Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Ciasto cukiniowe pyszne,papryczka się robi,ale nie mam cytryny,użyję odrobinę kwasku rozpuszczonego w wodzie.Mam jeszcze chętkę na suszone pomidory,szkoda,ze tylko ja lubię takie wynalazki.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu u nas wszyscy lubimy takie wynalazki, a i przyjaciele szczęśliwi gdy obdarowuję ich takimi słoiczkami, więc schodzą na pniu i muszę robić naprawdę duże ilości
Kwasek cytrynowy jak najbardziej może być, ja po prostu nie używam, ale nadaje się
Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje .... cudnie komponuje się z bitą śmietaną i malinami
... pełna rozpusta 

Kwasek cytrynowy jak najbardziej może być, ja po prostu nie używam, ale nadaje się

Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje .... cudnie komponuje się z bitą śmietaną i malinami

-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Aguś dziękuje bardzo za przepis na pomidorki.Chyba spróbuje,chociaż bardzo sie boje do nich zabrać,żebym nie przesuszyła,albo coś zrobiła nie tak.Jak długo to mniej wiecej trzeba suszyć?Ocet mam jabłkowy,tylko żebym z nim nie przesadziła.....
Można dac do pomidorów suszone zioła?Bo świeżego nie mam nic.A jakie zioła dajesz do pomidorów?Mam troche swoich pomidorów zerwane stoja i nikt nie ma chęci wiec może spróbuje.
Ostatnio robiłam sałatke w słoiki z ogórków,papryki cebuli i koncentratu pomidorowego.Mogę wstawić jakbyś chciała.

Ostatnio robiłam sałatke w słoiki z ogórków,papryki cebuli i koncentratu pomidorowego.Mogę wstawić jakbyś chciała.
- AGNESS
Moniś nie miej żadnych obaw, śmiało bierz się za pomidorki
To naprawdę łatwa sprawa. Zioła używam suszone. Można dawać wg gustu, ja najbardziej lubię oregano, bazylię, zioła prowansalskie, rozmaryn, mieszam je razem i obsypuję pomidorki. Ocet jabłkowy jak najbardziej ok, nie martw się , że przesadzisz, daj tak łyżeczkę na blaszkę
Pomidorki suszą się długo, 6-8 godzin, a nawet i dłużej, trzeba sprawdzać, bo to zależy od odmiany, wielkości i mięsistości. One nie mogą być twarde, wysuszone na wiór, muszą być sprężyste, ale nie mokre. Poznasz to bez problemu..... Najlepsza jest taka podłużna, wąska odmiana, chyba Lima się nazywa. Ona ma w sobie dużo miąższu i mało nasion, ale w zeszłym roku robiłam nawet z koralików, ale ich nie wydrążałam, bo w sumie poza skórką niewiele by z nich zostało
Moniś jestem pewna, że wyjdą Ci świetne, tak, że nic się nie martw

Pomidorki suszą się długo, 6-8 godzin, a nawet i dłużej, trzeba sprawdzać, bo to zależy od odmiany, wielkości i mięsistości. One nie mogą być twarde, wysuszone na wiór, muszą być sprężyste, ale nie mokre. Poznasz to bez problemu..... Najlepsza jest taka podłużna, wąska odmiana, chyba Lima się nazywa. Ona ma w sobie dużo miąższu i mało nasion, ale w zeszłym roku robiłam nawet z koralików, ale ich nie wydrążałam, bo w sumie poza skórką niewiele by z nich zostało

Moniś jestem pewna, że wyjdą Ci świetne, tak, że nic się nie martw

- kasik 69
Aga papryka fajnie wygląda,skórka łatwo zeszła.A kiedy można jej spróbować 

- AGNESS
Kasiu my pierwszy słoiczek otworzyliśmy jak jeszcze by lekko ciepły, nie daliśmy nawet papryce wystygnąć
Już była pyszna, ale najlepsza jest jak już przejdzie smakami 

- ann_30
- Od: 7 mar 2012, o 10:36

A ja dzisiaj robiłam powidła z Twojego przepisu i wyszły super

-
Mam ze 2 kg swoich urwanych to sie wezme za suszenie.Jak mówia do odważnych świat należy.....Ale jeszcze się podpytam,można je w słoikach zagotować,tak jakby mi cos nie tak poszło to moze lepsze będzie pasteryzowanie.Bo żebym tego oleju za lekko podgrzanego nie dała.....ale Ci marudzę 

- AGNESS
Aniu odkąd trafiłam na przepis podawany przez Hanię1, jestem wierna tym powidłom, już kilka lat je robię
są naprawdę pyszne i co jest ważne nie wymagają ciągłego pilnowania i mieszania, jak to przy tradycyjnych powidłach bywa
Ciesze się bardzo, że zasmakowały Twojej rodzinie
Monisiu jestem pewna, że pomidorki wspaniale Ci wyjdą
Pasteryzować nie ma najmniejszej potrzeby, one zalane gorącym olejem świetnie się przechowują. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie może się zagotować. Będziesz widziała kiedy będzie gorący 

Ciesze się bardzo, że zasmakowały Twojej rodzinie

Monisiu jestem pewna, że pomidorki wspaniale Ci wyjdą

- kasik 69
Aguś papryka super,tylko trochę miękka,ale chyba taka musi być jak skórki nie ma co
Chwaliłam na wyspie twoje ciacho,tylko foty nie wstawię,bo nie uda mi się zrobić takiego super zdjęcia jak twoje

Chwaliłam na wyspie twoje ciacho,tylko foty nie wstawię,bo nie uda mi się zrobić takiego super zdjęcia jak twoje

- AGNESS
Kasiu zgadza się , papryka ma być miękka, bo ona jest pieczona. Fajnie, że Ci smakuje
Kochana, ależ zrób zdjęcie, każdy robi inne i każde jest ciekawe i jedyne w swoim rodzaju
Ja też bardzo ciekawa jestem jak Ci wyszło . Bardzo się cieszę, że Ci smakuje. A ja właśnie jestem w trakcie pieczenia czekoladowej szarlotki z kisielem i budyniem 

Kochana, ależ zrób zdjęcie, każdy robi inne i każde jest ciekawe i jedyne w swoim rodzaju

- AGNESS
CZEKOLADOWA SZARLOTKA

* 2 szkl mąki pszennej
* 1/3 szkl ciemnego kakao bez cukru
* 1 masło
* 4 żółtka
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki zagnieść, 2/3 ciasta wykleić blachę, 1/4 schować do lodówki
* 1 kg jabłek- obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 cytrynowe kisielki
Jabłka zasypać cukrem i kisielem, wymieszać, pozostawić aby puściły sok ( nie zlewać)
* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru
Ubić białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, gdy piana będzie sztywna wsypać proszek budyniowy i dokładnie, ale delikatnie wymieszać
Na formę wylepioną ciastem, posypać tartą bułką, wyłożyć jabłka, pokryć pianą z budyniami, na wierzch poskubać resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C.
Namawiam na spróbowanie, cudownie smakuje czekoladowe ciasto z kwaskowatymi, pachnącymi cytryną jabłkami
* 2 szkl mąki pszennej
* 1/3 szkl ciemnego kakao bez cukru
* 1 masło
* 4 żółtka
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki zagnieść, 2/3 ciasta wykleić blachę, 1/4 schować do lodówki
* 1 kg jabłek- obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 cytrynowe kisielki
Jabłka zasypać cukrem i kisielem, wymieszać, pozostawić aby puściły sok ( nie zlewać)
* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru
Ubić białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, gdy piana będzie sztywna wsypać proszek budyniowy i dokładnie, ale delikatnie wymieszać
Na formę wylepioną ciastem, posypać tartą bułką, wyłożyć jabłka, pokryć pianą z budyniami, na wierzch poskubać resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C.
Namawiam na spróbowanie, cudownie smakuje czekoladowe ciasto z kwaskowatymi, pachnącymi cytryną jabłkami

- Andzia84
- 1000p
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Aguś ciasto jak ciasto-na pewno pyszne, ale nawet się nie wczytałam w przepis. Zachwyciłam się porcelaną. Ach jak ja lubię takie babcine zastawy, a ta koronkowa-cudo
A ja dostałam na ślub obrzydliwie nowoczesną, kwadratową w geometryczne wzory od chrzestnej Piotrka. No cóż-wypada nam się z nią męczyć 

Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2

Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
-
Agus może być olej kujawski do pomidorów?Taki mi eMek kupił.Może jeszcze oliwy do tego dokupić?
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Właśnie mam cukinię i nie wiem co z nią zrobić. Nigdy tego nie jadłam

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.