Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
- kiszi
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róża pustyni
Spoko, nie mówię że kłamiesz - jestem pod wrażeniem i tyle Co do opóźnienia kwitnienia poprzez przycięcie, to z pewnością ma to wpływ. Ja swoje rośliny również przyciąłem, bo mi się też takie kikuty nie podobają. Nastawiłem się raczej na "przyrost na masie", a na kwiaty przyjdzie czas
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Moje biedaki półtoraroczne:
Te mają chyba ze cztery lata:
Taka jest różnica między nimi:
Ale kaudex i jednych i drugich jest mniej więcej tej samej grubości .
Te mają chyba ze cztery lata:
Taka jest różnica między nimi:
Ale kaudex i jednych i drugich jest mniej więcej tej samej grubości .
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
-
- 500p
- Od: 2 sty 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ANIU śliczne masz te róze pustyni, zwłaszcza te 4letnie
Kusi mnie od jakiegoś czasu żeby kupic nasiona tej rośliny..dużo osób z tego forum wysiało włąsnie z nasion. One faktycznie tak szybko rosną??
Bo te 4letnie Aniu są naprawdę już takie okazałe..
Pozdrowienia ;)
Kusi mnie od jakiegoś czasu żeby kupic nasiona tej rośliny..dużo osób z tego forum wysiało włąsnie z nasion. One faktycznie tak szybko rosną??
Pozdrowienia ;)
Witam Was! Ja wysiewałam już dwa razy- za pierwszym to na 100% przelewałam i nasionka zgniły. Ale teraz, wysiałam jakoś 2 tyg temu, nasiona są twarde (musiałam zajrzeć ) i nic się nie dzieje. Może jakieś lipne? Na all- 10 sztuk za 3 złote. Może warto kupić te droższe? Ale znowu- 2 zł za jedno nasionko, czy to normalne? A może ktoś mi prześle nick na Pw jakiegoś dobrego sprzedawcy Adenium na All?
Trudno powiedzieć, czy to szybko, jak na cztery lata Wiolciu. Chyba jednak wszystko zależy od warunków uprawy. U mnie dopiero się okaże. W każdym razie będę robiła wszystko, żeby ich nie zepsuć .wiolcia pisze:ANIU śliczne masz te róze pustyni, zwłaszcza te 4letnie
Pozdrowienia ;)
Widać, że były przycinane na wysokość i rozrosły się na boki.
Ja je w tym roku kupiłam, bo uparłam się na te kwiatki, których jeszcze nie widziałam na tych moich mniejszych maluchach (i nie wiem kiedy zobaczę ).
Teraz trochę ograniczyłam im słońce, bo jednak w tych 35 stopniowych upałach, trochę je przypiekło .
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- roobaczek
- 10p - Początkujący
- Od: 24 kwie 2010, o 09:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A oto moje okazy:
3 miesięczne adenia
i 2 miesięczne adenia, zdecydowanie większe od 3 miesięcznych, posadzone w upalne dni, i jak widać upały im służą
3 miesięczne adenia
i 2 miesięczne adenia, zdecydowanie większe od 3 miesięcznych, posadzone w upalne dni, i jak widać upały im służą
- edytabv
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2010, o 22:40
a moje różyczki coś nie są ostatnio szczęśliwe. Żółkną im liście i następnie usychają. Staram się ich nie przelewać. Podlewam je raz na tydzień lub 1,5. Nie stoją też w pełnym słońcu więc nie mogą być poparzone. Co może być powodem takiej sytuacji?
pozdrawiam
pozdrawiam
"Pamiętaj, że wszystko można zacząć od nowa. Jutro jest zawsze świeże i wolne od błędów"
Lucy Maud Montgomery
Lucy Maud Montgomery
- riane
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A kadeusy mają miekkie czy twarde? Jakie masz podłoże? Wrzuć jakieś zdjęcia.
Jeśli miękkie kadeusy to być może za mało wody. Raz podlej i sprawdź czy napęcznieją i stwardnieją.
Jeśli twarde to sprawdź czy nie ma szkodników. U mnie róże pustyni posmakowały wełnowcom....
I jeśli tylko możesz wystaw na słońce. Im więcej tym lepiej. Oczywiście jak ze wszystkimi roślinami najpierw hartowanie przez kilka dni w półcieniu, albo tylko rano i późnym popołudniem na pełne słońce. Potem już można na pełną patelnię.
Jeśli miękkie kadeusy to być może za mało wody. Raz podlej i sprawdź czy napęcznieją i stwardnieją.
Jeśli twarde to sprawdź czy nie ma szkodników. U mnie róże pustyni posmakowały wełnowcom....
I jeśli tylko możesz wystaw na słońce. Im więcej tym lepiej. Oczywiście jak ze wszystkimi roślinami najpierw hartowanie przez kilka dni w półcieniu, albo tylko rano i późnym popołudniem na pełne słońce. Potem już można na pełną patelnię.
Agata
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Dokładnie tak jak pisze Agata.
Zawsze jest dobrze wstawić zdjęcie - można zdecydowanie łatwiej określić wtedy problem.
Doniczki dla róży nie muszą być ogromne. Ale podlewanie jest konieczne - co tydzień czy półtora - uważam, że zdecydowanie za mało. O składzie ziemi napisaliśmy już mnóstwo. Promienie słoneczne (po uprzednim zahartowaniu) - wręcz konieczne...
Zawsze jest dobrze wstawić zdjęcie - można zdecydowanie łatwiej określić wtedy problem.
Doniczki dla róży nie muszą być ogromne. Ale podlewanie jest konieczne - co tydzień czy półtora - uważam, że zdecydowanie za mało. O składzie ziemi napisaliśmy już mnóstwo. Promienie słoneczne (po uprzednim zahartowaniu) - wręcz konieczne...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Witam wszystkich milosnikow adenium
Od dawna sledze ten watek, gdyz rowniez jestem posiadaczem tych wspanialych roslin. Mam 2 czteromiesieczne adenium (pozniej dodam zdjecia). Wlasnie niedawno zamowilem prosto z Tajlandii od najwiekszego producenta tych roslin kilkadziesiat nasionek adenium -bo ponoc poczesci zalezy to od matki jak bedzie rosla mala roslinka.
Polecam inkubacje w mokrych recznikach przykrytych folia- 100% sukces gwarantowany:D
pozdrawiam...
Od dawna sledze ten watek, gdyz rowniez jestem posiadaczem tych wspanialych roslin. Mam 2 czteromiesieczne adenium (pozniej dodam zdjecia). Wlasnie niedawno zamowilem prosto z Tajlandii od najwiekszego producenta tych roslin kilkadziesiat nasionek adenium -bo ponoc poczesci zalezy to od matki jak bedzie rosla mala roslinka.
Polecam inkubacje w mokrych recznikach przykrytych folia- 100% sukces gwarantowany:D
pozdrawiam...