Trawnik po zimie cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
pepe2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 kwie 2013, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawnik po zimie cz. 2

Post »

Yagod pisze:
pepe2013 pisze:
Yagod pisze:Cześć,

Cześć,
sprawdziłbym na Franowie, od razu obok wjazdu na Giełdę Warzywną. Nazywa się to bodajże "Zaopatrzenie ogrodu". W zeszłym roku mieli nawozy Yara więc w tym roku może również. Mam zamiar się tam wybrać jednak nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na swoje pytanie. Dam znać jeśli tam zwitam.

Pozdrawiam
Bartek
Wczoraj tam nie mogłem się dodzwonić, ale obawiam się, że to jest centrum ogrodnicze a Yara Bela Extran 27 to nawóz rolniczy. Ale podjadę tam i sprawdzę. Dzięki.
Pozdrawiam,
Piotr
sali
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 mar 2012, o 14:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jestem z okolic Poznania i nie mogę nigdzie namierzyć nawozu YaraBela Extran 27

W mojej okolicy niestety nikt nie miał w sprzedaży Yara Extran 27, ale bardzo podobny skład ma nasz rodzimy Salmag, więc zgodnie z zasadą lepszy rydz niż nic zastosowałem u siebie. Nie wiem co na taką zamianę powie Ogrod2000, ale od biedy jest to jakaś alternatywa.
sali
Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pepe2013 pisze:
Yagod pisze:
pepe2013 pisze:
Yagod pisze:Cześć,

Cześć,
sprawdziłbym na Franowie, od razu obok wjazdu na Giełdę Warzywną. Nazywa się to bodajże "Zaopatrzenie ogrodu". W zeszłym roku mieli nawozy Yara więc w tym roku może również. Mam zamiar się tam wybrać jednak nie otrzymałem jeszcze odpowiedzi na swoje pytanie. Dam znać jeśli tam zwitam.

Pozdrawiam
Bartek
Wczoraj tam nie mogłem się dodzwonić, ale obawiam się, że to jest centrum ogrodnicze a Yara Bela Extran 27 to nawóz rolniczy. Ale podjadę tam i sprawdzę. Dzięki.
Pozdrawiam,
Piotr
Hej,
byłem tam dzisiaj i niestety nie mają :cry:

Pzdr.
Bartek
_mackro_
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 sty 2013, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli ktoś poszukiwałby nawozu YaraBela Extran 27 w Lublinie i okolicach, to można zakupić w centrali Agricola. Mają na stanie 22 tony :))
Poznam Regulamin Forum
raxa12
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 mar 2012, o 20:59

Post »

Witam
Też miałm problem z zakupem Yarabela extran podaje linka do listy dystrybutorów nawozów Yara mi udało się kupić w Błoniu Maz cena za 50 kg 70 zł.
http://www.yara.pl/about/yara_in_poland ... index.aspx
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

A u mnie w ogrodniczych robią wielkie oczy jak pytam o granulowaną kredę :roll:
Awatar użytkownika
narval
100p
100p
Od: 31 paź 2008, o 23:28

Post »

Dobry wieczór.

Czy jak mam zamówiony wertykulator na 27/04 to nie będzie za późno?
Trawa zaczyna sie juz zielenić. ;:174

Czytałam tez rożne opinie czy skosic trawnik przed czy po wertykulacji. Z uwagi na długa jesień, ale trochę mokrą trawnik teraz gdzieniegdzie ma 10 cm wysokie źdźbla.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zakol13
50p
50p
Od: 7 lip 2011, o 19:47

Post »

Trawka ruszyła, nawet przymierzam się do pierwszego koszenia w następnym tygodniu, jest jednak małe ale:

Obrazek

Są jak widać place, gdzie trawa niezbyt chętnie wyłazi. Czy to jeszcze się zregeneruje od korzeni? Zabiegi jakie przeprowadziłem do tej pory: wałowanie, lekka wertykulacja, nawóz, dosiewka, przysypanie cienką warstwą piasku. Troszkę mnie to niepokoi szczerze mówiąc...

Czy robić coś szczególnego z tymi miejscami, czy po prostu dać im czasu?
Awatar użytkownika
_Kasia_
100p
100p
Od: 26 lip 2012, o 08:54
Kontakt:

Post »

NO w końcuuuuuu moja trawa wyschła.... ;:138 ;:138 ;:138

Właśnie mam za sobą... 1500m2 - 1,5 godziny - tylko ja i mój ręczny na kółkach wertykulator ;:138 Teraz zagoniłam męża aby pozbierał tą sucha trawę na taczke i wywiózł na pole. A ja jak zrobię chłopakom kolację, to zabieram się za UGmax :tan
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Post »

zakol13 pisze:Trawka ruszyła, nawet przymierzam się do pierwszego koszenia w następnym tygodniu, jest jednak małe ale:

Obrazek

Są jak widać place, gdzie trawa niezbyt chętnie wyłazi. Czy to jeszcze się zregeneruje od korzeni? Zabiegi jakie przeprowadziłem do tej pory: wałowanie, lekka wertykulacja, nawóz, dosiewka, przysypanie cienką warstwą piasku. Troszkę mnie to niepokoi szczerze mówiąc...

Czy robić coś szczególnego z tymi miejscami, czy po prostu dać im czasu?
Teraz po dosiewce to w ogóle trzeba dać trochę czasu, nie zapomnij podlewać. Temperatura jeszcze nie najlepsza do kiełkowania, ale powinna wreszcie wzejść. A z tych miejsc przerzedzonych powinna trawa się dogęścić. Nie wiadomo natomiast, jak będzie z tymi zupełne łysymi.
ciapino
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 kwie 2012, o 22:22

Post »

Czy piasek kwarcowy z tzw. Castoramy nadaje się na piaskowanie. Grubość ziarna 01-1,2mm. Ile zużyć na 1m2 trawnika ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Pozwole sobie rozszerzyc poprzednie pytanie. Czy piasek budowlany, taki bialo-zolty nadaje sie na piaskowanie trawnika?
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

alphax pisze:Pozwole sobie rozszerzyc poprzednie pytanie. Czy piasek budowlany, taki bialo-zolty nadaje sie na piaskowanie trawnika?
Tak

-- 24 kwi 2013, o 08:17 --
ciapino pisze:Czy piasek kwarcowy z tzw. Castoramy nadaje się na piaskowanie. Grubość ziarna 01-1,2mm. Ile zużyć na 1m2 trawnika ?
Dobry jest 0,5-2.0
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Post »

brak kiełkowania ma kilka przyczyn. Po pierwsze trzeba ziarno przysypać np. piaskiem, po drugie regularnie podlewać, bo bez wilgoci nie wykiełkuje, a po trzecie jeszcze jest chłodno, a na pewno było względnie zimno przez ostatnie 2 tygodnie, szczególnie w nocy, co też nie sprzyja kiełkowaniu. Poszczególne odmiany kiełkują w różnym czasie, bywa że i 3 tygodnie. Teraz podsumuj do kupy co było zrobione i czy spełniło warunki kiełkowania.
clipo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2013, o 13:35

Post »

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem forum i prześledziłem cały wątek o trawniku po zimie. Znalazłem ciekawy post autorstwa ogród2000, dotyczący zadawania nawozów płynnych, przez automatyczny system nawadniania trawnika. Z racji posiadania 12 arowgo trawnika koło domu, chciałbym ułatwić sobie trochę jego nawożenie. Trawnik w chwili obecnej jest po wertykulacji i zgrabieniu. Następnie planuję zasilenie go nawozami w płynie Plonvit Nitro+Faster+chelat Fe. I tu pytanie skierowane do użytkowniaka ogród2000. Czy jest to skuteczna metoda nawożenia trawnika? Czy warta angażowania dodatkowych urządzeń (dozownik płynów Dosatron - w moim przypadku)? Zakładam, że trzeba bardzo dokładnie obliczyć ilośc wody podawaną przez zraszacze na jakąś powierzchnię trawnika i w odpowiedni sposób zaaplikować dawkę nawozu?

Pozdrawiam
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”