Ogród Ignis05 część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 6

Post »

Wszelkie purpury i różowości ;:215 Mam słabość do takich róż. A Laguna u mnie od zeszłego roku wręcz szaleje :D To był znakomity zakup.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spektakl różany trwa,a piękne stroją się w falbanki z płatków :tan
Skoro moja wybranka łapie mączniaka to...będę ja podziwiać u Ciebie ;:215
Wystarczy mi mączniak na ostrózkach,niezapominajkach i miodunce ;:219
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Twoje młodziaki też się nie spieszą.... :;230 jakiś dziwny ten różany sezon mamy....
Edenka u mnie zakwitła zanim zaczęły Chippendale i dalej im nie spieszno :;230 Wszystkie młodziaki mają pączki,
jednak bardzo powoli grubieją i z dużym oporem się wykluwają.....
Dodatkowo zauważam, że kolory kwiatów są inne. Na pełnię kwitnienia jeszcze poczekam.... ;:173
Widzę, że udało Ci się okiełznać Lagunę :;230
"Duże róże" ślicznie zakwitły ;:180
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ach ta Laguna! Jaka ona wielka. Mój drugoroczny krzaczek, średniej wielkości, zaczął ostatnio wypuszczać grube długie pędziska. Trochę mnie to zaczęło niepokoić, bo mam tę różę posadzoną przy siatce i nie wiem, czy to wystarczy. Gdy patrzę Krysiu na Twoją, to widzę, że jest to olbrzymi krzaczor. Czy radzisz dać jakąś podporę, czy też siatka będzie wystarczająca? Ile latek Twoja sobie liczy?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Krysiu :) Tyle wspaniałych kwiatów u Ciebie i tylko żal że monitory nie przekazują zapachów.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Versikolor bardzo mi się podoba,ale zdziwił mnie jej pokrój,duża jest i taka trochę kanciasta 8-)
Zainteresowała mnie blanche moreau,możesz powiedzieć coś więcej o niej,duża jest,szukam ładnych 2 róż w miejsce po moich rugosach które muszę wymeldować .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Różanych widoków nigdy nie za wiele.
Szkoda że jeszcze nie pachną przez monitor. :wink:
Moja Laguna też nabiera siły i wypuszcza swieże pędy.
Jaka wysoka jest twoja , bo ma już chyba kilka latek.
Czy twojemu Charles de Mills zdarzyło się powtórzyć kwitnienie ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Ależ piękne różane widoki! Aż dech zapiera z wrażenia. Trudno zdecydować, która piękniejsza. Żałuję, że nie mam w zasadzie miejsca na takie wielkie róże. U mnie po piwoniach zostało tylko wspomnienie i liście.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Lubię olbrzymki :D
De Mills posadziłam jesienią i jak dotąd zakwitła jednym kwiatkiem-położył się na ziemi tak sprytnie, że nie miałam szans go porządnie obejrzeć. A rozwinięty jest śliczny :D Widzę na szczęście sporo pąków, więc pewnie będę miała okazję zrobić zdjęcie. Dzisiejsze opady na pewno różom posłużą :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Kolejny cudny, naturalny ogród, pozdrawiam i wpis zostawiam, żeby nie zgubić właścicielki :wit
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p

Post »

Dziękuje pięknie za oprowadzenie po Twoim ogrodzie i za gościnę.Oczywiście powinnam to robić z notatnikiem jak opowiadałaś o swoich pięknościach. Nic nie zapamiętałam ;:306
Ale dobrze,że pokazujesz je tutaj z opisami to zaraz porobię notatki :wink:
Tylko przypomnij mi teraz jak się nazywa ten powojnik i ta róża koło niego.

Obrazek

więcej fotek u mnie z wypadu zapraszam ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Krysiu kolor Laguny zachwyca :) i ten układ płatków modelowy :)
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p

Post »

powojnik chyba to warszawska Nike? :roll:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Krysiu :wit
Dziękuję za pokaz przepięknych róż ;:108
ja, historia
Orpheline de Jullie cudna, takiej jeszcez nie widziałam :oops:
Ja czekam na rozwitnięcie swojego LO i Chipka :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam serdecznie.

Ostatnio otwieram wątek i mimo najlepszych chęci weny brak.
Odkąd pamiętam, miałam tak z każdym wypracowaniem z polskiego zadawanym na koniec tygodnia. :lol:
Ktoś mi kiedyś poradził, że trzeba zacząć pisać i pisać mimo wszystko aż się pisanie samo rozkręci. No to zaczęłam.

Dzisiaj nareszcie spadło na tyle wody z chmurek, że mogę nazwać to deszczem.
Dotychczas wszystko wiatr przeganiał bliżej morza lub gdzieś gubiło się na Kaszubach.

Deszcz wykazał się taktem, bo mimo zapowiedzi w sobotę u mnie nie padało a odwiedziła mnie Ewa drewutnia z rodzinką.
Dostałam od każdego z dzieci kwiatki na powitanie oraz koszyk truskawek i rzodkiewki prosto z ogródka Ewy.
Truskawki były pyszne, wiadomo dopiero co zebrane, kaszubskie. Ewcia, jeszcze raz dziękuję. ;:196

Kiedy wcześniej jeszcze deszcz nie padał , w pewnej chwili zobaczyliśmy naszego kota ociekającego wodą.
Było to dziwne, bo zazwyczaj umie skutecznie schować się przed deszczem. Podejrzanie omija nasz mostek nad
oczkiem szerokim łukiem. Chyba się zagapiła i podczas czyszczenia futerka sturlała się z mostku do wody. :shock:
Musieliśmy wystraszonego kota złapać i osuszyć, żeby się nie przeziębiła.

Agnieszko :) sama nie wiem, która z moich róż mi się podoba najbardziej. Na każdą patrzę i każdą podziwiam. I tylko przy niektórych zastanawiam się, co jeszcze mogę zrobić, by prezentowała się jeszcze piękniej i była zdrowa.
Aniu sweety :) też mnie pociągają róże i inne kwiaty w takich kolorach. Chyba dlatego takich mam najwięcej.
Do Laguny już się przekonałam, chociaż w poprzednim sezonie byłam załamana, bo przez moje błędy chyba zaczęła chorować.
Na szczęście udało mi się ją podleczyć i doszła do zdrówka. Teraz chodzę koło niej i pilnuję, żeby w porę w razie czego jej pomóc.
Asiu :wink: do mączniaka na niezapominajkach, ostróżkach już przywykłam ale jakie było moje zdumienie, kiedy odkryłam mączniaka na miodunce. :shock: Co mam z tym zrobić? Wyrywać miodunkę, przesadzić ją w inne miejsce ? Może za bardzo się zagęściła i stąd to wszystko ?
Maju :) I dalej czekam na większość maluchów. Eden też daleko w polu. Ale co się dziwić, kiedy ostatnie noce temperatura u mnie poniżej 10 stopni. Pociechę dają mi róże historyczne i te zresztą kocham chyba właśnie za ten powiew historii najbardziej. A one rewanżują się za to kwiatami. W tym towarzystwie Laguna zadziwia. Pewnie ma w sobie geny dobrych protoplastów.
Wando :D zobacz Lagunę na siatce u Ani sweety. Wszystko zależy, jak wytrzymała będzie Twoja siatka.
Ta moja podpora też jest mizerna i chyba będę musiała zorganizować jej coś mocniejszego. Już teraz oprócz podpory jest podwiązana sznurkiem do siatki właśnie. :lol: Ta moja ma chyba ze 4 lata, ale to róża z wigorem i szybko odrasta.
Olu ;:196 dziękuję z a miłe słowa, po cichu powiem, że jak czasami oglądam róże na zdjęciach na forum , to prawie czuję ich zapach.
Ewcia drewutnia :) mam nadzieję, że moja odpowiedź na pw już wszystko Ci wyjaśniła.
Grażko :) przez te kilka lat od kiedy mam Lagunę różnie z nią bywało. Chyba ze dwa razy startowała od kopczyka a i tak kwitła w danym sezonie. Dopiero ostatnie dwa lata kładę ją na ziemi i okrywam gałązkami świerka. To pozwala jej bez uszczerbku zachować długie pędy. Teraz jest dość duża , na tyle, że nie sięgam jej końcówek .
Nigdy nie zauważyłam, żeby Charles de Mills kwitł po raz drugi. Ale jak wiesz, u mnie sezon zaczyna się najpóźniej i kończy niemal najwcześniej. Może nie zdąża po prostu. A czy w opisie tej róży jest powtarzanie kwitnienia ? Raczej wszystkie galijki kwitną tylko raz.
Iza tu.ja :D U mnie piwonie jeszcze kwitną. Kwiaty ma Sara i prof.Wójcicki i kilka innych bez nazw.
W poprzednim sezonie miałam kwiaty piwonii jeszcze w lipcu. Musisz chyba powiększyć swoją kolekcję o te, później kwitnące.
Ewa ewamaj66 :) De Mills ma tendencję do pokładania się. Mój miał zawsze podporę a w tym roku myślałam, że już zmężniał. A jednak znów się pokładał. No to go znowu podpieram.
Ivona44 :wink: witam nowego gościa, dziękuję za miłe słowa i zapraszam serdecznie do kolejnych odwiedzin.
Ewa drewutnia :wink: już odpowiedziałam na pw.
Celinko :wink: Laguna godna polecenia.
Aniu anabuko1 ;:196 U mnie Chippendale jeszcze też w pąku. Ale LO kwitnie już od kilku dni. Dziwnie rozkłada się to kwitnienie róż w różnych ogrodach.

A teraz chwila prawdy: nie za dużo uśmieszków ? :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”