Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Halinko jestem osobą wolną tzn nie opiekuję się nikim i nie pracuję więc mogę sobie pozwolić na bywania w ogrodzie kiedy tylko są po temu warunki i opiekuję się głównie inwentarzem, karmię kury, koty te w domu i te co przychodzą od sąsiadów, ptaki a psa karmi mój M. :D Korzystam z możliwości ruszania się na świeżym powietrzu, a przy okazji zawsze coś zrobię :D Bardzo mi przykro, że Ci zdrowie szwankuje ;:196 i życzę żeby wróciło do normy, bo przecież musisz zrobić użytek z tych kolorowych torebeczek :;230 Ja niestety też uległam zamawianiu nasion i nie dość, że mam swoje i od kochanych forumków to jeszcze kupuję bo zawsze czegoś nie mam a chciałabym mieć. Może mogę Ci posłać nasiona jakichś moich roślin? ;:180

Beatko pogoda się odrobinę poprawiła i nie omieszkałam spędzić paru godzin w ogrodzie. Unicestwiłam kilka ogromnych kopców chyba karczowników, będę miała ziemię do obsypania róż. Przygotowała niemały stos patyków z leszczyny, które jak raz przydadzą się do pomidorów. Coś wycięłam coś podparłam i tak czas zleciał :D
Ja też korzystam z metod x-p-o, ale oczywiście dodałam coś od siebie tzn. tą serwatkę. Nie wiem czy sezon był zdrowy czy też te opryski pomogły, bo "0" chemii w tym roku. Ładuję cały ogromny opryskiwacz Marolexa, który mam dzięki Wam ;:196 i pryskam wszystko jak leci!
Dziękuję dzień był udany więc odwzajemniam się życzeniami miłego wieczoru ;:196

Lucynko na obierki z cebuli i czosnku czekają inne organizmy żywe :;230 i wszystko zjadają moje kurecki! Od czasu do czasu dodaję do gotowanych ziemniaków nawet całą cebule czy czosnek :D Na nie to też ma zbawienny wpływ. Zresztą wiele ziół zbieram w sezonie i suszę, a potem rozcieram w dłoniach i do gara w jedzeniem, jak trawkę zakryje śnieg. I ja Ciebie ściskam ;:196 ;:196

Danusiu na żywokost zasadzę się wiosną i wykopię ten z rowu przy drodze. Może Twoja gleba nie służy żywokostom. Ozdobny variegata kupiłam u naszego Emila, a taki o niebieskich kwiatkach (oba śliczne) dostałam od Marysi, której od jesieni nie ma na FO.

Wycinając dzielżany znalazłam niestety już w kiepskim stanie kwiatostan Lepiężnika, przegapiłam jego urodę, ale z tego co wiem to coś mu się z terminem pomyliło :;230

Obrazek

Mam taki pniaczek-skalniaczek

Obrazek
Obrazek

A tak kończył się dzień!

Obrazek

Sympatycznego wieczoru!
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu pniaczek - skalniaczek śliczny ;:215 ;:215
Zdjęcie zachodu słońca jak zawsze piękne ;:333
Marysiu podpowiedz proszę jak mam przezimować Delospermę ?? ;:180 mam w doniczce w domku i coś mi zmarniała :(
Miłego wieczoru ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Pniaczek skalniaczek muszę koniecznie zmałpować ;:173 Kilka pniaczków leży i czeka na nowe życie ;:108
Zazdroszczę, że możesz skoczyć do ogrodu i podziałać kiedy tylko pogoda pozwala. U mnie z czasem tak krucho, że dzisiaj to zobaczyłam na własne oczy...przyjechałam do domku jeszcze po jasnemu i zobaczyłam, że nie wszystkie drzewa pobieliłam w sobotę. Tak się śpieszyłam, żeby zdążyć z wszystkimi zaplanowanymi pracami, że pominęłam dwie jabłonie :lol: Teraz to widać, bo tylko one mają korę przypominającą korę platanu :wink: Reszta w odświętnych ubraniach.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Przyłączam się do chóru zachwytów nad Twoim pniaczkiem-skalniaczkiem.
Bardzo dziękuję za chęć podzielenia się nasionami. Niestety, w tym roku, z przykrością muszę zrezygnować z Twojej wspaniałomyślnej propozycji. Mam już sporo nasionek. Obym tylko zdążyła wysiać wszystko na czas.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu Jak już wykopałaś to tylko w tunelu czy szklarence. Ona mróz znosi tylko nie zniesie na sobie śniegu czy innych okryć. Na grządce to tylko pod szybką czy plastikowym daszkiem, ale z przewiewem ;:215 Jaki masz kolor kwiatów?
Dzisiaj nie było spektakularnego zachodu ale taki spokojny :D
Miłego ;:196

Małgosiu jak ja to dobrze pamiętam ;:131 większą część roku nie widziałam ogrodu, a w weekendy nie wiedziałam w co ręce wsadzić ;:224 ale i tak wolałam ten czas kiedy mieszkałam już w domu niż kiedy musiałam jechać na działkę :D
Mam parę takich pniaczków obsadzonych, ale ten jest naj... bo nie butwieje ;:185 Buziaczki dla Kubusia ;:167

Halinko jakby co to pamiętaj :D albo jak coś nie wykiełkuje to może u mnie rośnie ;:168
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu mam jedną różową od Edytki , rosła całe lato w doniczce i ta muszę gdzieś schować ;:108 i ta od Ciebie i ona coś marnie wygląda , boję się żeby mi nie padła :(
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu moja chyba też różowa, bo żółta to nie wiem czy jeszcze jest. Nie martw się jak padnie to może moja się uchowa....albo jutro zrobię sadzonkę dla Ciebie ;:333 i wsadzę do tunelu. Wiesz co ja dzisiaj podcinałam chryzantemy i miały mnóstwo malutkich odrostów na pędach to wsadziłam do doniczki i ciekawa jestem czy się ukorzenią. To będą jaja w grudniu robić sadzonki :;230
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu dzięki ;:196 już się cieszę ;:138 ;:138
Powiem Ci że z chryzantemami też tak zrobiłam ale nie wiem co będzie - ale nic nie tracimy przecież :D W ubiegłym roku wiatr wyłamał mi Skandynawską i wsadziłam do szklarniki i kilka się ukorzeniło :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu zawsze coś się uchowa mam na myśli delospermę. Chryzantemy bardzo łatwo się ukorzeniają i mnożą u stóp większości mam pełno młodych odrostów. Czechowski od Ciebie będzie niezłą kępką za rok!
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Jaki piękny pniaczek - skalniaczek!
Ale jakie fajne ?rozchodniki? na nim rosną. ;:215
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

No Maryś, skoro lepiężnik teraz kwitnie, to faktycznie coś się w przyrodzie poprzestawiało.
Jutro pójdę zobaczyć co z moimi. Dziś widziałam nowe liście ale pod liście i między liście nie zaglądałam. Aż się zastanawiam. Na razie widziałam piękne pąki u ciemiernika.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Daruś takie były niepozorne, ale się rozrastają czyli czerpią soki z pieńka. Przez sezon był przykryty roślinami jednorocznymi a teraz wyszedł na światło dzienne :;230

Dorotko wygląda że lepiężnik kwitł tydzień czy nawet dwa temu :D W zasadzie u ciemiernika to normalne. Moje też bardzo wyładniały liście soczysto zielone sterczą i pączki są, byle nie zaczęły kwitnąć bo jak przyjdzie mróz to kwiatki zbrązowieją :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, mój ciemiernik jeszcze nie zgubił kwiatów z powtórnego kwitnienia.
Czy trzeba te kwiaty poobcinać?
Po raz pierwszy powtarzał kwitnienie, stąd nie wiem, co z tym fantem zrobić.
Dobrej nocy. ;:196 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”