Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27
Halinko jestem osobą wolną tzn nie opiekuję się nikim i nie pracuję więc mogę sobie pozwolić na bywania w ogrodzie kiedy tylko są po temu warunki i opiekuję się głównie inwentarzem, karmię kury, koty te w domu i te co przychodzą od sąsiadów, ptaki a psa karmi mój M. Korzystam z możliwości ruszania się na świeżym powietrzu, a przy okazji zawsze coś zrobię Bardzo mi przykro, że Ci zdrowie szwankuje i życzę żeby wróciło do normy, bo przecież musisz zrobić użytek z tych kolorowych torebeczek Ja niestety też uległam zamawianiu nasion i nie dość, że mam swoje i od kochanych forumków to jeszcze kupuję bo zawsze czegoś nie mam a chciałabym mieć. Może mogę Ci posłać nasiona jakichś moich roślin?
Beatko pogoda się odrobinę poprawiła i nie omieszkałam spędzić paru godzin w ogrodzie. Unicestwiłam kilka ogromnych kopców chyba karczowników, będę miała ziemię do obsypania róż. Przygotowała niemały stos patyków z leszczyny, które jak raz przydadzą się do pomidorów. Coś wycięłam coś podparłam i tak czas zleciał
Ja też korzystam z metod x-p-o, ale oczywiście dodałam coś od siebie tzn. tą serwatkę. Nie wiem czy sezon był zdrowy czy też te opryski pomogły, bo "0" chemii w tym roku. Ładuję cały ogromny opryskiwacz Marolexa, który mam dzięki Wam i pryskam wszystko jak leci!
Dziękuję dzień był udany więc odwzajemniam się życzeniami miłego wieczoru
Lucynko na obierki z cebuli i czosnku czekają inne organizmy żywe i wszystko zjadają moje kurecki! Od czasu do czasu dodaję do gotowanych ziemniaków nawet całą cebule czy czosnek Na nie to też ma zbawienny wpływ. Zresztą wiele ziół zbieram w sezonie i suszę, a potem rozcieram w dłoniach i do gara w jedzeniem, jak trawkę zakryje śnieg. I ja Ciebie ściskam
Danusiu na żywokost zasadzę się wiosną i wykopię ten z rowu przy drodze. Może Twoja gleba nie służy żywokostom. Ozdobny variegata kupiłam u naszego Emila, a taki o niebieskich kwiatkach (oba śliczne) dostałam od Marysi, której od jesieni nie ma na FO.
Wycinając dzielżany znalazłam niestety już w kiepskim stanie kwiatostan Lepiężnika, przegapiłam jego urodę, ale z tego co wiem to coś mu się z terminem pomyliło
Mam taki pniaczek-skalniaczek
A tak kończył się dzień!
Sympatycznego wieczoru!
Beatko pogoda się odrobinę poprawiła i nie omieszkałam spędzić paru godzin w ogrodzie. Unicestwiłam kilka ogromnych kopców chyba karczowników, będę miała ziemię do obsypania róż. Przygotowała niemały stos patyków z leszczyny, które jak raz przydadzą się do pomidorów. Coś wycięłam coś podparłam i tak czas zleciał
Ja też korzystam z metod x-p-o, ale oczywiście dodałam coś od siebie tzn. tą serwatkę. Nie wiem czy sezon był zdrowy czy też te opryski pomogły, bo "0" chemii w tym roku. Ładuję cały ogromny opryskiwacz Marolexa, który mam dzięki Wam i pryskam wszystko jak leci!
Dziękuję dzień był udany więc odwzajemniam się życzeniami miłego wieczoru
Lucynko na obierki z cebuli i czosnku czekają inne organizmy żywe i wszystko zjadają moje kurecki! Od czasu do czasu dodaję do gotowanych ziemniaków nawet całą cebule czy czosnek Na nie to też ma zbawienny wpływ. Zresztą wiele ziół zbieram w sezonie i suszę, a potem rozcieram w dłoniach i do gara w jedzeniem, jak trawkę zakryje śnieg. I ja Ciebie ściskam
Danusiu na żywokost zasadzę się wiosną i wykopię ten z rowu przy drodze. Może Twoja gleba nie służy żywokostom. Ozdobny variegata kupiłam u naszego Emila, a taki o niebieskich kwiatkach (oba śliczne) dostałam od Marysi, której od jesieni nie ma na FO.
Wycinając dzielżany znalazłam niestety już w kiepskim stanie kwiatostan Lepiężnika, przegapiłam jego urodę, ale z tego co wiem to coś mu się z terminem pomyliło
Mam taki pniaczek-skalniaczek
A tak kończył się dzień!
Sympatycznego wieczoru!
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu pniaczek - skalniaczek śliczny
Zdjęcie zachodu słońca jak zawsze piękne
Marysiu podpowiedz proszę jak mam przezimować Delospermę ?? mam w doniczce w domku i coś mi zmarniała
Miłego wieczoru
Zdjęcie zachodu słońca jak zawsze piękne
Marysiu podpowiedz proszę jak mam przezimować Delospermę ?? mam w doniczce w domku i coś mi zmarniała
Miłego wieczoru
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Pniaczek skalniaczek muszę koniecznie zmałpować Kilka pniaczków leży i czeka na nowe życie
Zazdroszczę, że możesz skoczyć do ogrodu i podziałać kiedy tylko pogoda pozwala. U mnie z czasem tak krucho, że dzisiaj to zobaczyłam na własne oczy...przyjechałam do domku jeszcze po jasnemu i zobaczyłam, że nie wszystkie drzewa pobieliłam w sobotę. Tak się śpieszyłam, żeby zdążyć z wszystkimi zaplanowanymi pracami, że pominęłam dwie jabłonie Teraz to widać, bo tylko one mają korę przypominającą korę platanu Reszta w odświętnych ubraniach.
Zazdroszczę, że możesz skoczyć do ogrodu i podziałać kiedy tylko pogoda pozwala. U mnie z czasem tak krucho, że dzisiaj to zobaczyłam na własne oczy...przyjechałam do domku jeszcze po jasnemu i zobaczyłam, że nie wszystkie drzewa pobieliłam w sobotę. Tak się śpieszyłam, żeby zdążyć z wszystkimi zaplanowanymi pracami, że pominęłam dwie jabłonie Teraz to widać, bo tylko one mają korę przypominającą korę platanu Reszta w odświętnych ubraniach.
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Przyłączam się do chóru zachwytów nad Twoim pniaczkiem-skalniaczkiem.
Bardzo dziękuję za chęć podzielenia się nasionami. Niestety, w tym roku, z przykrością muszę zrezygnować z Twojej wspaniałomyślnej propozycji. Mam już sporo nasionek. Obym tylko zdążyła wysiać wszystko na czas.
Bardzo dziękuję za chęć podzielenia się nasionami. Niestety, w tym roku, z przykrością muszę zrezygnować z Twojej wspaniałomyślnej propozycji. Mam już sporo nasionek. Obym tylko zdążyła wysiać wszystko na czas.
Pozdrawiam Hala
- Maska
- Kontakt:
Tereniu Jak już wykopałaś to tylko w tunelu czy szklarence. Ona mróz znosi tylko nie zniesie na sobie śniegu czy innych okryć. Na grządce to tylko pod szybką czy plastikowym daszkiem, ale z przewiewem Jaki masz kolor kwiatów?
Dzisiaj nie było spektakularnego zachodu ale taki spokojny
Miłego
Małgosiu jak ja to dobrze pamiętam większą część roku nie widziałam ogrodu, a w weekendy nie wiedziałam w co ręce wsadzić ale i tak wolałam ten czas kiedy mieszkałam już w domu niż kiedy musiałam jechać na działkę
Mam parę takich pniaczków obsadzonych, ale ten jest naj... bo nie butwieje Buziaczki dla Kubusia
Halinko jakby co to pamiętaj albo jak coś nie wykiełkuje to może u mnie rośnie
Dzisiaj nie było spektakularnego zachodu ale taki spokojny
Miłego
Małgosiu jak ja to dobrze pamiętam większą część roku nie widziałam ogrodu, a w weekendy nie wiedziałam w co ręce wsadzić ale i tak wolałam ten czas kiedy mieszkałam już w domu niż kiedy musiałam jechać na działkę
Mam parę takich pniaczków obsadzonych, ale ten jest naj... bo nie butwieje Buziaczki dla Kubusia
Halinko jakby co to pamiętaj albo jak coś nie wykiełkuje to może u mnie rośnie
- TerDob
Marysiu mam jedną różową od Edytki , rosła całe lato w doniczce i ta muszę gdzieś schować i ta od Ciebie i ona coś marnie wygląda , boję się żeby mi nie padła
- Maska
- Kontakt:
Tereniu moja chyba też różowa, bo żółta to nie wiem czy jeszcze jest. Nie martw się jak padnie to może moja się uchowa....albo jutro zrobię sadzonkę dla Ciebie i wsadzę do tunelu. Wiesz co ja dzisiaj podcinałam chryzantemy i miały mnóstwo malutkich odrostów na pędach to wsadziłam do doniczki i ciekawa jestem czy się ukorzenią. To będą jaja w grudniu robić sadzonki
- TerDob
Marysiu dzięki już się cieszę
Powiem Ci że z chryzantemami też tak zrobiłam ale nie wiem co będzie - ale nic nie tracimy przecież W ubiegłym roku wiatr wyłamał mi Skandynawską i wsadziłam do szklarniki i kilka się ukorzeniło
Powiem Ci że z chryzantemami też tak zrobiłam ale nie wiem co będzie - ale nic nie tracimy przecież W ubiegłym roku wiatr wyłamał mi Skandynawską i wsadziłam do szklarniki i kilka się ukorzeniło
- Maska
- Kontakt:
Tereniu zawsze coś się uchowa mam na myśli delospermę. Chryzantemy bardzo łatwo się ukorzeniają i mnożą u stóp większości mam pełno młodych odrostów. Czechowski od Ciebie będzie niezłą kępką za rok!
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Jaki piękny pniaczek - skalniaczek!
Ale jakie fajne ?rozchodniki? na nim rosną.
Ale jakie fajne ?rozchodniki? na nim rosną.
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
No Maryś, skoro lepiężnik teraz kwitnie, to faktycznie coś się w przyrodzie poprzestawiało.
Jutro pójdę zobaczyć co z moimi. Dziś widziałam nowe liście ale pod liście i między liście nie zaglądałam. Aż się zastanawiam. Na razie widziałam piękne pąki u ciemiernika.
Jutro pójdę zobaczyć co z moimi. Dziś widziałam nowe liście ale pod liście i między liście nie zaglądałam. Aż się zastanawiam. Na razie widziałam piękne pąki u ciemiernika.
- Maska
- Kontakt:
Daruś takie były niepozorne, ale się rozrastają czyli czerpią soki z pieńka. Przez sezon był przykryty roślinami jednorocznymi a teraz wyszedł na światło dzienne
Dorotko wygląda że lepiężnik kwitł tydzień czy nawet dwa temu W zasadzie u ciemiernika to normalne. Moje też bardzo wyładniały liście soczysto zielone sterczą i pączki są, byle nie zaczęły kwitnąć bo jak przyjdzie mróz to kwiatki zbrązowieją
Dorotko wygląda że lepiężnik kwitł tydzień czy nawet dwa temu W zasadzie u ciemiernika to normalne. Moje też bardzo wyładniały liście soczysto zielone sterczą i pączki są, byle nie zaczęły kwitnąć bo jak przyjdzie mróz to kwiatki zbrązowieją
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Marysiu, mój ciemiernik jeszcze nie zgubił kwiatów z powtórnego kwitnienia.
Czy trzeba te kwiaty poobcinać?
Po raz pierwszy powtarzał kwitnienie, stąd nie wiem, co z tym fantem zrobić.
Dobrej nocy.
Czy trzeba te kwiaty poobcinać?
Po raz pierwszy powtarzał kwitnienie, stąd nie wiem, co z tym fantem zrobić.
Dobrej nocy.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.