Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

pawelp1320 pisze:nie wiem czy nie odkryć moich winorośli
To i ja się przyłączam do prośby, mam zakopcowane 14 sadzonek winorośli. Nie wiem, czy już czas czy jeszcze poczekać?
Pozdrawiam Józef
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

Pąki nabrzmiewają, ale chyba jeszcze nie będzie na tyle ciepło, aby wystartowały latorośle. Pąki jeszcze długo mogą się tak czaić, aż będzie dłuższy okres bardzo ciepłych dni i nocy. Nie wydaje mi się, aby był sens dłużej trzymać okryte ziemią - bo kiedy będziemy mogli stwierdzić że ryzyko przymrozków już minęło? W 2 połowie maja będziemy odkrywać? Ja będę odkrywać resztę sadzonek w tym tygodniu - myślę że do 10 kwietnia jeszcze zielone nie ruszy. Samym pąkom lekki przymrozek nic raczej nie zrobi; co innego przymrożenie młodych zielonych latorośli.
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Z braku czasu nie odkryłem jeszcze kopczyków u jednorocznych sadzonek z miejscem szczepienia ( tylko one były kopczykowane tej zimy ). Zamierzam zrobić to w weekend . Zazwyczaj jest to ostatni tydzień marca. Jeżeli ktoś z Was obawia się majowych przymrozków, polecam odmianę Weissburgunder ( http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 33&start=0 ), która potrafi zregenerować się i plonować po tak przykrej wiosennej przypadłości.
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Ja nie okrywam starszych niż dwa lata ziemią . Wczoraj odkryłem kopczyki młodych krzewów i okazało sie że pąki są wiele większe niż te na powietrzu, myślę że nie należy zwlekać, aby uniknąć szparagów.
Może kto ma zimną i jasną ziemię to lepiej przeciągnąć jeszcze parę dni
per aspera ad astra
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Kupiłem Amistar 250 bo tylko taki środek znalazłem w sklepie ogrodniczym na mączniaka. On zwalcza obydwa mączniaki. Tylko na opakowaniu pisze że to na rośliny warzywnicze. Pytanie moje czy na winogrono się nadaje i w jakim stężeniu mógłbym ewentualnie prysnąć winogrono?
Mam tę moc - Sylwek
SylwesterK6
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 12:17

Post »

Jak jeszcze nikt nie odpisywał to proszę jeszcze o poradę w jakim stężeniu miedzian mam użyć do winorośli? Sobie zapiszę i będę miał na przyszłość. Bo na opakowaniach nigdzie nie ma wzmianki o winogronach.
Mam tę moc - Sylwek
Awatar użytkownika
flinta27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 wrz 2013, o 22:36

Post »

Miedzian - 3% w fazie bezlistnej, 0,25-0,5% w fazie wegetacji(max zastosować 2 razy), karencja na owoce 7 dni, na wino 35 dni.
Pozdrawiam, Anna
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

SylwesterK6 pisze:Jak jeszcze nikt nie odpisywał to proszę jeszcze o poradę w jakim stężeniu miedzian mam użyć do winorośli? Sobie zapiszę i będę miał na przyszłość. Bo na opakowaniach nigdzie nie ma wzmianki o winogronach.
Bo Miedzian nie jest na winorośl :wink: Amistar również :wink: Jednak azoksystrobina, substancja czynna Amistaru jest skuteczna w ochronie winorośli. Niemcy połączyli azoksystrobinę z folpetem i maja uniwersalny środek na MRz i MP. Nazywa się Uniwersalis. Niestety u nas go nie ma.

flinta27 pisze:Miedzian - 3% w fazie bezlistnej, 0,25-0,5% w fazie wegetacji(max zastosować 2 razy), karencja na owoce 7 dni, na wino 35 dni.
Wskażesz żródło tej wiedzy?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Kontakt:

Post »

Dziś w sklepie C...rama widziałem kilka odmian szczepionej winorośli. producent-szkółka z Gąbina. Pozytywne mnie to zaskoczyło. Odmiany winiarskie deserowych nie widziałem. Pozdrawiam
Dereń jadalny(cornus mas)
Awatar użytkownika
flinta27
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 wrz 2013, o 22:36

Post »

kapitan pisze:Wskażesz żródło tej wiedzy?
Tak stosuję i nie zauważyłam niekorzystnego wpływu. Mogę tylko dodać do 3% w f. bezlistnej i później nie mam kłopotów z m.rzekomym. Przy połowie tego stężenia, musiałam poprawiać oprysk po kwitnieniu(podałam widełki, w tej fazie trzeba zachować ostrożność), a przy preparatach kontaktowych jest niezła zabawa z opryskiem dolnych części liści.
Pozdrawiam, Anna
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Na stronie ministerstwa jest stosowany na mączniaka rzekomego ale nie dla winorośli http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... ony-roslin
(wrzuciłem w wyszukiwarkę mączniak rzekomy, potem winorośl)
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

jurek16a pisze:Ja nie okrywam starszych niż dwa lata ziemią . Wczoraj odkryłem kopczyki młodych krzewów i okazało sie że pąki są wiele większe niż te na powietrzu, myślę że nie należy zwlekać, aby uniknąć szparagów.
Może kto ma zimną i jasną ziemię to lepiej przeciągnąć jeszcze parę dni
jurku, też tak myślę i w ten weekend odkryję już kopczyki.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”