Lilie-uprawa cz.5

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie-uprawa cz.5

Post »

Kluska ma poniekąd rację. Lilie wytwarzają na łodygach cebulki przybyszowe. U mnie w taki sposób mnóstwo cebulek produkuje np Mapira -inne też, ale u tej zauważyłam nawet 23 cebulki. Nigdy jednak nie obsypuję łodygi, bo na ogół wystarcza to co jest w ziemi. Jak wiadomo lilie sadzimy dość głęboko i pęd jest dość długi. Można dodatkowo podsypać ziemią, ale na pewno nie na taką wysokość. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eliza dzięki, zrobię jak się podleczę bo jakieś choróbsko mnie dopadło i na razie szlaban na ogród.
pozdrawiam Karina
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

znalazłam. Cyt: "Mając jakąś szczególną odmianę L. Candidum, L x testaceum, L x hollandicum można na amatorską skalę pobawić się i obsypać ich pędy ziemią do wysokości 20- 30 cm, a na przysypanej łodydze roślina wytworzy cebulki pędowe. Można także ciąć łodygę na 20 cm odcinki i je ukorzeniać, ale to już sposób dla bardziej zaawansowanych i zdeterminowanych". Ze strony https://zojalitwin.wordpress.com/tag/lilia/ . I także tu http://bdlilies.blogspot.com/2011/09/gr ... -dont.html , a tutaj o rozmnażaniu z liści lilii azjatyckich: http://www.growingthehomegarden.com/200 ... eaves.html
Ja chyba z tą l. candidum spróbuję jak urośnie większa, bo mam ją tylko jedną- a jak nornice zeżrą? Założę jej butelkę od pepsi i nasypię tam ziemi... tylko muszę wymyślić czym to zasłonić...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście, taki sposób rozmnażania lilii to stara, skuteczna i sprawdzona metoda.
Proponuję przełożyć przez pęd lilii doniczkę bez dna, zasypać lekką torfową ziemią, utrzymywać umiarkowaną wilgotność. Jesienią odebrać cebule przybyszowe. :wink:
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super, tak właśnie zrobię :) ;:138
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

Witam
Zaglądam tu pierwszy raz,widzę tu trochę liliowych specjalistów wiec może ktoś udzieli mi info w sprawie lili trąbkowej ''Afrykańska królowa''. Kupiłam taką lilię pierwszy raz, jakiej wysokości mogę się spodziewać? Na opakowaniu piszą że do 2 m, na Allegro były te lilie z podaną wysokością do 90 cm. Czy ktoś z Was kto posiada taką lilię może mnie oświecić?
Pozdrawiam Anastazja
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ja miałam w zeszłym roku pierwszy raz i więcej niż 1 m nie miała.
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I... Królowa niewiele więcej urośnie, a rasowa, powinna mieć zewnętrzne płatki fioletowe.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Anastazja- lilia którą kupiłaś to "African Queen" mieszaniec trąbkowy wymaga gleby piaskowo-wapiennej,rośnie od 90-120 cm
w zależności który rok uprawy może rosnąć do 2 m w sprzyjających warunkach i na pewno nie w pierwszym roku.Ma duże pomarańczowozłote kwiaty z ciemniejszym wierzchem. Nie lubi deszczu i mrozu najlepiej posadzić pod zadaszeniem. I tyle na temat Afrykańskiej Królowej
Pozdrawiam Ela
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

vimen, Eliza52, pull, miałam nadzieję że już w tym roku trochę wybuja no ale będę czekać, dzięki za odpowiedzi.
Anastazja
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

pull pisze:Oczywiście, taki sposób rozmnażania lilii to stara, skuteczna i sprawdzona metoda.
Proponuję przełożyć przez pęd lilii doniczkę bez dna, zasypać lekką torfową ziemią, utrzymywać umiarkowaną wilgotność. Jesienią odebrać cebule przybyszowe. :wink:
Rozmnażałam kiedyś lilie w ten sposób,tyle,że poszłam na łatwiznę i cieńszy,elastyczny jeszcze pęd lilii przygięłam do ziemi,przymocowałam do podłoża prętem lub niezbyt ciążkim kamieniem i całość zasypałam lekką ziemią torfową. Sposób o tyle lepszy od " butelkowego" ,że ziemia tak szybko latem nie wysycha ,jak w butelce.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Noo, to trzeba się nagimnastykować z przygięciem pędu.
Napisz jeszcze jaki był efekt. Czy warto było.
Myślę, że sporo osób wypróbuje patent.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bezpieczniejszy wydaje mi się z doniczką, więc ja spróbuję "na doniczkę", zwłaszcza, że mam ich sporo...wezmę na tyle dużą żeby nie przesychało w niej, a górę obłożę skoszoną trawą , to nie będzie tak parowało.. ale z tymi liśćmi też się zastanawiam czy z candidum nie podebrać parę i nie wsadzić w piasek... muszę zobaczyć jak mi pójdzie obrywanie...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”