Aeracja,wertykulacja.(Odnowa - renowacja trawnika)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to jeszcze podaj informację: Wertykulator może być elektryczny i spaliwony, areator też.
A grabienie - jak tylko ręcznie? Jak to zrobic, żeby sobie ułatwić zadanie. Kiedyś myślałam, że areator posprzata po wertykulacji - ale to wielki błąd.
Czy ktoś ma jakieś sprawdzone urządzenia elektryczne lub spalinowe, proszę o podanie Firmy i symbolu.
Ja mam trawnika chyba z 2.000 m2, kiedy to wszystko robić i czym?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Areator mamy spalinowy, niestety nie zbiera trawy, dzisiaj w programie "Maja w ogrodzie" widziałem wertykulator, który trawę zostawia za sobą w dość dużych wałkach, niestety po tym naszym trawę trzema mocno wygrabiać ręcznie, wygodne do tego są plastikowe grabie. Areator to metalowy wał z wodą w środku na który zakłada się kolczatkę. Niestety nazwy producenta wertykulatora nie znam, ale mogę popatrzeć ;)
Awatar użytkownika
jerrog
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2008, o 22:16

Post »

Dziękuje slicznie za obszerną poradę a jak obchodzić sie z roundup'em przy drzewkach owocowych oraz koło tuj
aby ich nie spaliło
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W tej temperaturze roundup po 2 tygodniach nie zadziała. Poza tym trzeba poczekać na młody przyrost trawy i chwastów. Odradzam taką zabawę.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

jerrog pisze:jak obchodzić się z roundup'em przy drzewkach owocowych oraz koło tuj
aby ich nie spaliło
Są specjalne osłony ograniczające rozprysk preparatu. Zapytaj o to fachowców Marolexu.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
pomidor2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2008, o 13:52

Post »

jerrog pisze:Dziękuje slicznie za obszerną poradę a jak obchodzić się z roundup'em przy drzewkach owocowych oraz koło tuj aby ich nie spaliło
jak "randapowałam" to z mężem - on trzymał karton lub blachę i osłaniał roślinę a ja psikałam, szło sprawnie i szybko :)
w przypadku młodych roślinek wystarczy przykryć je wiaderkiem lub miską :)
wiem że to domowe sposoby, ale chodzi o to by koszt nie był zbyt wysoki a efekt taki sam jak przy oryginalnych osłonach do opryskiwacza

co do stosowania roundup'u i obecnej temperatury - nie wymądrzam się i nie udaję znawcy, bo my to robiliśmy późną wiosną, jak już zielsko odrosło i cały perz się ujawnił; ale z pewnością na opakowaniu jest podana dawka, najlepsze terminy stosowania wraz z okresami działania - u nas 2 tygodnie przy temp 15-20C starczyło (ale przyznam, że w nocy też już w miarę ciepło było)
udało się bo perzu nie ma nigdzie, a w gęstym trawniku prawie żadnego zielska

jerrog - poczekaj jeszcze troszkę na ocieplenie i wzejście chwastów, a efekt pięknego trawnika wynagrodzi ci oczekiwanie z nawiązką

pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Osłonka herbicydowa się to nazywa. Produkcji Marolex :)
pszczolagucio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2008, o 18:17

Post »

Dzięki za podpowiedź. Jak tylko zrobi się ciepło, ruszę na ten trawnik z waszymi pomysłami. Dzięki. Pozdrawiam
(nie)zapominajka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2008, o 00:37

Post »

A czy można zaradzić coś na trawnik, w którym trawa rośnie w kępkach? Był zakładany przez firmę...
cecylia
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:26

Post »

Ja tez dzisiaj pryskałam mniszkiem chwasty bardzo podobne (tez taki placek) tylko kolor nie zielony lecz wpada w bordo. Taka jestem ciekawa co to za chwast. Najgorsze,żę pojawia sie też w innych miejscach. W ubiegłym roku miałam utrapienie z pięciornikiem gęślim , teraz go nie widzę, chyba,że jeszcze nie wzeszedł
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak dla mnie to trawnik do ponownego założenia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
(nie)zapominajka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2008, o 00:37

Post »

:( :( :( A nie wiesz dlaczego tak mogło się stać ? Czy to wina zakładających, czy taka trawa? Nie mogę dosiać tej trawy?
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak dosiejesz to nowa trawa nie będzie zapewne już w takiej kępie poza tym jest to uciązliwe poruszać się po takiej trawie. Jak wygladała sprawa z koszeniem? Nie wiem dokładnie co jest powodem takich kępek, ale u mnie w miejscu, które rzadko kosze takie duże kępy się porobiły.

Przejrzyj linki:
http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,3189593.html
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10197
Awatar użytkownika
Lilia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 kwie 2008, o 10:01

Proszę o pomoc!!!

Post »

Witam mam pytanie o trawnik,właściwie kilka.
Trawa została posiana przez firmę ogrdniczą 2 lata temu.Moim zdaniem wygląda brzydko i pełno na niej chwastów.Gdzie niegdzie wyrastają bujne kępy w innym miejscu znowu jest zżółkła i "wyliniała".Wspomnę,że mam psa/suczkę (stara się załatwiać w jednm miejscu) i dzieciaki ogólnie trawa jest eksploatowana mocno.
Mam taki plan:
1.lekko skrócić trawę
2.Zwertykulować
3.teraz aeracja
4.dosiać nową trawę -mieszankę do renowacji i mieszankę trawy sportowej.
5. jak już dobrze wyrośnie to nawieźć
6. starać się usówać chwasty cały czas.

CZY DOBRZE TO ZAPLANOWAŁAM????Czy już można siać?
A to mój trawnik Z góry dziękuję za pomoc Obrazek Obrazek Obrazek

coś nie tak z tym ostatnim zdj pozdrawiam
Santomini
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lut 2008, o 11:09
Kontakt:

Post »

Twój trawnik faktycznie nie wygląda dobrze.
Generalnie nie ma to znaczenia czy trawnik został założony przez firmę ogrodniczą czy przez Ciebie, bo niepielęgnowany odpowienio każdy trawnik zostanie zniszczony. Jedyną winą może być tutaj nieodpowiednio dobrana mieszanka.
Ale odpowiadając na Twoje pytania:
dobrze to zaplanowałaś z jedyn moim pytaniem (wybacz, ale domyślić się nie mogę) czy pkt. 3 to "zebrać" czy "zaorać"? :) jeśli chodzi o wysokość koszenia, to im niższa trawa zostanie tym łatwiej będzie nowej trawie rosnąć- chodzi o ilość światła. Mieszanka trawy chyba dobrze dobrana. ja zrobiłbym 50/50 sportowa z dianą-całkliem ładna mieszanka.

Usuwanie chwastów mechanicznie to proces bardzo długotrwały i nie zawsze daje dobre efekty, ponieważ nie wszystkie chwasty usuniesz. Polecam oprysk STARANE - niszczy chwasty dwuliścienne. A później regularne nawożenie powinno skutecznie ograniczyć wzrost chwastów.

pozdrawiam i wytrwałości życzę!
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”