Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Ciasto cukiniowe pyszne,papryczka się robi,ale nie mam cytryny,użyję odrobinę kwasku rozpuszczonego w wodzie.Mam jeszcze chętkę na suszone pomidory,szkoda,ze tylko ja lubię takie wynalazki.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu u nas wszyscy lubimy takie wynalazki, a i przyjaciele szczęśliwi gdy obdarowuję ich takimi słoiczkami, więc schodzą na pniu i muszę robić naprawdę duże ilości :lol:
Kwasek cytrynowy jak najbardziej może być, ja po prostu nie używam, ale nadaje się :D
Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje .... cudnie komponuje się z bitą śmietaną i malinami ;:224 ... pełna rozpusta :;230
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Aguś dziękuje bardzo za przepis na pomidorki.Chyba spróbuje,chociaż bardzo sie boje do nich zabrać,żebym nie przesuszyła,albo coś zrobiła nie tak.Jak długo to mniej wiecej trzeba suszyć?Ocet mam jabłkowy,tylko żebym z nim nie przesadziła..... :oops: Można dac do pomidorów suszone zioła?Bo świeżego nie mam nic.A jakie zioła dajesz do pomidorów?Mam troche swoich pomidorów zerwane stoja i nikt nie ma chęci wiec może spróbuje.

Ostatnio robiłam sałatke w słoiki z ogórków,papryki cebuli i koncentratu pomidorowego.Mogę wstawić jakbyś chciała.
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniś nie miej żadnych obaw, śmiało bierz się za pomidorki :D To naprawdę łatwa sprawa. Zioła używam suszone. Można dawać wg gustu, ja najbardziej lubię oregano, bazylię, zioła prowansalskie, rozmaryn, mieszam je razem i obsypuję pomidorki. Ocet jabłkowy jak najbardziej ok, nie martw się , że przesadzisz, daj tak łyżeczkę na blaszkę :D
Pomidorki suszą się długo, 6-8 godzin, a nawet i dłużej, trzeba sprawdzać, bo to zależy od odmiany, wielkości i mięsistości. One nie mogą być twarde, wysuszone na wiór, muszą być sprężyste, ale nie mokre. Poznasz to bez problemu..... Najlepsza jest taka podłużna, wąska odmiana, chyba Lima się nazywa. Ona ma w sobie dużo miąższu i mało nasion, ale w zeszłym roku robiłam nawet z koralików, ale ich nie wydrążałam, bo w sumie poza skórką niewiele by z nich zostało :lol:
Moniś jestem pewna, że wyjdą Ci świetne, tak, że nic się nie martw ;:196
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga papryka fajnie wygląda,skórka łatwo zeszła.A kiedy można jej spróbować :?:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu my pierwszy słoiczek otworzyliśmy jak jeszcze by lekko ciepły, nie daliśmy nawet papryce wystygnąć :lol: Już była pyszna, ale najlepsza jest jak już przejdzie smakami :D
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

:wit
A ja dzisiaj robiłam powidła z Twojego przepisu i wyszły super ;:138 Jutro robię podwójną porcję i na pewno nie ostatnią ;:108 Część odłożyłam do miseczki i podałam na kolację z domowym chlebem, do tego mleko do popicia i wróciłam do smaków dzieciństwa ;:173
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ze 2 kg swoich urwanych to sie wezme za suszenie.Jak mówia do odważnych świat należy.....Ale jeszcze się podpytam,można je w słoikach zagotować,tak jakby mi cos nie tak poszło to moze lepsze będzie pasteryzowanie.Bo żebym tego oleju za lekko podgrzanego nie dała.....ale Ci marudzę :oops:
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu odkąd trafiłam na przepis podawany przez Hanię1, jestem wierna tym powidłom, już kilka lat je robię :D są naprawdę pyszne i co jest ważne nie wymagają ciągłego pilnowania i mieszania, jak to przy tradycyjnych powidłach bywa :D
Ciesze się bardzo, że zasmakowały Twojej rodzinie :D

Monisiu jestem pewna, że pomidorki wspaniale Ci wyjdą :D Pasteryzować nie ma najmniejszej potrzeby, one zalane gorącym olejem świetnie się przechowują. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie może się zagotować. Będziesz widziała kiedy będzie gorący :D
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś papryka super,tylko trochę miękka,ale chyba taka musi być jak skórki nie ma co :?:
Chwaliłam na wyspie twoje ciacho,tylko foty nie wstawię,bo nie uda mi się zrobić takiego super zdjęcia jak twoje :wink:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu zgadza się , papryka ma być miękka, bo ona jest pieczona. Fajnie, że Ci smakuje :D
Kochana, ależ zrób zdjęcie, każdy robi inne i każde jest ciekawe i jedyne w swoim rodzaju :D Ja też bardzo ciekawa jestem jak Ci wyszło . Bardzo się cieszę, że Ci smakuje. A ja właśnie jestem w trakcie pieczenia czekoladowej szarlotki z kisielem i budyniem :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

CZEKOLADOWA SZARLOTKA

Obrazek

Obrazek

Obrazek

* 2 szkl mąki pszennej
* 1/3 szkl ciemnego kakao bez cukru
* 1 masło
* 4 żółtka
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy

Wszystkie składniki zagnieść, 2/3 ciasta wykleić blachę, 1/4 schować do lodówki

* 1 kg jabłek- obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 cytrynowe kisielki
Jabłka zasypać cukrem i kisielem, wymieszać, pozostawić aby puściły sok ( nie zlewać)

* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru

Ubić białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, gdy piana będzie sztywna wsypać proszek budyniowy i dokładnie, ale delikatnie wymieszać

Na formę wylepioną ciastem, posypać tartą bułką, wyłożyć jabłka, pokryć pianą z budyniami, na wierzch poskubać resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C.

Namawiam na spróbowanie, cudownie smakuje czekoladowe ciasto z kwaskowatymi, pachnącymi cytryną jabłkami ;:167
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Aguś ciasto jak ciasto-na pewno pyszne, ale nawet się nie wczytałam w przepis. Zachwyciłam się porcelaną. Ach jak ja lubię takie babcine zastawy, a ta koronkowa-cudo ;:167 A ja dostałam na ślub obrzydliwie nowoczesną, kwadratową w geometryczne wzory od chrzestnej Piotrka. No cóż-wypada nam się z nią męczyć ;:306
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agus może być olej kujawski do pomidorów?Taki mi eMek kupił.Może jeszcze oliwy do tego dokupić?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Znalazłam Cię u Kasi w nowym wątku i już nie opuszczę!!!
Właśnie mam cukinię i nie wiem co z nią zrobić. Nigdy tego nie jadłam ;:131
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”