Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.8 - 2015/2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.8 - 2015

Post »

Janku ta różyczka to Little Artist - mój wiosenny nabytek ze szkółki niemieckiej ( pierwszy zagraniczny zakup ;:224 ). Czy drogocenna? I tak, i nie. Zimować powinna bez problemów w naszych warunkach. Rośnie w donicy, bo nie miałam przygotowanego miejsca dla niej. I wciąż nie mam :oops: To róża miniaturowa, więc dużo miejsca nie potrzebuje. Ani wzwyż, ani wszerz. Jest mała, kompaktowa i kwitnie jak szalona mimo młodego wieku. Już skradła mi serce. Jak na razie godna polecenia. Mogę spróbować ukorzenić sadzonkę dla Ciebie.

Grażynko masz rację. Nie ma sensu walczyć z Naturą. Na nią nie mamy żadnego wpływu więc lepiej się dostosować. Ja wiele roślin też sobie odpuściłam chociaż czasem się dam skusić i znów próbuję. A pogoda od kilku sezonów płata nam figle - niestety. Dzięki za uznanie dla liliowców. Też uważam, że są ładne choć do Twojej kolekcji jest mi daleko, bardzo daleko :wink: Hortensje niestety dość kapryśne, ale przestałam się nimi przejmować. Kwitną to dobrze, a jak nie kwitną to też nie tragedia.

Olu dzięki za odwiedziny. Liliowców chyba nie da się nie lubić. Są takie "samodzielne"... U mnie już kilka chryzantem rozpoczęło kwitnienie, ale one z tych wczesnych więc mnie to nie dziwi. Pozostałe spokojnie "idą w masę i nabierają ciała".

Dla Janka kilka odsłon "Artysty":

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dla Oli - chryzantemy:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dla Grażynki i reszty odwiedzających lipcowe królowe - lilie:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Już kwitną Ci chryzantemy ? ;:oj
Jejuniu przecież to lato dopiero.
U mnie na razie idą marnie, susza je wykańcza mocno.
I nawet nie wiem czy zakwitną w tym roku, bo są niziutkie i pożółkłe. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza,dziękuję.Kupiłem podobną chociaż bez nazwy ale wystarczy.Chryzantem y u mnie też zaczynają już kwitnąć.Przypomnij mi jakie roślinki
mam przygotować bo kajet deszcz zalał.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza chryzantemy kwitną? niesamowite. Naprawdę świetne liliowce i naprawdę masz dużo ;:215 . Ismena śliczna, trzeba ją chować na zimę?.
Awatar użytkownika
gohape
100p
100p
Od: 22 lip 2014, o 08:12

Post »

O tak, zgodzę się z przedmówcami - liliowce piękne. Moje w tym roku kupione, nie kwitną ale mam nadzieję na przyszły rok.
Hortensje zgodzę się, są kapryśne, nieprzewidywalne i piękne... Ale tak w ogóle, to chyba nie powinnam zwiedzać Waszych ogródków bo mnie chciejstwa dopadają. :wink:
Gratuluję ismeny ;:138
Pozdrawiam, Gośka
W moim ogródku
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Hortensje ogrodowe super Ci kwitną. Ale szczerze mówiąc po niby-zimie chyba wszystkim dobrze kwitną; nawet jeśli nie były okryte. U mnie w tym roku biała 'Mme Muillere' po raz pierwszy obficie kwitnie.
No a liliowce - sama wiesz, jaką mam do nich słabość ( ;:223 ) więc podziwiam wszystkie u Ciebie! Masz bardzo ładne i różnorodne; zarówno starsze jak i nowsze odmiany. Np. zaintrygował mnie ten:
http://images69.fotosik.pl/1070/33802a8dab7bb0admed.jpg
Żółta gardziel jakby rozlana na płatkach!
Na następnym zdjęciu na drugim planie jest liliowiec czerwony z białym brzegiem. Też piękny! Potem jest 'Frans Hals' i następny, żółty chyba mam od Ciebie? On lekko pachnie? Nawet zastanawiałem się, czy to nie citrina ale nie; to stara odmiana 'Hyperion' o liliokształtnych płatkach.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko niektóre z tych chryzantem są wczesne, a inne ciut przyśpieszyły. Przy takich upałach i suszy wymagają sporo podlewania.

Janku szkoda kajeta. A szczególnie jego zawartości. Niewiele pamiętam ze swoich chciejstw. Chyba ich za dużo :oops: Na pewno dzwonki jakoweś. A co w zamian oprócz tego przetacznika?

Dorotko dziękuję! Do liliowców mam słabość od wielu lat. Ismena niestety u nas nie zimuje i dlatego posadziłam ją w donicy.

Gosiu chciejstwa wszystkich dopadają, więc nie rób sobie wyrzutów. Cudze ogrody i ogródki są świetną inspiracją dla ogrodników, szczególnie amatorów. Ja uwielbiam buszować po forumowych ogrodach. Tylko z czasem krucho...

Jacku to prawda, że zima była łaskawa dla hortensji ogrodowych. Ja już podjęłam decyzję, że rezygnuję z okrywania raz na zawsze. Co będzie to będzie. Mam nadzieję, że co jakiś czas Natura pozwoli mi cieszyć się ich kwiatami. Tę Twoją "madame" sprawdziłam w sieci. Ładna i chyba niezbyt popularna. Kiedy pokażesz swoją? Odnośnie liliowców napisałam pw. Tak ten żółty pachnący masz ode mnie i wielkie dzięki za potwierdzenie odmiany. Też próbowałam go zidentyfikować.

Mimo upałów i suszy coś mimo wszystko u mnie kwitnie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Połączenie liliowców z biało kwitnącymi hortensjami - cud-miód!
Hortensja ogrodowa 'Mme Muillere' to stara i bardzo popularna ogrodówka. Zazwyczaj ją widujemy w dekoracji Grobu Pańskiego. Tą drogą do mnie trafiła, bo po świętach masowo trafiają z kościoła na śmietnik, a mnie serce boli, jak to widzę i ratuję je, bo przecież to nie jednorazówki tylko pełnoprawne rośliny ogrodowe!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też mi się podoba takie połączenie.
Niestety chryzantemy schną mimo podlewania.
Woda przelatuje do pęknięć i niknie w czeluściach jak kamfora.
U mnie taka susza, że nawet drzewa usychają a przecież mają korzenie głęboko osadzone.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Izo Twoje rośliny od dawna zahartowane i susza nie jest im obca ...
Moje przyzwyczajone do stałej wilgoci w nogach dawno by padły ... :;230
Pięknie kwity ogrodowej hortensji ale patrze i nie wiem ... w gruncie ja masz czy dużym pojemniku ?
Co do ich okrywania tez mam podobne przemyślenia bo ostatnia zima była łągodna, moje miały super zabezpieczenie a mimo to cięte jak zwykle nisko bo wszystkie oczka nad ziemią przemarzły .
czyli dam kopczyk i na tym koniec ... zobaczymy.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku to miłe co piszesz - dziękuję! Sama się nie spodziewałam, że to będzie tak dobrze wyglądało. Na tej rabacie liliowcowej rośnie sporo różnych roślin, bo chciałam by cały sezon wyglądała ciekawie. Z ratowaniem roślin mam podobnie. Na działce mam sporo roślin typu "znajda" lub "bieda z wyprzedaży".

Grażynko szczerze współczuję suszy i strat. Doskonale wiem co to znaczy. Podlewam ile i jak mogę, ale to nic w porównaniu do potrzeb. W tym tygodniu miałam 2x deszcz :heja Niestety bardzo krótki i nie ma po nim nawet śladu. Drzewa zrzucają liście z powodu suszy. W parku koło mnie brzozy są już żółte i prawie bez liści :( Moja działkowa jakoś się trzyma choć też zaczyna "śmiecić". Chryzantemy wczesne już przekwitły, a raczej wyschły od upałów i suszy. Czekam na te późne. Może dla nich pogoda będzie bardziej łaskawa.

Krysiu mam sporo roślin, które jakoś sobie radzą. Jednak nie wszystkie. Tawułki odeszły w niebyt, paprocie też i sporo innych. Z roku na rok jest coraz gorzej. U Ciebie warunki wodno-glebowe są zupełnie inne. Rośliny mają istny raj. Hortensje rosną w gruncie. To co widać to takie obrzeża. Ja już decyzję podjęłam - żadnego okrywania. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dwie z moich ogrodówek kwitną na jednorocznych pędach, więc szansa na kwiaty jakaś tam jest.

Po raz pierwszy posiałam minę. Chyba w przyszłym też to zrobię, ale szybciej i więcej.
Obrazek

Zaczynają się powtórki:

Obrazek - powojnik Pillu pierwsze kwitnienie miał rewelacyjne pomimo, że młodziutki

Obrazek - Jubille Celebration - żeby wszystkie róże tak chętnie kwitły jak ona...

Obrazek - Pink Peace rośnie u mnie od lat, choć zawsze łapie plamistość jest niezawodna

Obrazek

Obrazek - Alba Meidiland znów daje popis pod dachem altanki

Nie byłabym sobą gdybym nie zaszalała "cebulkowo":
Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Twoja mina śliczna ;:oj Ja miałam dwa lata temu i mimo, ze wysiałam wcześnie i pięknie rosła, to zakwitła dopiero we wrześniu i kwiatki dość marne były.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róża 'Alba Meidiland' prezentuje się wybornie!
Widzę, że będzie bardzo kolorowo na wiosnę? 8-) Najlepszy zakup wg mnie to kosaćce 'Katarine Hodgkin'. Pięknie przyrastają, co roku kwitną i uważam je za najlepsze irysy cebulkowe!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo - mina przepiękna! W jakim terminie ją wysiewałaś? Kilka razy się do niej przymierzałam ale....jakoś mi odwagi zabrakło. Wydawało mi się że to bardzo "trudna" roślina.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Z cebulowymi zaszalałaś a na targach byłaś ? zgaduję , że już były :wink: jesienne sobie odpuściłam , muszę ogarnąć ogród po suszy .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”