Kaktusy i sukulenty zimą.

ODPOWIEDZ
Kaktusiarz
50p
50p
Od: 22 paź 2009, o 13:55

Re: Czy zimowac jeszcze kaktusy?

Post »

są to przeważnie kaktusy, których zdjęcia umieściłem w tym temacie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=28285 . Jedynie echinocactus grusoni nie jest już zimowany(miał welnowce, wiec był podlany,teraz jest wyjęty z ziemi i jest co pare dni maczany w denaturacie) Kaktusy zimowane były w tym miejscu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2c ... ee948.html wiec miały światło ;)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak dbać o kaktusy zimą?

Post »

Kiedy powinno się schować kaktusy na sen zimowy?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A gdzie trzymasz je w tej chwili? Jeśli jest tam temperatura powyżej zera to nie musisz ich nigdzie przenosić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Teraz mam je w pokoju.Ale czytałem w internecie że powinno się je schować w chłodne i ciemne miejsce.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Miejsce musi być możliwie jasne. Ale temperatura powinna być nie wyższa niż 12*C. Jeśli nie zapewnisz roślinkom odpowiednio niskiej temperatury zimą to nie będą kwitnąć latem.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
babcia123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lut 2011, o 11:00

Post »

A jak to jest z innymi sukulentami (echeveria, kalanchoe, crassula, aloe) ;:88
bod333
200p
200p
Od: 22 paź 2011, o 19:56

Post »

Witam.
Jeżeli chodzi o echewerie to należy zapewnić im temperaturę w okolicach 12-16 stopni. Od listopada do końca lutego nie podlewać. Podobnie sytuacja wygląda z gruboszowatymi. Temperatura także powinna oscylować wokół 15 stopni, z tą różnicą, że należy je sporadycznie podlewać, gdyż przesadnie zasuszone tracą liście. Ja w okresie zimowym podlewam raz w miesiącu, a wyznacznikiem jest to , czy liście zaczynają się marszczyć. W podobnych temperaturach należy także zimować kalanchoe. Jeżeli chodzi o podlewanie, to należy to robić sporadycznie, lecz w przypadku tych roślin ważny jest konkretny gatunek, gdyż różnią się wymaganiami. Inaczej natomiast ma się rzecz z aloesami. Są one wrażliwe na niskie temperatury. Dlatego w zasadzie nie powinny być znacząco niższe od tych w okresie wegetacji. Jeżeli chodzi o podlewanie, to można w zasadzie nie podlewać, lub robić to sporadycznie. Dla wszystkich tych rodzajów ważne jest, aby zimować je w pomieszczeniach jasnych, a najlepiej słonecznych.
Pozdrawiam.
Bogdan.
babcia123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 lut 2011, o 11:00

Post »

Dziękuję! ;:138
Awatar użytkownika
aganeta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 sty 2012, o 23:21

Post »

I znów okazałam się laikiem w uprawie! :D Nie wiedziałam, że nalezy zimować kaktusy w specjalny sposób, u mnie stoją ciągle w tym samym miejscu - na parapecie od strony płd.. A na dodatek przed świętami je poprzesadzałam, żeby ładnie wyglądały w nowych doniczkach.. :wink: Fakt, że trochę zrobiły się ciężkie i przewracały w małych doniczkach, a podnosić kaktusa nie jest fajnie :| Tzn, że kwiatów nie mam się co spodziewać...ale prawde mówiąc nie liczyłam na nie! Kiedyś w LM widziałam, jak do małych kaktusików poprzyklejano silikonem maleńkie bibułkowe kwiatki :D prawie się nabrałam!! Stąd wywnioskowałam, że o kwiaty cięzko, bo przecież hodowcy potrafią wszystko! Dla mnie jest najważniejsze, że moje kaktusiki sa zdrowe, ładnie przyrastają :) Jutro wstawię fotki, bo nie wiem jak się nazywają :oops: ...może ktoś pomoże zidentyfikować? Kalanchoe tez z kaktusowatych? U mnie aktualnie kwitnie!
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Hmm...
Dobrze, że zdajesz sobie sprawę że brakuje Ci wiedzy dotyczącej hodowli kaktusów i sukulentów. :wink:
Jeśli zamierzasz się nieco podszkolić to przejrzyj kilka watków w dziale NAJCIEKAWSZE tematy i posty forum --> DROGOWSKAZ na górze strony.

A o kwiaty kaktusów wbrew stereotypom jest BARDZO łatwo!
Wystarczy jedynie zadbać o podstawowe potrzeby roślin, odpowiednio je przezimować i... podziwiać je w okresie wegetacji!
Zimowanie to w wielkim skrócie obniżenie temperatury do nie więcej niż 12 stopni. Wtedy też roślin nie podlewamy. Jeszcze możesz to zrobić bo zima tak naprawdę dopiero się zaczęła. :wink:
nie wiem jak się nazywają
U góry jest wątek identyfikacyjny. ;:132
Kalanchoe też z kaktusowatych?
To sukulent - o tych tez tutaj dużo znajdziesz. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Bzyk919
50p
50p
Od: 7 gru 2011, o 21:35

Post »

Hmm czytam tutaj i wywnioskowałem że mój patent, zasłaniania okna do samego parapetu w nocy przez roletę nic nie da :(. Wprawdzie obniżam wtedy temperaturę do 12-14 stopni ale w dzień waha się ona w granicach 17-19 stopni. Szkoda bo liczyłem na kwiatki;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aganeta
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 sty 2012, o 23:21

Post »

A o kwiaty kaktusów wbrew stereotypom jest BARDZO łatwo!
No dla kogoś z takim dorobkiem jak Ty!!! :wink:
Wystarczy jedynie zadbać o podstawowe potrzeby roślin, odpowiednio je przezimować i... podziwiać je w okresie wegetacji!
Zimowanie to w wielkim skrócie obniżenie temperatury do nie więcej niż 12 stopni. Wtedy też roślin nie podlewamy. Jeszcze możesz to zrobić bo zima tak naprawdę dopiero się zaczęła. :wink:
Nie mam takiego miejsca chyba...chyba, że piwnica...ale tam może być czasem mniej, niż 12 stopni, choć mrozu nie ma na pewno!!...a może być w półmroku?
Ja stawiam pierwsze kroki na forum...w każdym razie na razie nie widze innych polecanych przez Ciebie wątków "na górze" :D

Długie musi być to zimowanie?
Bzyk919
50p
50p

Post »

aganeta.
Z tego co się orientuje może być półmrok a chyba nawet całkowita ciemność z tym że wtedy musimy rośliny odpowiednio przygotować do słońca kiedy już one opuszczą stanowisko zimowe.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Bzyk919 pisze:Hmm czytam tutaj i wywnioskowałem że mój patent, zasłaniania okna do samego parapetu w nocy przez roletę nic nie da :(. Wprawdzie obniżam wtedy temperaturę do 12-14 stopni ale w dzień waha się ona w granicach 17-19 stopni. Szkoda bo liczyłem na kwiatki;)
Jeśli w nocy jest chłodno a w dzień temperatura nieco skacze do góry to jest ok. Popracuj, by w nocy temperatura spadała do 8-10*C to będzie pełnia szczęścia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Bzyk919
50p
50p

Post »

Da się to zrobić poprzez rozszczelnienie okna :) Tylko czy wilczomlecz i grudniki tolerują taką temperaturę jaką Tomku napisałeś? Grudniki zapewne nie, ponieważ jeden mi nawet dalej kwitnie, ale co z wilczomleczem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”