Rozmnażanie różaneczników wegetatywne

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
aniulka05
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2015, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Rozmnażanie różanecznika

Post »

Witam wszystkich,

Tak jak w temacie, jak rozmnaża się różanecznik i w jakim miesiącu?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rozmnażanie różanecznika

Post »

Ja odcinam końcówki po kwitnieniu, wkładam do szczelnego akwarium i gazuje CO2. Ukorzenia się jakieś 90%. Trwa to miesiąc.
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49

Re: Rozmnażanie różaneczników

Post »

Miesiąc? ukorzeniłam parę różaneczników, nie szczypałam się z nimi specjalnie. Doniczka z ziemią i na to słoik ale zanim wyglądały, że już żyją swoim życiem trwało ok.roku. Dwa dni temu pozbierałam cały pęk gałązek, które sarna powyłamywała z rododendrona. Liście jej nie smakowały ale chyba ze złości tyle ich natargała. Trochę późno, ale spróbuję je ukorzenić tylko muszę się bardziej przyłożyć, kupić ukorzeniacz, przygotować trochę lepszej ziemi i chyba ustawię w domu, żeby miały cieplej. Na czym polega gazowanie CO2?
aniulka05
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sie 2015, o 12:52

Post »

Czy szczepki lepiej ukorzeniają się z młodych przyrostów?. Ja mam swoje w wodzie juz miesiąc i nic nie puściły.
Awatar użytkownika
zygmor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 wrz 2005, o 21:54
Kontakt:

Post »

aniulka05,
aniulka05 pisze:Czy szczepki lepiej ukorzeniają się z młodych przyrostów?. Ja mam swoje w wodzie juz miesiąc i nic nie puściły.
Akurat w przypadku różaneczników i części roślin moczenie w wodzie nie jest najlepszym rozwiązaniem. To co pomaga w ukorzenianiu tych roślin jest łatwo wypłukiwane.

Część roślin rosnących w podmokłym terenie np. wierzby łatwo puszczają korzenie po zanurzeniu w wodzie, ale większość nie.
Pozdrawiam, zygmor
--------------------------------
Andrzej40091
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rozmnażanie różaneczników wegetatywne

Post »

W miesiącu wrześniu zerwałem u znajomego dwa młode pędy różanecznika (nie znam odmiany ale sporej wielkości krzaczek ok 2 m wysoki) .... Ponieważ w doniczkach na różne sposoby nic mi się nie przyjęło !!! Ziemia jak w instrukcjach i woreczki foliowe i słoiki i butelki zamykane i otwarte i NIC.... Te dwie sadzonki wsadziłem ot tak od niechcenia w ziemię pod płotem gdzie jest tak w miarę cieniście i gleba pulchna.... Do tej pory są pięknie zielone i czekam..... Nauczony tym doświadczeniem zrobiłem sobie rozsadnik - inspekt pod szkłem o wymiarach 2.30 na 1.30 i pcham tam wszystko co zerwę ...każdy patyk i gałązkę a czas pokaże co z tego wyjdzie :D
dam radę i sam wyhoduję :-)
Awatar użytkownika
zygmor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 wrz 2005, o 21:54
Kontakt:

Post »

Ukorzeniane sadzonki różaneczników potrzebują oprócz podłoża stymulatora ukorzeniania i temperatury powyżej 22oC.
Te pędy które umieściłeś w ziemi jeszcze przez jakiś czas będą trzymały fason, ale do czasu...
Ale na korzonki w tych warunkach nie licz.
W trakcie sezonu wegetacyjnego niektóre gałązki mogą się ukorzenić, ale i tu nie ma reguły.

Eksperymentuj bo warto, ja też tak robiłem...
Pozdrawiam, zygmor
--------------------------------
Andrzej40091
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku skonstruowałem INSPEKT pod szkłem i tam pakuję wszystko co wpadnie mi pod ręce i już mam efekty, bo większość puszcza pędy :D Na wszystko potrzeba czasu i cierpliwości, a fason też potrzebny :D CZAS pokaże, co z tego wyjdzie, bo ja nie szkółkarz i biznesu nie robię, by mi aż tak bardzo zależało....
dam radę i sam wyhoduję :-)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wstaw zdjęcie, czy masz ocieplany ten inspekt? Bo jednak RH potrzebują ciepła do ukorzenienia się.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dwa lata temu w zimie ukorzeniałam właśnie na kaloryferze około 20 maleńkich sadzonek różanecznika może 5 -ciu gatunków. Ukorzeniły się 4 sadzonki, wiosną wsadziłam do gruntu w zacienione miejsce i 3 sadzonki rosną , 1 padła . Sadzonki nie były z mojego ogrodu, więc pewnie za 2, 3 lata zobaczę, jakie ich kolory.

Obrazek

Beata ;:3
kr756
50p
50p
Od: 6 mar 2012, o 17:33

Post »

Inspekt nie musi być ocieplany, ważne aby miały odpowiednie warunki podczas ukorzeniania i być w odpowiednim stadium - nie nadają się według mnie sadzonki z młodych przyrostów tzw. zielne, u mnie zawsze one robiły się brązowe lub czarne, czyli gniły. Ukorzeniają się długo, a to, że wypuszczają pędy to znaczy, że są na dobrej drodze, ale nie należy się jeszcze tak cieszyć, bo na korzenie jeszcze trzeba poczekać, a przez ten czas różnie może być i nie oznacza to, że wszystkie które wypuszczają pędy się ukorzenią, bo zdarzało mi się, że sadzonki siedziały 2 a nawet 3 sezony, a korzeni nie wypuściły.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Inspekt nie musi być ocieplany, ważne aby miały odpowiednie warunki podczas ukorzeniania
Trochę jest to niespójne. Sadzonki RH muszą mieć ciepło 24 godziny na dobę.
Nawet jeśli mamy inspekt i on w słoneczne dni nagrzewa się, to jednak nocą temp. spada do temp.otoczenia.

Dlatego pytam, czy ma cały czas sadzonki w inspekcie ocieplanym, czy nieocieplanym.

Rozmnażanie fachowe nie stanowi problemu jeśli zapewni się stałą temp. i wilgotność podłoża.

Jednak najlepiej rozmnaża się przez klonowanie.
kr756
50p
50p

Post »

Skąd te informacje, że muszą mieć ciepło 24h? Ja mam zwykły tunel foliowy, taki sam jak te w których się uprawia warzywa, jedynym dodatkiem jest cieniówka, która chroni przed nadmiernym słońcem i jedynym źródłem ogrzewania jest słońce i w takich warunkach ukorzeniałem rh, pokazywałem je na wcześniejszych stronach tego wątku.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

No z książki.
Rozmnażanie liściastych- praca zbiorowa J.Hrynkiewicz-Sudnik,B.Sękowski, M.Wilczkiewicz
Temp.powinna być w trakcie ukorzenienia 18-20 stopni. To jednak na noce w naszym klimacie sporo. :wink:
kr756
50p
50p

Post »

Jak widać, nie wszystko co piszą w książkach czy internecie ma swoje potwierdzenie w praktyce. Ja zaś ukorzeniałem w takich warunkach, jak opisałem wcześniej i z tego co widzę, niektórym też się to udało i wątpię, aby u kogokolwiek była stała temp. 20 stopni. Wniosek z tego taki, że można wierzyć w to co piszą w książkach i z góry założyć, że nawet nie ma sensu próbować lub zastosować się do rad tych, którym się to udało. Nie traktujcie moich postów jako przemądrzanie się, po prostu udowadniam, że ukorzenienie Rh może się udać nawet u amatorów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”