Wrzosowisko

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Wrzosowisko

Post »

Popieram Kubanki.Starsze wrzosy nie lubią przesadzania potem będą już tylko z sezonu na sezon traciły urodę, lepiej posadzić młode i patrzeć jak się rozwijają.
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to teraz mam mętlik w głowie :roll:
bo tam gdzie są właśnie stare wrzosy miejsce będzie modernizowane na scieżkę..i dlatego chciałam te wrzosy przesadzic na inną rabatę..bo szkoda mi ich wyrzucac...buuu
wrzuciłabym fotki by pokazac ale nie wiem czy będę umiała.. :roll:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Słyszałam, że wrzosy ogrodowe są krótkowieczne. Czy to prawda?
Podobno w naturze żyją około 15 lat, natomiast ogrodowe odmiany kilka lat.
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Każdy z was ma rację. Dla informacji na polskim rynku jest ponad 130 odmian wrzosa. Są odmiany o bardzo wolnym rozroście, małym systemie korzeniowym, są odmiany silnie rosnące jak u Sylwka są także takie które mają całkowity lub częściowy problem z zimowaniem. Także takie które po kilku latach zaczynają nieciekawie wyglądać i potrzebują wymiany. Na jakie wrzosy trafiliśmy ? a propos przesadzania w pierwszych latach znoszą dość dobrze przesadzanie jednak z upływem czasu korzenie są większe i grubsze. Wtedy ich przecięcie powoduję, że roślina przez rok choruje. Aby temu zapobiec rok przed przesadzeniem starych kęp robimy szkółkowanie to znaczy wiosną okopujemy szpadlem wrzos po jego zielonej koronie nie przesadzając rośliny. Na następną wiosnę przesadzamy wtedy wrzos ma dużo młodych zdrowych włoskowatych korzeni i bez problemy znosi przesadzanie.

jarek
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Post »

Można przesadzić z dobrym rezultatem b. stare wrzosy pod warunkiem że bryła się nie rozsypie. Przesadzałem 8 letnie z b. wielką bryłą korzeniową z doskonałym efektem.
Pozdrawiam ! Bolek
bolekso
200p
200p

Post »

Obrazek Obrazek

To fragment mojego starego nieistniejącego wrzosowiska. Nowe mniejsze rośnie, nie wiem czy uzyskam podobny rezultat bo ziemia jest gorzej przygotowana.
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
rita
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 cze 2009, o 18:04

Post »

Bolku, cudne wrzosowisko ;:138 , szkoda tylko że już nieistniejące. Na pewno nowe będzie równie piękne. To są moje kilmaty, uwielbiam takie założenia. U mnie na wrzosowisku też rośnie dziurawiec. :wit
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Faktycznie,imponujący widok. :shock:
Czy był jakiś szczególny powód dla którego musiałeś je zlikwidować?
Czy tylko potrzeba odmłodzenia?
Chyba bym płakała w momencie likwidacji czegoś tak pięknego Bolku :(
Nowe z pewnością dorówna poprzedniemu ;:136
bolekso
200p
200p

Post »

Zlikwidowałem dlatego że rozrosły się iglaste i mocno rh a ponadto wrzosy zdrewniały w dolnej części i zrobiły się mniej atrakcyjne. Zwiększyłem też ponad dwukrotnie powierzchnię ogrodu (dokupiłem działkę obok ) i chciałem stworzyć większą kolekcję rh. Wrzosy wtedy miały 8 lat.
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

8 lat! :shock: :D
Piękne ...
Przypuszczam,że nowe wrzosowisko będzie jeszcze piękniejsze. :wit
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Lorrie pisze:To ja pokażę Wam moje wrzosowisko. Jest około 100 sztuk, ale zdjęcie niestety słabej jakości ... przepraszam, aparat Praktica, który robił przepiękne zdjęcia nagle padł ... strasznie załuję ...

Obrazek

Wrzosy posadzone w tym roku, jeszcze młodziutkie ... czekam, aż będą takie jak u Was :)
Powiększyłem Twoje zdjęcie, obejrzałem dokładnie i moim zdaniem nie doczekasz się wrzosowiska tylko młodnika sosnowego :( Mniej więcej co 3-4 kepy wrzosów masz iglaka, nie ma szans aby one przetrwały po 3 roku, kiedy ocienienie zacznie wzrastać. Chyba, że to jakieś karłowe, bardzo wąskie odmiany - ale nie wygląda mi na to.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję, że napisałeś. Mam podobne wrażenia. Zdjęcie słabej jakości, ale coś tam na nim widać. Może mógłbyś mi poradzić co z tym fantem zrobić? Z jednej strony mały lasek zawsze chciałam mieć, z drugiej wrzosy też. Tu na Forum jest dużo głosów za tym, że wrzosy świetnie sobie radzą z sosenkami ...
bolekso
200p
200p

Post »

Mariusz ma całkowitą rację, takie razwiązanie nie może się udać. Wrzosy sobie radzą ale pod starymi, rzadko posadzonymi sosnami. Młodnik jest gęsty, młode sosenki mocno ugałęzione nie dają szansy wrzosom. Oczekiwany efekt możesz uzyskać po 15-20 latach jeśli zostawisz nieliczne sosenki w odległości co najmniej pow. 5m. Później usuwac dolne gałęzie żeby było dosyć światła. Pewnie lepiej jako rośliny towarzyszące sadzić karłowate odpowiednio dobrane iglaki ,lawendę, żarnowce inne małe wrzosowate.
Pozdrawiam ! Życzę wytrwałości.
Bolek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale czy to nie jest zbyt odległe patrzenie w przyszłość? Przecież chyba sosny tak szybki mi nie urosną, żeby zacienić wrzosy..?
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Bolku, a co to znaczy "dobrze dobrane iglaki"? Przymierzam się właśnie do założenia wrzosowiska. Będą RH, azalie japońskie, ale przydałby się też jakiś pionowy element. Jałowiec Arnold?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”