Mieczyki dzielimy się doświadczeniami cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami cz.3
Gdzie mi do takiego łanu z moimi kilkunastoma sztukami
. A kolory naprawdę ładne, sadzisz też jakoś kolorami, czy jak leci?

- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
Witaj Kasiu !
Też zaczynałam z kilkoma sztukami , a potem szkoda mi było wyrzucić choćby najmniejszej cebulki przyrostowej i w ciągu 5 lat nazbierało się tego na dwa dni intensywnego sadzenia . Niestety nie jestem systematyczna i nigdy nie uporządkowałam cebulek wg koloru , gatunku czy terminu kwitnienia
, więc sadzę jak leci , pierwszy raz w takim skupisku . Najpierw rosły tam tulipany ( mogę później wstawić zdjęcie jak to wyglądało ) w kwietniu dołożyłam mieczyki , obawiam się tylko czy nie będą się pokładać . Miałam jeszcze pomysł i wysiałam powój między nie , ale potem zapominałam i wyrwałam razem z wszędobylskimi chwastami
.
Też zaczynałam z kilkoma sztukami , a potem szkoda mi było wyrzucić choćby najmniejszej cebulki przyrostowej i w ciągu 5 lat nazbierało się tego na dwa dni intensywnego sadzenia . Niestety nie jestem systematyczna i nigdy nie uporządkowałam cebulek wg koloru , gatunku czy terminu kwitnienia

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
W jakiej dawce stosowaliście Mospilan?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- dbuba
- 50p
- Od: 12 cze 2014, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Chalaputkowo ale cudne
- ja dopiero zaczynam i pierwszy raz zasadziłam cebulki raptem z 20, zobaczymy czy cokolwiek mi z tego wyjdzie (na razie czytam was co pryskać, kiedy donawozić, itp.). Będę czekać na zdjęcia Twojego lasu.

Pozdrawiam - Daria
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
... i można dodać : jak ją odmierzyć.Yvona pisze:W jakiej dawce stosowaliście Mospilan?
Rzeczywiście jest z tym problem. Pomocny będzie wątek sprzed roku - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=8&t=67417 . Wprawdzie mowa jest tam o stonce, ale myślę, że na wciorniastki można zastosować podobne lub nieco niższe stężenie środka.
Pozdrawiam
Adam
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Okazało się, że kilka maleńkich cebulek przezimowało i wyrosły w miejscu, gdzie rosły zarówno rok temu, jak i dwa lata temu
(oczywiście dwa różne miejsca) 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
W końcu i u mnie pojawiły się pierwsze łodygi kwiatowe.

Szkoda, że czerwiec okazał się tak chłodny i mokry, bo być może już teraz cieszylibyśmy się pierwszymi kwiatami.
Z drugiej strony pogoda nie sprzyjała wciorniastkom. Teraz, po nadejściu zapowiadanych upałów, możemy spodziewać się ich nalotu.
Pozdrawiam
Adam

Szkoda, że czerwiec okazał się tak chłodny i mokry, bo być może już teraz cieszylibyśmy się pierwszymi kwiatami.
Z drugiej strony pogoda nie sprzyjała wciorniastkom. Teraz, po nadejściu zapowiadanych upałów, możemy spodziewać się ich nalotu.
Pozdrawiam
Adam
- dbuba
- 50p
- Od: 12 cze 2014, o 12:35
- Kontakt:
Jak patrzę na te Wasze miecze, to zaczynam wątpić w moje kwiatusie. U mnie tekich zaczątków kwiatków nie ma
Ale nie zdziwiłabym się bo "inteligentnie" nie czytając wątku wsadziłam je obok lili ... wrrr.

Ale nie zdziwiłabym się bo "inteligentnie" nie czytając wątku wsadziłam je obok lili ... wrrr.
Pozdrawiam - Daria
- chalaputkowo
- 1000p
Nic się nie martw , zakwitną ... mam zasadzone około 400 bulw mieczyków , obecnie sa w różnym stadium rozwoju , u niektórych kłos kwiatostanu wyraźny jak na zdjęciach powyżej , inne za przeproszeniem ledwo z ziemi wylazły i jak je znam zakwitną dopiero w drugiej połowie sierpnia
będę miała przedłużony mieczykowy spektakl 

Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
Pocieszyłam się, bo w zeszłym roku posadziłam kilka mieczyków, zakwitły właśnie w drugiej połowie sierpnia, a niektóre nawet w początku września, ucieszyło mnie to bardzo, bo właśnie kwiatów na tę porę potrzebuję
W tym roku posadziłam więcej, stosując rady z tego tematu (dzięki, rotos, za cierpliwość do powtarzanych pytań nowicjuszy), zobaczymy, co będzie 

- chalaputkowo
- 1000p
Witam miłośników mieczyków ( całkiem do rymu wyszło ) mój mieczykowy lasek na dziś wygląda tak ;' 
ładnie je deszczyk przez ostatnie dwa dni podlewał więc myślę że pierwsze kwiatki otworzą się lada moment

ładnie je deszczyk przez ostatnie dwa dni podlewał więc myślę że pierwsze kwiatki otworzą się lada moment

Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 12:32
To ja sie pochwale swoim pierwszym mieczykiem w donicy , który własnie kwitnie. Te posadzone w gruncie jeszcze troszke poczekają na fotki
ha ha

Zielony zakątek Asi http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77283" onclick="window.open(this.href);return false;