Miłorząb dwuklapowy,m.chiński,m.japoński (Ginkgo biloba)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miłorząb - czy warto mieć na działce?

Post »

Nie chcę wyjśc tu na "lepiejwiedzącego", ale moje doświadczenie co do cięcia miłorzębu są takie, że można go ciachać praktycznie bezkarnie. Oczywiście przestrzegam reguł typu, żeby ciąć nad oczkiem, które ma się rozwijać, smaruję funabenem itd Swojego tnę przynajmniej kilka razy w ciągu lata i wygląda wg mnie całkiem nieźle.
jeśli mógłbym Ci coś Babopielko zaproponować, to przyciąłbym go tak jak na zdjęciu:
zdjęcie niedostępne
Potem wbiłbym paliki po obu stronach i spróbowałbym maksymalnie go prostować. Przypuszczam, że za pierwszym razem nie uda się go wyprostować, więc co jakiś czas trzebaby poprawiać wiązania, żeby nie dać mu chwili oddechu :lol:
Z całością operacji zaczekałbym oczywiście do wiosny, do chwili aż nie zacznie wypuszczać pąków. jeśli chcesz zrobić z niego kulkę to tylko lekko przyciąłbym koronę, bo takie nagłe pozbawienie drzewka tylu gałęzi może być sporym szokiem. No chyba, że chcesz mieć regularne drzewo :)
No i pozbyłbym się tego bocznego odrostu wychodzącego z ziemi, bo niepotrzebnie osłabia roślinę mateczną.
Jeśli pomogłem to życzę powodzenia!
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Jedna z ciekawych karłowych odmian miłorzęba o bardzo małych liściach Ginkgo biloba 'Chriss Dwarf '
Obrazek
Pozdrawiam janusz
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo Ci dziękuję rispetto za tak szczegółowe instrukcje(nawet obrazkowe) :D
Wiosną będę działać i myślę ,że jemu to i tak nic już nie zaszkodzi ,a może taki szok właśnie jest mu potrzebny :roll: Pokazałam mężowi Twoje zdjęcia i stwierdził ,że jednak taki cięty lepiej wygląda. :D
Jeszcze raz wielkie dzięki ;:180
Janusz ,a gdzie takie rarytasy można kupić :roll:
X_r-o
---

Post »

Odpowiem za Janusza, że takie rarytasiki sprzedawała forumowa Marzena, czyli daro66 :) Nie wiem, czy była to dokładnie ta odmiana.
Jak wyglądają dorosłe gingko biloba można obejrzeć m.in. w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No i czego im brakuje? :) Czyż nie są piękne? Mimo że nikt nie pastwił się nad nimi z sekatorem? :D :D :D
krzak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lis 2009, o 18:45

Post »

Ja się przymierzam do szczepienia odmian miłorzębu. Kupiłem sadzonki miłorzębu na podkładkę od jednego forumowicza (polecam ;:138 )
Czy ma ktoś jakieś ciekawe odmiany miłorzębu, które przycina i mógłby mi odstąpić trochę gałązek na zrazy (oczywiście w przyszłym roku)?
No i czy ma ktoś z Was doświadczenie w szczepieniu miłorzębu? Byłbym wdzięczny za ewentualne szczegółowe wskazówki!
X_r-o
---

Post »

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości Babopielki i tych, którzy boją się ciąć miłorzęby zamieszczę dwa zdjęcia mojego egzemplarza. Pierwsze - w pierwszym roku po zakupie, drugie - w połowie następnego roku. Aktualne zdjęcie jest stronę wcześniej
zdjęcia niedostępne

Sekator w ruch :D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie widzę drugiego zdjęcia,ale na pierwszym dobrze widać jak wyglądał wcześniej .
Ja nie miałam wątpliwości ,że mojemu należy się cięcie.To mój szanowny M się uparł ,że ma być z niego drzewo.Teraz już zmienił zdanie i wiosną nasz Miłorząb będzie miał bliskie spotkanie z sekatorem ;:108
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Od: 6 lip 2007, o 16:52

Post »

Witajcie. Miłorząb był jednym z pierwszych drzew, które wzbudziły we mnie zainteresowanie. Postanowiłem, że wysadzę go na działce, mimo że odbiegał on od założonej przeze mnie wizji ogrodu naturalnego, składającego się z rodzimych gatunków drzew. Tak mocno " napaliłem " się na niego, że kupiłem sadzonkę już zimą, na aukcji internetowej. Wysokość sadzonki wynosiła około 20cm. Teraz ta sadzonka rośnie drugi sezon już w ziemi. Podrosła może z 6-8cm. Jest malutkim patyczkiem, właściwie niewidocznym na mojej działce. Po zakupie tej sadzonki, wiosną, a więc wtedy kiedy były otwarte szkółki zajmujące się sprzedażą drzew, zorientowałem się, że za cenę mojej 20cm sadzonki mógłbym kupić sobie drzewko o wysokości jednego metra. Wiem, że miłorząb, wtedy gdy jest młodym drzewkiem, rośnie bardzo powoli. Nie wiem zatem, czy czekać aż moja sadzonka urośnie na tyle, by stać się przynajmniej widoczną w moim ogrodzie czy kupić nowe drzewko - wysokości powiedzmy jednego metra. Może powiecie jak szybko rosną Wasze miłorzęby? Może podpowiecie, co zrobilibyście w mojej sytuacji?
Odnośnie samego pytania, czy miłorząb na działce mieć warto...
Ja zdecydowanie uważam, że warto. Po pierwsze: ze względu na walory ozdobne tego drzewa, przebarwiające się jesienią liście. Drugi aspekt to taki, o którym moim zdaniem się trochę zapomina, mianowicie wartość leczniczą tego drzewa, o którym możecie się dowiedzieć m.in. w kategorii zastosowanie- na stronie, której link przedstawiam poniżej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C5%82or ... dwuklapowy
ferny
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

fotoartysci - mój Miłorząb też był malutki jak go kupiłam. Siedem lat temu był trudno dostępny,więc brałam to co było i cieszyłam się ,że udało mi się go zdobyć :? Teraz zastanawiam się nad kupnem większego. Jestem już babcią i obawiam się ,że przy tak powolnym wzroście nie doczekam chwili, kiedy zacznie zdobić ogród :shock: Jeśli masz miejsce to na pewno warto kupić większe drzewko .
rispetto -teraz już widzę i trochę Ci zazdroszczę tej kulki :oops:
Mam nadzieję ,że mój po wiosennym cięciu, będzie chociaż w połowie tak ładny jak Twój :roll:
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p
Od: 18 kwie 2009, o 19:46

Post »

fotoartysci - mógłbyś przecież kupić kolejny miłorząb i potraktować oba jak rodzime gaunki, to jest włączyć je do ogrodu naturalnego i pozwolić im rosnąć swobodnie. To byłoby ciekawe, bo bardzo rzadko pozwala się rosnąć miłorzębom na wpół dziko.
Tutaj jest Polska i mówimy po polsku.
Dość informacji, kreacji, kontekstów, decyzji, stretchingu...!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p

Post »

Chyba raczej kupię jeszcze jedną sadzonkę, tym razem większą. Wiecie co, ja nawet nie pomyślałem wcześniej by przycinać miłorząb. W tym wątku zobaczyłem pierwszy raz zdjęcia formowanego miłorzębu. U mnie będą rosły swobodnie.
ferny
X_r-o
---

Post »

Szkoda pieniędzy. Podsyp azofoską na wiosnę i wystrzeli jak szalony. Takie rośliny świeżo posadzone mają to do siebie, że przez pierwszy sezon, a nawet dwa "idą" głównie w korzenie, a później dopiero biorą się za rośnięcie :)
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p

Post »

Rispetto dzięki za poradę. Ten mój miłorzębek rośnie na glebie piazczystej, latem tam jest sucho, nie nawoziłem go. Może faktycznie spróbuję bardziej najpierw o niego zadbać, pieniądze zawsze wydać można:)
Nie mam lepszego zdjęcia w tej chwili mojego "drzewka". Ale pokażę to, żebyście widzieli o jakiej wielkości mówię. Ten zaznaczony czerwoną strzałką patyk to mój miłorząb:)
Obrazek
ferny
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Zresztą pomyśl jak będziesz dumny za parę lat jak miłorząb podrośnie.
Będziesz mógł powiedzieć że masz go z malutkiej sadzonki.
A drugie drzewo też można zawsze posadzić :roll: (obok małego) :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”