Taka lista jest na pewno przydatna, zwłaszcza na rok bieżący. Pewnie w przyszłym roku wiele odmian pozostanie przy swoich numerkach, ale też wiele wypadnie i przydane im numerki zastąpią inne odmiany. Kolekcja Stanisława cały czas ewoluuje. Dochodzą nowe odmiany, wracają stare. Prowadzę taką listę od wielu lat - do niektórych numerków na przestrzeni kilku lat przypisane jest 5-6 odmian dalii, a niektóre od lat są puste i nie kryją żadnej z odmian.
Na chwilę obecną na pewno wielu osobom rozwiązały się zagadki otrzymanych numerków.
Wielkie podziękowania dla autorów listy za włożony trud i pracę nad jej uporządkowaniem.
Na pewno po uporządkowaniu tej listy Pan Staszek będzie lepiej spał
, gdyż wiem że są osoby które nie odpuszczały i zasypywały pytaniami na P.W.
Teraz każdy może sobie sprawdzić sam .Jak Basia wspominała pod pewnym numerkiem mogą zdarzyć się jeszcze jakieś nieścisłości
, ale to możemy wyjaśnić po zakwitnięciu danej odmiany w naszym wątku identyfikacyjnym .
Pan Staszek sam przyznał we wcześniejszym poście że :
Lipien pisze:Odpowiadam:
WYBACZCIE TE NUMERY JUŻ MI SIĘ ŚNIĄ PO NOCACH. ZRESZTĄ ZBLIŻAM SIĘ DO FINISZU WYSYŁEK.
Bardzo przydatna lista , większość z moich dali już zidentyfikowałam ale mam maleńką prośbę do Pana Stanisława o pomoc w identyfikacji nr 198, 248 i 454
Z góry dziękuję
Niektórzy się martwią, że jeszcze nie otrzymali swoich zamówień - Stanisław jeszcze wysyła...
ale dla wszystkich, niestety, znów nie wystarczy..
więc z góry prosi o wybaczenie -
Z zamówionych 25 szt mam 3 zamienniki i 2 nn, więc dreszczy emocji związany z oczekiwaniem, co też z nich wyrośnie mnie nie ominie
Korci mnie, aby podpędzić troszkę te cudeńka i jeśli tylko znajdę w weekend czas (mam w planie posadzić 33 róże) to dalie od Pana Stanisława trafią do doniczek - mam zabudowany balkon, dzięki czemu mam tam warunki iście szklarniowe.
Basiu,
miło, że dałaś znać o wysyłkach.
Ja zamawiałam 01.01 i się zastanawiam czy czekac czy już nie, bo już czas wydzielić miejsca w ogrodzie... a paczka miała być pokaźna to i troche miejsca trzeba ;)
Kasiu,
nie rezygnuj jeszcze - Stanisław jeszcze wciąż wysyła - ale możesz nie dostać wszystkich, które zamówiłaś - asortyment się skurczył i niektórych odmian już nie ma. Jednak nie wiem których zabrakło.
Też miłego weekendu Ci życzę! I wszystkim! Wszak zapowiada się nareszcie wiosennie.
Rozstawa pomiędzy sadzonymi daliami powinna wynosić minimum ? wysokości dalii do ? jej wysokości. Ponieważ często nie znamy wysokości, do której dana odmiana urośnie, albo sadzimy dalie różnej wysokości obok siebie, zachowujemy odległość między roślinami ok. 70-80 cm. Ale co 1 m też nie zaszkodzi...
Dalie lepiej rosną jak mają więcej "luzu", dostęp powietrza i słońca. Wówczas lepiej się krzewią i ładniej, dorodniej kwitną. Odległość między rzędami musi być taka, aby można było łatwo wykonywać prace pielęgnacyjne.
Najlepiej sadzić dalie sposobem naprzeciwległym, o ile chcemy posadzić więcej roślin na określonej powierzchni.
Takie sadzenie przysparza roślinom więcej przestrzeni, są lepiej widoczne i mamy do nich lepszy dostęp - co jest istotne np. przy plewieniu, podlewaniu, nawożeniu, cięciu.