Jagoda kamczacka - polecane odmiany, smak jagody kamczackiej,przeznaczenie
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka i jej smak
Czy znacie te kanadyjskie odmiany ;?Tundra?, ?Borealis?, ?Aurora?, ?Hobeybee?? Czy mają dobry smak?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
grazka100 pisze:Bałykan a ten Leningdadskij.... to skąd jest, gdzie można kupić. Takiej odmiany nigdzie nie spotkałam, a chętnie bym kupiła.
np na Allegro jest teraz do kupienia. Wpisz w wyszukiwarce - velikan.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ok, dzięki 
Już zamówiłam, zapłaciłam i już czekam
Zamówiłam 4 krzaczki. Po rozmowie z panią z ogrodnictwa, która poleciła mi rewelacyjną jagodę niemiecką, zamówiłam 2 sztuki z każdej odmiany.

Już zamówiłam, zapłaciłam i już czekam

Zamówiłam 4 krzaczki. Po rozmowie z panią z ogrodnictwa, która poleciła mi rewelacyjną jagodę niemiecką, zamówiłam 2 sztuki z każdej odmiany.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Jak nazywa się ta niemiecki odmiana? 

- Balykan
- 200p
- Od: 8 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dostałem w centrum ogrodniczym "Frank-Raj", na Kociewiu. Widzę, że już upolowałaś na allegro. Nie będziesz żałować.grazka100 pisze:Bałykan a ten Leningdadskij.... to skąd jest, gdzie można kupić. Takiej odmiany nigdzie nie spotkałam, a chętnie bym kupiła.

W nazwie wkradła się literówka - poprawna to Leningradskij Velikan.

- grazka100
- 500p
darnok
Jak nazywa się ta niemiecka odmiana, napisze jak do mnie dotrze. Pani (chyba żona plantatora) akurat... zapomniała, ale bardzo polecała.
Bałykan taaak upolowałam błyskawicznie
Jak nazywa się ta niemiecka odmiana, napisze jak do mnie dotrze. Pani (chyba żona plantatora) akurat... zapomniała, ale bardzo polecała.
Bałykan taaak upolowałam błyskawicznie

- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Jagodę kamczacką to po samym smaku ciężko odróżnić od borówki amerykańskiej.
Tylko po wybarwieniu się trzeba jeszcze poczekać kilka dni aż porządnie dojrzeją.
Tylko po wybarwieniu się trzeba jeszcze poczekać kilka dni aż porządnie dojrzeją.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Ja bym powiedział że o tej porze jagodę kamczacką po smaku ciężko odróżnić od szczawiu. U mnie już od kilku dni robi się fioletowo i czasem się skuszę żeby spróbować te najlepiej wybarwione rosyjskie i polskie odmiany. To jeszcze nie jest jadalne. Pamiętam w zeszłym sezonie tak w drugiej połowie czerwca jagody były super w smaku. Nawet owoce Czelabinki która bardzo łatwo opada wisiały wtedy na krzewie i smakowały na prawdę dobrze pomimo nutki goryczki.
Mam odmiany: Wojtek, Atut, Duet, Czelabinka, Nimfa, Czarna, Zojka, Aurora, Borealis, Boreal Blizzard, Boreal Beauty, Boreal Beast, Vostorg, Jugana, Docz' Velikana, Blue Velvet, Silginka i jakieś niezidentyfikowane niepasujące zupełnie do etykiety. Na tą chwilę nic nie jest jadalne a od dwóch tygodni może z raz chwilę padało i cały czas świeci słońce i noce są ciepłe. Jagody regularnie podlewam.
Mam odmiany: Wojtek, Atut, Duet, Czelabinka, Nimfa, Czarna, Zojka, Aurora, Borealis, Boreal Blizzard, Boreal Beauty, Boreal Beast, Vostorg, Jugana, Docz' Velikana, Blue Velvet, Silginka i jakieś niezidentyfikowane niepasujące zupełnie do etykiety. Na tą chwilę nic nie jest jadalne a od dwóch tygodni może z raz chwilę padało i cały czas świeci słońce i noce są ciepłe. Jagody regularnie podlewam.
A to bardzo ciekawe bo u mnie od soboty dzieciaki zajadają ;) A raczej szczawiu by nie jadły :P Nie te czasy ;)
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Ja mam Kalinka ,Atut , Wojtek , Zojka i jestem ciekaw która odmiana będzie najsłodsza a która gorzka .
Ze względu na brak miejsca mogę dosadzić tymczasowo do donicy lub wiadra 10L sprawdzoną słodką odmianę .
Ze względu na brak miejsca mogę dosadzić tymczasowo do donicy lub wiadra 10L sprawdzoną słodką odmianę .
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
KwaśniejszeOgrodnik88 pisze:Jagodę kamczacką to po samym smaku ciężko odróżnić od borówki amerykańskiej.

- grazka100
- 500p
U mnie juz dojrzała. Nawet sunia zajada. Zbiera te, które opadły i zmiata wszystko z ziemi. Kwaśna nie jest w żadnym wypadku. Jedynie ma ociupinkę goryczki.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Mieszkam też w okolicy Poznania, mam kilkanaście odmian, ale żadna
jeszcze nie dojrzała. Przebarwiają się , ale to nie znaczy , że są dojrzałe.
Chyba, że masz jakąś bardzo wczesną odmianę. Warto poczekać z konsumpcją.
Tak za dwa tygodnie zacznie się jagodowy raj.
jeszcze nie dojrzała. Przebarwiają się , ale to nie znaczy , że są dojrzałe.
Chyba, że masz jakąś bardzo wczesną odmianę. Warto poczekać z konsumpcją.
Tak za dwa tygodnie zacznie się jagodowy raj.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Podobno psy nie mogą jeść suchokrzewów. Nie wiem czy tyczy się to też jagody kamczackiej ale skoro je to chyba jej nie szkodzą.grazka100 pisze:U mnie juz dojrzała. Nawet sunia zajada. Zbiera te, które opadły i zmiata wszystko z ziemi. Kwaśna nie jest w żadnym wypadku. Jedynie ma ociupinkę goryczki.
U mnie Czelabinka już ma niektóre owoce słodkie chociaż wszystkie wiszą wybarwione już ponad tydzień.