakoś tak miło mi się na nie patrzy... Chyba mięknę na starość
Jak dla mnie wygląda tak
Nie wiem, czy w ten sposób da on radę się rozwinąć, ale trzymam kciuki
Fiolecik w lewitującej misie otworzył już wszystko co miał do otwarcia
Bardzo podoba mi się takie ułożenie kwiatów na pędzie.
A z ciekawostek:
Zamontowałam sobie " barierkę anty kotkową" na parapecie...
Póki co kotki się nie przedarły na drugą stronę, ale podejrzewam, że dlatego, że jeszcze nie wyczaiły barierki
Druga ciekawostka jest mało storczykowa, ale przynajmniej roślinna
Otóż wyrosła mi roślinka z nasinka które koleżanka przywiozła mi z jakiś tropików ( właśnie obie nie pamiętamy skąd ).
Nasionko jest super, bo wygląda jak nosek naszych klonów, tyle, że w wersji XXL:
Łyżeczka dla porównania- bo akurat piję kawusię
Roślinka jednak klonu nie przypomina
No, chyba, że jest jeszcze za wcześnie, żeby cokolwiek przypominała
I na koniec fiołkowe kundelki
Nie wiem w sumie czemu, ale jakoś tak miło mi się na nie patrzy... Chyba mięknę na starość
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
hehehe.. fajny ten jęzor Twój storczyk drwi z Ciebie co do lewitującej misy - też bardzo lubię takie regularne kwiaty, u mnie w ten sposób rozwinął pączki Phal. Pirate Picotee i bardzo go za to lubię
Aaaa.. i zapomniałabym.. barierka! Jest boska! I ile Ty masz tam już kwiatów wygląda jak letni ogródeczek
Aaaa.. i zapomniałabym.. barierka! Jest boska! I ile Ty masz tam już kwiatów wygląda jak letni ogródeczek
- kahim
Specjalnie policzyłam... Za barierką jest tylko 18 storczyków, więc nie jest tak źle ( chociaż nie liczyłam bluszczu, fiołków i storczyków wiszących
No, drwi skubaniec ewidentnie A ja go od utylizacji uratowałam.. Echhh... "Dobre serce przykładnie ukarane"
Aniu, a czy taki układ kwiatów zwie się właśnie kaskadowym? Mi pasuje, ale nie wiem, czy to fachowe określenie, czy takie prywatno- forumowe jak np. storczyk falbaniasty, budyniowy czy kaczuszka
No, drwi skubaniec ewidentnie A ja go od utylizacji uratowałam.. Echhh... "Dobre serce przykładnie ukarane"
Aniu, a czy taki układ kwiatów zwie się właśnie kaskadowym? Mi pasuje, ale nie wiem, czy to fachowe określenie, czy takie prywatno- forumowe jak np. storczyk falbaniasty, budyniowy czy kaczuszka
- Dufin
nie mam pojęcia co oznacza takie określenie jak storczyk kaskadowy, więc nie podpowiem Ci 18 storczyków?! zazdroszczę Ci szerokich parapetów, ja mieszczę 10 i to przy porządnym ścisku no i nie licząc wiszących na karniszu ale z tą barierką prezentują się świetnie
- kahim
Dziękuję
Naszczęście mam bardzo szerokie parapety ( już pisałam kiedyś, że to są okna wykuszowe, więc mogłabym sobie swobodnie zrobić na nich legowisko z materacem ). I gdyby nie kocizna, cały zastawiłabym bez opamiętania, a tak muszę się ograniczać i kombinować jakieś barierki i inne antykotkowe cuda na kiju
Hmm... Ktoś czasem pisze, że mu storczyk kwitnie kaskadowo... Muszę się temu baczniej przyjżeć
Naszczęście mam bardzo szerokie parapety ( już pisałam kiedyś, że to są okna wykuszowe, więc mogłabym sobie swobodnie zrobić na nich legowisko z materacem ). I gdyby nie kocizna, cały zastawiłabym bez opamiętania, a tak muszę się ograniczać i kombinować jakieś barierki i inne antykotkowe cuda na kiju
Hmm... Ktoś czasem pisze, że mu storczyk kwitnie kaskadowo... Muszę się temu baczniej przyjżeć
- Dufin
ja myślałam, że kaskadowo to znaczy podpięty na takim półokrągłym patyczku, jak rącza koszyczka
- kahim
Kurcze, to teraz już sama nie wiem... google do pomocy
- Borg
- 200p
- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Daj znać, czy barierka się sprawdza to może ja też u siebie taką zainstaluję, bo wygląda mi to na niegłupi pomysł.
Nawet jeśli nie powstrzyma Potwora, to przynajmniej powstrzyma kwiaty przed spadnięciem.
Co do storczyka kaskadowego, to z tego co się orientuję, chodzi o pęd kwiatowy puszczony po łuku tak, że opada z drugiej strony. Rzuć okiem do mnie na Stribica i Islera, właśnie takie miałem i mówili, że to kaskada.
A no i gratuluję powrotu do odpowiedniego działu!
Nawet jeśli nie powstrzyma Potwora, to przynajmniej powstrzyma kwiaty przed spadnięciem.
Co do storczyka kaskadowego, to z tego co się orientuję, chodzi o pęd kwiatowy puszczony po łuku tak, że opada z drugiej strony. Rzuć okiem do mnie na Stribica i Islera, właśnie takie miałem i mówili, że to kaskada.
A no i gratuluję powrotu do odpowiedniego działu!
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Kahim Ty to potrafisz te oczy i ten jęzor
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Kasia, z tym kwitnieniem kaskadowym dobrze kombinujesz wg mnie Są storczyki, które nie rozgałęziają pędu kwiatowego, kwiatki układają się tak jak u Phal. Pirate Picotee w wątku Dufin. W tym samym wątku - Phal. Magical już tak nie zakwitnie (pęd tworzy jakby koronę drzewa). Jeśli chodzi o upięcie na pałąku, to zupełnie inna sprawa. Łatwiej pewnie upiąć jeden kaskadowy pęd a i wygląda ciekawie i schludnie, aniżeli taki rozgałęziony.
Ps. To mój punkt widzenia
Ps. To mój punkt widzenia
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Borg
- 200p
- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie pęd na pałąku miał rozgałęzienia.