Pełnego martagopa sprzedawała firma Pi Ma,czy jakoś podobnie.Ale właściciel odpisał,
że jeszcze nie widział jak kwitnie,więc nie kupiłem.Trzeba się liczyć,że pełny nie zawiąże nasion,
a jeśli da nasiona,to dzieci nie wiadomo,czy będą pełne.Apetyt mi przeszedł.
kris11 pisze:A możecie podać namiar na dobrego sprzedawcę tych lilii?
kris11 (enia) ;), pisz pw do mirzana z tego wątku. Na pewno ma jakieś rarytasiki. Tylko nie wiem czy to nie za późno sadzić lilie, ale u Was trochę cieplej.
mirzan przepiękne kolory martagonów. Czy wszystkie prezentowane przez Ciebie lilie są do tej pory w Twoim ogrodzie ? Czy to tylko wspomnienia?
kris11 przyznam się szczerze ,że moje pochodzą z firmy lilypol. Poza nią w tym sezonie skusiłam się i zakupiłam lilie od dwóch różnych allegrowiczów. Niestety co do jednego mam wątpliwości, że przysłał mi martagony . W drugim zaś przypadku to na 100% martagon.
teresat jeszcze mamy trochę czasu, więc trzeba korzystać ze słonecznych dni.
Mirzanie, Twoje martagony to Twojej hodowli są tak ładne i takie inne
Ty to potrafisz zarazić człowieka i to nieuleczalnie ultraviolet, dziękuję za wskazanie miejsca do sadzenia cebul. Wykoncypowałam sobie, że skoro są to rośliny leśne, to lubią lekki cień ale wolałam się upewnić aby ich nie przesadzać bez potrzeby
Trzymajcie kciuki abym zdążyła przed zapowiadanym śniegiem
pozdrawiam - Mirka Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Jeśli kupię na all cebule to zakwitną mi latem? oni nie podają wieku ani obwodu cebulki....
jest dwóch sprzedawców co ma martagony, ale nie wiem czy można im zaufać....
Martagona poznasz po łuskach.Są długie,wąskie,na ogół żółte. W sprzedaży przeważnie małe
cebulki,rosną powoli. Cebule wielkości orzecha, z łusek,miałem po trzech latach,niektóre
zakwitły.Duża cebula wyrośnie po ok. pięciu latach,wiec lepiej uprawiać na tym miejscu sałatę.
kris11 pisze:Jeśli kupię na all cebule to zakwitną mi latem? oni nie podają wieku ani obwodu cebulki....
jest dwóch sprzedawców co ma martagony, ale nie wiem czy można im zaufać....
Jeśli zdecydujesz się na kupno od jakiegoś sprzedawcy na allegro, warto najpierw wypytać się jakiej wielkości są sprzedawane cebule i poprosić ewentualnie o zdjęcie sprzedawanej rośliny. Jest szansa ,że będzie uczciwy.
Niestety nie kupowałam u żadnego z obecnych ,ale bardzo często jest tak ,że oferowane cebulki zakwitają dopiero na następny sezon.
kris11 pisze:A ile można od dużej cebuli łusek pobrać? i wsadzamy do ziemi od razu? to pewnie kilka lat do kwitnięcia taka łuska potrzebuje...
Trudno powiedzieć jeśli czegoś się nie widzi.
Pobrane łuski wędrują od razu do ziemi. Z nich też powstają małe cebulki, które po ok.3-4 latach zaczynają kwitnąć.
Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość, żeby rozmnożyć tą lilie i doczekać się efektu końcowego.