Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
gabi12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2008, o 15:46

Post »

7koliberek9 Ten mój znajomy ogrodnik polecał mi gnojówkę do wszystkiego . I tak ją właśnie stosuję : tuje , liliowce ,lawendy, rozchodniki , ostróżki , dalie. W zasadzie podlewam wszystko jak leci w ogrodzie. Rzeczywiście wzmacnia rośliny. Stosuję rozczyn ok.0,7 l na 10 litrów to jest około , bo zależy jak mi się do konewki naleje. Kończę podlewanie na początku sierpnia.
Co do zapachu to rzeczywiście jest nie bardzo , ale o EM-ach to ja dopiero przeczytałam tu na forum i na razie muszę troszkę zgłębić ten temat, bo pierwszy raz o nich słyszałam.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy ostatecznie trzeba zakończyć podlewanie gnojówką?
Jutro albo w sobotę wyleje na ogród wszystko co mam i zastanawiam się,czy jeszcze nastawiać.
Ostatnia partia gnojówki była robiona z mniszka.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ! Nie ma sztywnego okresu,kiedy skończyć podlewanie gnojówką.Zależy na co pryskamy.Jeśli na robale typu mszyca ,mączlik itp to kiedy się pojawiają.Jeśli na wzmocnienie to można pryskać i polewać glebę przez cały okres wegetacji a jest przecież jeszcze sporo warzywek w pełni wzrostu.Ja będę nasadzać jeszcze na jesienne zbiory kalarepkę,sałatę,jarmuż tak,że spokojnie sporo jeszcze tych gnojówek mi pójdzie.
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

gabi12 pisze:7koliberek9 Ten mój znajomy ogrodnik polecał mi gnojówkę do wszystkiego . I tak ją właśnie stosuję : tuje , liliowce ,lawendy, rozchodniki , ostróżki , dalie. W zasadzie podlewam wszystko jak leci w ogrodzie. Rzeczywiście wzmacnia rośliny. Stosuję rozczyn ok.0,7 l na 10 litrów to jest około , bo zależy jak mi się do konewki naleje. Kończę podlewanie na początku sierpnia.
Co do zapachu to rzeczywiście jest nie bardzo , ale o EM-ach to ja dopiero przeczytałam tu na forum i na razie muszę troszkę zgłębić ten temat, bo pierwszy raz o nich słyszałam.Pozdrawiam
Dzięki za odp. Ja też planowałam zakończyć podlewanie nie później niż w połowie sierpnia. Nie wiedziałam jak to jest z tymi roślinkami i podlewałam tylko róże, rododendrony i azalie ale w przyszłym roku na pewno poszerzę jej zastosowanie :)

Faktycznie śmierdzi ale ja to ze wsi jestem i jak jakiś rolnik obornik rozrzuci na pobliskim polu to dopiero jest smurd i to ze 3 dni :D
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

[quote="7koliberek9"][quote="gabi12"]7koliberek9 Ten mój znajomy ogrodnik polecał mi gnojówkę do wszystkiego . I tak ją właśnie stosuję : tuje , liliowce ,lawendy, rozchodniki , ostróżki , dalie. W zasadzie podlewam wszystko jak leci w ogrodzie.

Kupiłam w tym roku mnóstwo azalii,rododendronów i dwie kalmie.
Czy dla nich gnojówka też jest dobra :?: :?:
Muszę to przeczytać czarno na białym a Koliberek ich nie wymienił :oops: .
Błagam mistrzów ogrodnictwa o wypowiedż w tej kwestii.
Pozdrawiam serdecznie
ALYS
Lepiej późno niż wcale
alys
200p
200p

Post »

O jej :oops: czy nikt ze specjalistów od stosowania gnojówki mi nie odpowie :?:
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Alys, myslę, że możesz spokojnie podlewać także rododendrony i azalie :D
Gnojówka z pokrzyw głównie stymuluje wzrost roslin i wzmacnia komórki. Nic mi nie wiadomo, zeby miała jakikolwiek wpływ na kwasowość gleby.
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Ja gnojówką z pokrzyw,podlewam pomidory w tunelu (sposób od lat mojej mamy) i teraz w zimie korzystam z jej dobrodziejstwa, gotując zupki z własnych przecierów pomidorowych;:137
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
alys
200p
200p

Post »

Iza!
Dzięki serdeczne.Chciałam mieć pewnośc bo ja tą gnojówkę zamierzam zrobić specjalnie dla moich rododendronów i azalii.
Pozdrawiam
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
Szymonambar222
500p
500p
Od: 28 gru 2008, o 08:23

Post »

gnojówka z pokrzyw nadaję się pod do nawożenia większości warzyw (za wyjątkiem cebuli, czosnku, fasoli i grochu), kwiatów jednorocznych i bylin, krzewów i drzew owocowych ale czytałem ze inni podlewają nią wszystko więc nie wiem już sam więc co jest prawdą ?? :lol: :lol: :shock: :shock: :? :twisted:
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Gnojówka z pokrzyw

Post »

Czy gnojówka nie zaszkodzi roślinkom sadzonym jesienią [iglaki tuje,berberys,irga,trzmielina i jeszcze innym niektóre były malutkie różne proszę o odpowiedż pozdrawiam Roma Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Gnojówka z pokrzyw

Post »

Takie były maluszki pokażę Wam pod koniec lata.Roma
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gnojówka z pokrzyw nadaje się do wszystkich roslin, z tym jedynie zastrzeżeniem, ze do roslin dorosłych rozcieńcza się ją w stosunku 1:10, a do roslin młodych - 1:20.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Gnojówka z pokrzyw

Post »

Witam Izo! Dziękuję za poradę zastosuję wdg.przepisu, czy do tej pokrzywy można dołożyć skrzyp. Pozdrawiam Roma
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Skrzyp jest dla roślin bardzo wskazany! ;:228 Wprawdzie nie robiłam gnojówek mieszanych, Romko, ale myslę, ze nie zaszkodzi dodatek skrzypu.
A moze ktos robił i doradzi Romce?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”