Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Moim papryczkom chyba za ciepło na parapecie bo wyglądają jakby wody nie miały a ziemia nie jest wcale przesuszona. Dodatkowo zwija liście tylko na jalapeno.
Jeśli będą przelane też będą wyglądać jak strach na wróble.
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może coś z wilgotnością powietrza? Chyba jak mają za suche powietrze to też się tak wykręcać mogą.. Ale niech odpowie ktoś, kto wie więcej ode mnie
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To chyba cecha odmianowa - u mnie też tylko jalapeno tak maPomidek pisze:Moim papryczkom chyba za ciepło na parapecie bo wyglądają jakby wody nie miały a ziemia nie jest wcale przesuszona. Dodatkowo zwija liście tylko na jalapeno.
Od soboty i tak idzie ochłodzenie, więc jutro się jeszcze popieką na słońcu. Na początku je przelałem ale z tydzień nie podlewam i jeszcze wilgoć maja, chociaż pierwsza warstwa już podsycha pomalu.
U mnie też słońce ostatnio ostro dopiekło i kilka sadzonek miało beznadziejnie oklapnięte liście, choć ziemia nieprzesuszona. Podlałem kilka razy nawozem o podwyższonej zawartości potasu (14-12-24) i widać, że zdecydowanie lepiej sobie radzą z bezpośrednim promieniowaniem.
U mnie kilka też przyklapło-słońce za ostre chyba,bo przesuszone nie były.Przelane tez nie.Podlałam minimalnie i się wyprostowały.
Za szybą sauna-myślę o przeniesieniu do pokoju,gdzie jest światło,a nie ma takiej patelni w południe.I tak doświetlam.
U mnie to było Jalapeno Orange. Zwykłemu Jalapeno i Jalapeno Early nic nie dolega.
A z tych ciężko kiełkujących dało mi popalić Fresno (nie mam sukcesów) i Golden Nugget (no wreszcie dwa łebki ).
Black Hungarian udało mi się uzyskać kilka sadzonek.
Za szybą sauna-myślę o przeniesieniu do pokoju,gdzie jest światło,a nie ma takiej patelni w południe.I tak doświetlam.
U mnie to było Jalapeno Orange. Zwykłemu Jalapeno i Jalapeno Early nic nie dolega.
A z tych ciężko kiełkujących dało mi popalić Fresno (nie mam sukcesów) i Golden Nugget (no wreszcie dwa łebki ).
Black Hungarian udało mi się uzyskać kilka sadzonek.
Pomorze...klimat łagodniejszy .
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zależy jaka odmiana, zwykłe annumy można jeszcze spokojnie wysiewać A inne bardziej uparte w kiełkowaniu można jeszcze siać na uprawę doniczkową - na jesieni dać do domu i czekać spokojnie na owoce
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
No sadzonki przetrwały upał tylko nadal są takie chudziutkie i w górę bardziej niż w grubość idą. O to moje papryczki prawdopodobnie do rozdania:) https://imageshack.com/i/14ogfnj jak wstawiacie zdjęcia?? - przez fotosika? pisze mi że mam za duży rozmiar zdjęć. https://imageshack.com/i/mkdiw9j a te już u mnie zostają. Jedna sztuka słodkiej Florines pada jakby ją coś podgryzło https://imageshack.com/i/gvbqbgj
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krótka relacja z mojej uprawy
Yamaican Hot Yellow (pierwszy zawiązek owocu niechcący utrąciłam...ale na szczęście kolejne są już w drodze )
Habanero Red
Żółte Habanerki
Ogółem kilka
Rozsada przebywająca u rodziców
Już za kilka dni będę mogła spróbować pierwszych papryczek w tym sezonie
przezimowane Piri-piri
Yamaican Hot Yellow (pierwszy zawiązek owocu niechcący utrąciłam...ale na szczęście kolejne są już w drodze )
Habanero Red
Żółte Habanerki
Ogółem kilka
Rozsada przebywająca u rodziców
Już za kilka dni będę mogła spróbować pierwszych papryczek w tym sezonie
przezimowane Piri-piri
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Fotosik przyjmuje max. w granicach 1 MB.Albo zmień rozmiar w jakimś programie do zdjęć albo rób zdjęcia z mniejszą rozdzielczością.Pomidek pisze:No sadzonki przetrwały upał tylko nadal są takie chudziutkie i w górę bardziej niż w grubość idą. O to moje papryczki prawdopodobnie do rozdania:) https://imageshack.com/i/14ogfnj jak wstawiacie zdjęcia?? - przez fotosika? pisze mi że mam za duży rozmiar zdjęć. https://imageshack.com/i/mkdiw9j a te już u mnie zostają. Jedna sztuka słodkiej Florines pada jakby ją coś podgryzło https://imageshack.com/i/gvbqbgj
Florines-pewnie ją podgryzła zgorzel siewek.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Pomidek,mnie nie otwierają się te linki do zdjęć
Dziunia,jak widzę te twoje papryczki,to myślę sobie,że moje chyba nigdy takie nie urosną-są piękne... tfu,tfu
Dziunia,jak widzę te twoje papryczki,to myślę sobie,że moje chyba nigdy takie nie urosną-są piękne... tfu,tfu
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Tak wygląda mój miesięczny bolivian rainbow od początku trzymany w growboxie :-]
Tak też wygląda większość moich papryk, niektóre nawet mniejsze.
Co im nie pasuje?
Siedzą w substralu do siewu z dodatkiem vermiculitu.
Growbox 43x43x39 /lekko go podwyższyłem później/ Do lampy jakieś 15cm /zbliżyłem tydzień temu - wcześniej miały ~30cm (myślałem, że słaby wzrost spowodowany jest zbyt dużą odległością od lampy/.
Lampa to FL E40, 85W DUAL - 4500LM.
Chłodzenie w growboxie pasywne - są dziury, otwory na górze/po bokach.
Średnia temp. po nagrzaniu lampy to 30st.
Nocą w pokoju gdzie stoi temp. nie spada poniżej 20st.
Dostały raz podlane plant starterem ~1g/l
doświetlam 13-14h
A żeby było ciekawiej - to niektórym zaczynają wychodzić korzenie z tych 200ml kubeczków :-]
Co może wstrzymywać wzrost częsci nadziemnej?
Coś nie tak z glebą? a może jednak za duża temp. i zbyt dużo LM na tak małego boxa?
Nasiona na pewno dobre, z semillas.
To mój pierwszy rok z growboxem, w ub. roku miałem na parapecie i mam wrażenie, że rosły podobnie... /bardziej wyciągnięte były, przyznaje ale spodziewałem się lepszych efektów przy takim oświetleniu/. Widziałem foty miesięcznych papryk z growboxa, te moje są baaardzo małe.