Passiflora (męczennica, marakuja) - sadzonkowanie
Re: Passiflora (męczennica, marakuja) - sadzonkowanie
Poczekajmy aż zakwitnie, mam jednak nadzieję, że to careuela, incarnata albo edulis. Albo jakaś inna z jadalnymi owocami.
pEtr podpisuje sie dwoma rękami pod wypowiedzią, oj zdjęcia często kłamią 

pozdrawiam, Gosiek
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdyby nie te nietypowe liście to bym sobie nią w ogóle nie zaprzątał głowy, natomiast że nie przystawały do liści żadnej z najpopularniejszych odmian to zaryzykowałem.
gucio776, niestety w naszym klimacie ciężko liczyć na owoce, natomiast odmiany które wymieniłeś są bardzo popularne i nie powinieneś mieć problemu ze zdobyciem ich.
gucio776, niestety w naszym klimacie ciężko liczyć na owoce, natomiast odmiany które wymieniłeś są bardzo popularne i nie powinieneś mieć problemu ze zdobyciem ich.
niestety, incarnaty widziałem tylko nasiona:(
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na owoce można liczyć miałem 5 lake która owocowała po kwitnieniu.
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
passiflora zazwyczaj kwitnie po 1-3 lat, mam nadzieję, że moja tyle przeżyje.
Z początku po przesadzeniu ciężko sobie radziła, ale tydzień temu włożyłem jej nawóz w pałeczkach i teraz rośnie w oczach.
Z początku po przesadzeniu ciężko sobie radziła, ale tydzień temu włożyłem jej nawóz w pałeczkach i teraz rośnie w oczach.
Przepraszam, że piszę trzeci post pod rząd, ale nie mogę edytować i nkit nie odpisuje,
Znalałem, że rośłiny mogą się wybielać na brzegach od braku miedźi, ten nawóz, który użyłem 0,02% miedzi. Czy to może być powodem, dodam, że zamiast użyć 3-4 pałeczki według instrukcji użyłem 2. Czy kupić chelat miedzi, tak wyczytałem w innym wątku, chociaż tam roślina wyglądała zupełnie inaczej
Znalałem, że rośłiny mogą się wybielać na brzegach od braku miedźi, ten nawóz, który użyłem 0,02% miedzi. Czy to może być powodem, dodam, że zamiast użyć 3-4 pałeczki według instrukcji użyłem 2. Czy kupić chelat miedzi, tak wyczytałem w innym wątku, chociaż tam roślina wyglądała zupełnie inaczej
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
Jeżeli problem dotyczy zaledwie trzech liści, to nie ma się czym przejmować- napisałeś przecież, że roślina rośnie w oczach. Jeżeli te liście denerwują Cię, po prostu oberwij je.
Z własnego doświadczenia mogę tylko podpowiedzieć Ci, że takie charakterystyczne bielenie(wytłuściłam tekst, bo nie jest to żółknięcie, przyblaknięcie barwy liści a bielenie właśnie) występuje przy nagłych zmianach warunków uprawy, zwłaszcza przy zmianach świetlnych. Swoje passiflory zimuję w nieogrzewanej piwnicy z oknem, późną wiosną wyciągam i wstawiam do zimnej szklarni w cień. Tam hartują się kilka dni, po czym- jeśli pogoda pozwala- wystawiam je na dwór, też w cień. Potem lądują >w umiarkowanym słońcu< by zakończyć wędrówkę w pełnym, południowym, że tak powiem słońcu.
Przy takim cackaniu się z nią, corocznie jednak zdarzają się liście, które robią się bielutkie niemal całe(ale zawsze od końca blaszki liściowej). Tłumaczę to właśnie zbytnim, nagłym nasłonecznieniem. I szczerze Ci powiem, że zupełnie nie pamiętam czy powracają one do swojej barwy, czy zasychają, czy odpadają... Roślina wraca do dobrej kondycji(pierwszy objaw- zaczyna rosnąć- czyli jest dobrze
) i... to mi wystarcza
. Jest kilkuletnim okazem, corocznie obficie kwitnącym i owocującym(intensywność obu zjawisk uzależniona jest od lata- im cieplejsze, tym bogatsze kwitnienie). Nawożę ją na oko nawozem- Hydrocomplex- dwa razy w sezonie.
Z własnego doświadczenia mogę tylko podpowiedzieć Ci, że takie charakterystyczne bielenie(wytłuściłam tekst, bo nie jest to żółknięcie, przyblaknięcie barwy liści a bielenie właśnie) występuje przy nagłych zmianach warunków uprawy, zwłaszcza przy zmianach świetlnych. Swoje passiflory zimuję w nieogrzewanej piwnicy z oknem, późną wiosną wyciągam i wstawiam do zimnej szklarni w cień. Tam hartują się kilka dni, po czym- jeśli pogoda pozwala- wystawiam je na dwór, też w cień. Potem lądują >w umiarkowanym słońcu< by zakończyć wędrówkę w pełnym, południowym, że tak powiem słońcu.

Pozdrawiam- Liliana
To dobrze, że to nic poważnego, byłem właśnie zdziwiony, że rośłina ładnie rośnie, a takie coś się dzieje, gdzie lepiej stawiać roślinę w cieniu czy w pełnym słońcu?
gucio776 na pewno nie cień! a poza tym to zależy bo np. caerulea czy constance elliott lubią pełne słońce a suberosa czy foetida wolą półcień. Poza tym do pełnego słońca trzeba passi powoli przyzwyczajać 

pozdrawiam, Gosiek
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
Gucio776, specjalnie dla Ciebie: http://www.toms-treibhaus.de/Startseite ... lora_.html . W końcu musi kiedyś zakwitnąć a wtedy... 

Pozdrawiam- Liliana
Dziękuje wam za pomoc, niestety nie wiem jaka to odmiana nie było napisane na opakowaniu, co jest w tym linku, niestety nie znam niemieckiego
- cytrusowy hubi
- 200p
- Od: 3 sty 2012, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
przepraszam jestem początkującym passiflormaniakiem
i chcę się coś dowiedzieć coś o odmianach TULEA i CITRINE przede wszystkim czy owoce są jadalne bo tulea ma już zawiązane 2
z góry dziękuje za odpowiedź

Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam !
kocham cytrusy i naleśniki!!!
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam !

Dzisiaj zobaczyłem małe pączki kwiatów na mojej passiflorze, mam ją pierwszy rok