Pisklę. Jak uchronić je/ uratować przed śmiercią...

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest nadzieja,że daleko nie odleci i będzie przy Was.Ale będzie radość, jak "przyprowadzi" swoje dzieci :wink: Podziwiam i chętnie czytam wszystko o ptaszku, pomimo tego,że wyjadają mi czereśnie - a niech tam... :lol:
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Widzisz Lilu powiedzenie' ptasie móżdzki ' wcale sie nie sprawdza. Taki mądralinski' :D Polatał ,popolował,obejrzał trochę świata i do domu ,do swojego gniazdka do swojej 'mamy;poopowiadać jak było.W domu zawsze cieplej niż na gałęzi i pojeść można bez wysilku latania za muchą.Nie wiem , ale ja myślę że to jest dobry pomysł z tą budką obok domu ,włożyć mu tam jego sianko i musi się przyzwyczić.Ale wracając do jego przylotu ,poparz Lilu pamietał że tu jest jego dom i drzwi przez które z nim wychodziłaś na spacer ,niesamowite -mały mądrala.A tak na marginesie ,trzeba pamietać że on nie ma rodziny, ani braci ani rodziców ,tak to by latał z nimi i uczył się ptasiego życia i wszystkiego od nich .Może za którymś razem zaprzyjażni się ze swoimi kolegami :lol: w okolicy
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lilu, jesteś wdrukowana w jego świadomości jako matka, więc wraca do Ciebie jak do własnego gniazda. Nie wiem, czy dorosłe szpaki mieszkają blisko swoich gniazd macierzystych, jakie są ich zwyczaje względem życia w gromadzie, chyba lubią, bo przecie na drzewa owocowe napadają całymi stadami :D

Na pewno jednak się dają oswoić, nawet jako już dorosłe ptaki. Może więc ten Twój puchaty Rozczochraniec (:lol: ) będzie wracał do Ciebie nawet z własnymi dziećmi :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nalewka pisze:... Może więc ten Twój puchaty Rozczochraniec (:lol: ) będzie wracał do Ciebie nawet z własnymi dziećmi :)
Wiedziałam hihi ;-)Lilu, za rok będziesz nam pokazywać skrzydlate wnuczęta :D

Nawet bym nie przypuszczała, że szpaczki są takie towarzyskie.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Rzeczywiście wzruszająca historia! Po prostu "nie ma jak u mamy" :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

My też, rodzinnie, ogladamy i czytamy ten temat.
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

lila31 pisze:
Po trzech godzinach uchyliłam drzwi na taras, i.....nie wierzyłam własnym oczom. Stał pod murem i coś omielał w dziobie.
Gdy mnie zobaczył, z głośnym krzykiem, podbiegł do mnie, i wleciał do mieszkania.
Wyobrażacie sobie, wrócił sam, z własnej woli.
Zadziwiające i bardzo wzruszające :shock: :cry: . I gdzie on by znalazł lepszą mamę ?

Ps. Moja rodzinka też śledzi dzieje szpaczka ; jak dobry przyrodniczy serial :lol: .
Mamy nadzieję, że będą dalsze odcinki.

Serdecznie pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Ja też mam nadzieję, że uda mi się go doprowadzić szczęśliwie, do jakiejś szpaczkowej, i założą własne gniazdo.
Zakładam, że to pan szpak, bo jest bardzo czupurny. Kłóci się ze mną o byle co.

A tutaj potwierdzenie, że umie latać, Sam tam doleciał.

Obrazek
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

lila31 pisze:Zakładam, że to pan szpak, bo jest bardzo czupurny. Kłóci się ze mną o byle co.
Lilu, jest bardzo prosty sposób na sprawdzenie czy to pan czy pani szpak. Trzeba po prostu dać ptaszkowi pić - jeśli będzie pił, to znaczy, że pan, a jeśli będzie piła, to pani! :wink: :lol:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

lila31 pisze:Zakładam, że to pan szpak, bo jest bardzo czupurny. Kłóci się ze mną o byle co.
Jestem w stanie na podstawie zdjęcia ze zbliżenia rozpoznać płeć ale dopiero po wiosennym przepierzeniu, samce mają piękne turkusowe kolory na policzkach w okresie zalotów przedlęgowych. Na obecną chwilę tego się nie rozpozna bo młode mają wszystkie jednakowe upierzenie. :D :D :D
Awatar użytkownika
akilegna
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 3 maja 2007, o 09:14
Kontakt:

Post »

Lilu bardzo się cieszę, że w dalszym ciągu współpraca układa się pomyślnie :D
Byłam pewna, że wróci do Ciebie. Gdzie będzie miał lepiej?!
U Ciebie najlepiej :D

Pozdrawiam ciepło

Oczywiście będę tu zaglądać dalej :D

--------------
Angelika
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Grzegorz B

Post »

Oj Lilu, jak ja mogłem opuścić, wychowanie Wrzaskuna. Czytając wcześniej, że odszedł z tego świata myślałem, że to koniec tej histori. A tu kolejna walka o przetrwanie kolejnego szpaczka. Nie mogę sobie darować, że omineła mnie ta przyjemność codziennego podglądania co tam u niego słuchać. Dobrze, że chociaż mogę nadrobić te zaległości czytając ten wątek. Ale obaw związanych o wcześniejsze losy szpaczka już utraciłem. A ja bardzo uwielbiam takie historie o ratowaniu małych żyjątek przez człowieka.
Jestem pełen podziwu dla Ciebie, że zechciałaś poświęcic czas dla Wrzaskuna. Naprawdę większość nawet by nie kiwneła palcem, aby pomóc biednej ptaszynie. Naprawde niezmiernie miło mi że przebywam z tak wspaniałymi osobami wrażliwymi na otaczający nas świat.
Teraz będę zaglądał często sprawdzić co u Ciebie (ptasiej mamy) słychać i u Twojego adoptowanego ptasiego członka rodziny.
Jak widzę, już się usamodzielnia. Ciekawi mnie czy pozostanie u Ciebie czy odleci do swych braci i sióstr.
Już wkrótce na pewno się przekonamy.
Z niecierpliwością czekam na kolejne odsłony życia Wrzaskuna i jego niestrudzonej "ptasiej mamy"
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Szpaczek szczęśliwie dorósł,ale na przyszłość mogą się przydać porady np z tej strony
http://klubciconia.avx.pl/forum/viewfor ... 97a6d093b0
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja chylę czoła przed Toba Lilu, to ogromna praca jaką włożyłaś w ratowanie mu życia.
Cieszę się bardzo, że jeszcze jest z Tobą ten Wrzaskun, przynajmniej mozna czytać wzruszającą i piekna historię popartą fotkami.
Nie ukrywam, że przystojniak z Niego lub z Niej - podoba mi się. :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Lilu co tam u Wrzaskuna, juz za nim tęsknię, może bys dała parę fotek Twojego wychowanka :D :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”