Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sarenka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lut 2009, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Aloes - Baza

Post »

Aloes (Aloe)
Należy do rodziny Liliowatych (Liliaceae), gdyż jego pojedyncze kwiaty tworzące kwiatostany to jakby miniatura kwiatów lilii. Pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, wschodniej Afryki, Indii i Chin. Jest bardzo wdzięcznym i łatwym w uprawie sukulentem, którego sok ma właściwości lecznicze.

Gatunki - w naszych mieszkaniach najczęściej spotykany jest Aloes zwyczajny (Aloe vera) i Aloes tygrysi (Aloe variegata) o pięknie ubarwionych, zielono-żółtych liściach. Inne gatunki to Aloes drzewiasty (Aloe arborescens) tworzący pień i Aloes ościsty (Aloe aristata) tworzący półkoliste rozety.

Pielęgnacja - Aloes potrzebuje dużo światła, najlepiej rośnie w pełnym słońcu na południowym oknie. Zimą warto obniżyć mu temperaturę do 12-16 st, chociaż moje aloesy doskonale czują się przez cały rok w temperaturze pokojowej. Podlewamy obficie, tak aby ziemia była stale lekko wilgotna, uważając jednak, żeby roślina nie stała w wodzie. Zimą podlewamy oszczędnie. Aloesy nawozi się rzadko, 2-3 razy w ciągu całego okresu wegetacji niskim stężeniem nawozu dla kaktusów. Młode rośliny przesadzamy co 2 lata, starsze rzadziej, a bardzo starych nie przesadzamy. Odpowiednie podłoże to ziemia do kaktusów lub uniwersalna mieszanka z dodatkiem piasku.

Rozmnażanie - z nasion, sadzonek wierzchołkowych, pędowych i odrostów.

Starsze rośliny kwitną co roku latem.

Tak wygląda Aloes drzewiasty w naturze:
Obrazek

Tak wygląda mój aloes drzewiasty:
Obrazek

A to mój aloes tygrysi:
Obrazek

A to Aloes ościsty
Obrazek

Aloes bromii, mój ostatni zakup:
Obrazek
Kacha
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sty 2008, o 11:12

Post »

Nawet nie wiedziałam że ta piękna roślinka która tak niesamowicie kwitnie to aloes tygrysi! To mój aloesik tygrysi z pąkami :) Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sarenka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Co do zimowania aloesów, to z tego co wiem z literatury lubią mieć obniżoną temperaturę, ale tak do 15 st. Może jednak znoszą też niższe temperatury, myślę że w naturze też im się mogą takie zdarzać. Nie mam w tym względzie własnego doświadczenia, bo moje aloesy rosną cały rok w temperaturach pokojowych.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Coś niedobrego dzieje się z moim aloesem drzewiastym.Przesadziłam go,ponieważ miał już za małą doniczkę i się przewracała.Po przesadzeniu wszystkie młodsze części zaczęły robić się miękkie i gnić.Zostały tylko dwa stare pędy,a wyglądał tak jak aloes Sarenki.Cały czas stoi w mieszkaniu.Posadziłam nowa sadzonkę,ale nie wiem czy jest zdrowa i się przyjmie.Co mogło być przyczyna tej katastrofy?
Awatar użytkownika
Sarenka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie jestem ekspertem Kaju, ale wydaje mi się, że albo podczas przesadzania zostały uszkodzone korzenie, albo jest coś nie tak z podłożem. Powinno być dobrze przepuszczalne, z dobrym drenażem na dnie. A może ma za mokro? Myślę, że jeśli wstawisz zdjęcie można będzie coś więcej powiedzieć.
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Co się dzieje z moim aloesem?

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Co się z nim dzieje? Czym spowodowane są te przebarwienia? Proszę o pomoc :(
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Słabej jakości zdjęcia ale stawiam na zbyt ciężką i za mokrą ziemię. :wink:
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

Mam go przesadzić? Czy wystarczy przesuszenie?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wymieszaj ziemię dla kaktusów z drobnym żwirem 1:1 i przesadź , bryłę korzeniową po wyjęciu rozbrój i rośliny posadź w nową ziemię od podstaw. Nie podlewaj przez 5 dni od przesadzenia. :wink:
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

To prawdopodobnie aloe arborescens - ukorzenia się z pędu, niestety z liściem niewiele zdziałasz. Sukulenty po cięciu/oderwaniu najpierw suszymy (nawet do kilku dni), a potem ukorzeniamy w piasku.
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

Z listkiem już nic nie zdziałasz :( Możesz jeszcze wycisnąć żel nawilżający ;)

Potrzebujesz pęd, najlepiej z minimum dwoma oczkami (to miejsca, z których wyrastają liście). Obcinasz roślinkę ze dwa centymetry poniżej dolnego oczka i odkładasz w jakimś suchym miejscu - ja zostawiam na minimum 24h. Potem szykujesz doniczkę z ubogą ziemią (Podłoże dla kaktusów jest OK. Ale może być zwykła ziemia ze solidną porcją żwiru - tak ja robię), maczasz koniec roślinki w ukorzeniaczu i sadzisz do doniczki. Kolega tak robił z pominięciem ukorzeniacza i też mu się przyjęły.

Potem stawiasz roślinkę w suchym, jasnym miejscu i raz na kilka dni tylko delikatnie spryskujesz podłoże zraszaczem. Gdy roślinka się przyjmie (wypuści nowe liście), to zaczynam ją normalnie podlewać małymi dawkami wody raz na tydzień.

Nie wiem, na ile to jest fachowe - u mnie się sprawdza ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Nie zgodze się - kilka razy udało mi się wyhodować nową roślinę z liścia - nie było przypadku, by się nie udało. Po suszeniu przez kilka dni wkładałam do ziemi i tyle:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 18:26

Re: Aloes

Post »

Stoziu pisze:Witam
dzisiaj pozyskałem z sali wykładowej "liść" aloesu

http://photos.nasza-klasa.pl/308052/52/ ... 570f4.jpeg

moje pytanie co zrobić aby wyhodować roślinę
w sumie nie wiem...
trzymam ją w probówce z watą nasiąkniętą wodą
ale to w sumie sukulent wiec może coś jest nie tak
i prosiłbym jakiegoś znawcę o nazwę dokładną tej odmiany :)
będę ogromnie wdzięczny :)
powodzenia,"kra... nie tuczy"
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miałem podobnie i okazało się ze dziwnym sposobem znikły korzenie :/ Więc wyjołem go i wsadziłem na tydzien do kieliszka z woda .Szybko puscił korzenie i jakoś odżył :)
Wydaje mi sie że musiałem mieć robaki .Oto fotka po odzyciu aloesa :]

Obrazek
Maniak roślin egzotycznych :)
Daniel84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 cze 2005, o 14:37

Problem z Kaktusem

Post »

Witam.

Mam Pytanie.

Około rok temu kupiłem kaktusa a można powiedzieć że ta roślina należy tylko do rodziny kaktusów i otóż dziś rano okazało się ,że kaktus sam się przełamał i leżał na boku, miejsce gdzie się przełamał było jak bym przegnitę więc uciełem w tym miejscu i została mi w tym miejscu taka jakby noga i włożyłem ją do wody ,mam pytanie czy jest jakaś możliwość aby uratować tego kaktusa który nie posiada już całego systemu korzennego a jeżeli tak to prosił bym o pomoc co mam zrobić aby go uratować

W Załączniku przesyłam zdjęcie tego kaktusa po tym jak odciełem go w miejscu gdzie była przegnita noga.

Proszę o pomoc

Za pomoc bardzo dziękuje.

Z Poważaniem
Daniel
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”