Areka (Chrysalidocarpus lutescens) - pielęgnacja i problemy cz. 1
Ok rozumiem. Dzięki za wskazówki.
Chciałem jeszcze tylko zapytać czy lepiej ją przesadzić do jakiejś innej doniczki i innej ziemi czy zostawić tak jak jest, bo obecnie to jest w doniczce i ziemi, w której ją dostałem od samego początku. No i co z nawożeniem? Nawozić, a jeśli tak to czym, czy zostawić i poczekać, aż wydobrzeje?
Pozdrawiam
Chciałem jeszcze tylko zapytać czy lepiej ją przesadzić do jakiejś innej doniczki i innej ziemi czy zostawić tak jak jest, bo obecnie to jest w doniczce i ziemi, w której ją dostałem od samego początku. No i co z nawożeniem? Nawozić, a jeśli tak to czym, czy zostawić i poczekać, aż wydobrzeje?
Pozdrawiam
witam
palemka u mnie w domu zaczeła usychać:( jak przesadzilam ją do nowej donicy. nie stała na bezpośrednim słońcu i podlewana była bardzo rzadko
była wychodowana z dużej pestki avocado albo innej dokładnie nie wiem
dzisiaj wreszcie postanowiłam ją przesadzić i oto jakie korzenie:( wszystkie pognite:(

usunełam niedobre i teraz wygląda tak

czy przed ponownym wsadzeniem powinnam ją potrzymać w wodzie? i czy moge podczas sadzenia dodać jakiegoś ukorzeniacza? dziekuje serdecznie za porade
palemka u mnie w domu zaczeła usychać:( jak przesadzilam ją do nowej donicy. nie stała na bezpośrednim słońcu i podlewana była bardzo rzadko
była wychodowana z dużej pestki avocado albo innej dokładnie nie wiem
dzisiaj wreszcie postanowiłam ją przesadzić i oto jakie korzenie:( wszystkie pognite:(

usunełam niedobre i teraz wygląda tak

czy przed ponownym wsadzeniem powinnam ją potrzymać w wodzie? i czy moge podczas sadzenia dodać jakiegoś ukorzeniacza? dziekuje serdecznie za porade
twojaniol sadzonka wygląda mi na daktylowca, usuń zgniłe korzenie i posadź w ziemię dla palm i bardzo ostrożnie z podlewaniem. Usuń też z kłodziny te fragmenty po uschniętych liściach przycinając je skośnie w dół tak by została z nich taka otoczka bez kikutów tworząca kłodzinę - nie obrywaj ich w całości od palmy. Prawidłowa doniczka powinna być zwężana ku dołowi typowo palmowa, na dno doniczki drenaż z keramzytu lub żwiru. Poczytaj też sobie tutaj i tutaj 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 cze 2009, o 15:17
Plamy na arece
cześć wszystkim poraz pierwszy
jeszcze nie zrobiłem zdjęć więc może najpierw opis problemu zapewne dość popularnego w przypadku areki:
- na poszczególnych liściach pojawiły się brązowe suche plamu z żółtą otoczką, co chyba w dalszym rozwoju powoduje żółknięcie liścia tj. poszczególnych listków na łodydze,
- niektóre końcówki listków są zeschnięte na długości do 5 cm
- na zdrewniałej części liści patrząc do strony korzeni oraz na zielonych łodygach są czarne centki podłużne coś jakby narobiła mucha czy pająk, ale nie ma ich na liściach
- nie zauważyłem jakichkolwiek zwierzków
Palma:
- wysokość ok 2 m
- kilka lat
- przesadzona w zeszłym roku
- donica gliniana w kształcie walca wys. ok 50 cm lekko zwężana dołem
- ziemia do palm bez dodatków
- podlewanie raz w tygodniu 1,5 l wody odstanej
- raz na 2 tyg. odżywka do palm
- okna z przodu i boku w literę L w odległości 3-4 m
dziekuje za pomoc,
michał
jeszcze nie zrobiłem zdjęć więc może najpierw opis problemu zapewne dość popularnego w przypadku areki:
- na poszczególnych liściach pojawiły się brązowe suche plamu z żółtą otoczką, co chyba w dalszym rozwoju powoduje żółknięcie liścia tj. poszczególnych listków na łodydze,
- niektóre końcówki listków są zeschnięte na długości do 5 cm
- na zdrewniałej części liści patrząc do strony korzeni oraz na zielonych łodygach są czarne centki podłużne coś jakby narobiła mucha czy pająk, ale nie ma ich na liściach
- nie zauważyłem jakichkolwiek zwierzków
Palma:
- wysokość ok 2 m
- kilka lat
- przesadzona w zeszłym roku
- donica gliniana w kształcie walca wys. ok 50 cm lekko zwężana dołem
- ziemia do palm bez dodatków
- podlewanie raz w tygodniu 1,5 l wody odstanej
- raz na 2 tyg. odżywka do palm
- okna z przodu i boku w literę L w odległości 3-4 m
dziekuje za pomoc,
michał
ok, dzięki. jeszcze tylko dziś jedna rzecz się pojawiła - małe grzybki szarego koloru z brunatnymi blaszkami. To samo obok w kaktusie malutkim widać. wyrwałem, ale zastanawiam się w czym rzecz?Czarodziej_ pisze:Stawiam że to młode wciornastki, opryskaj Mospilanem 20 SP w dawce 0,3 grama na litr wody lub Actellic 500 EC 1 ml na 1 l wody. Dokładnie spodnia stronę liści, ważne tez by przed opryskiem wytrzeć liście wilgotną szmatką z obydwu stron.
Pozdrawiam
Śladu
-
- 10p - Początkujący
Te plamy na dolnej części łodygi i na zdrewniałych częściach to normalna rzecz.
Ta palma tak wygląda.
Złączone jak harmonijka nowe liście też występują bardzo często.
Najczęściej są to nowe odrosty. Nie ma się czym martwić.
Pozostają plamy na liściach, które świadczą o jakiejś chorobie.
Wygląda jak przędziorek + jakiś grzybek.
Nie za dużo tego nawozu ?
Ta palma tak wygląda.
Złączone jak harmonijka nowe liście też występują bardzo często.
Najczęściej są to nowe odrosty. Nie ma się czym martwić.
Pozostają plamy na liściach, które świadczą o jakiejś chorobie.
Wygląda jak przędziorek + jakiś grzybek.
Nie za dużo tego nawozu ?
-
- 10p - Początkujący