Koleus Blumego cz.1
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Koleus Blumego
Biotit, chyba masz za mało światła? Twoje rośliny wydają się wysokie i słabo wybarwione.
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Moje pokrzywki nie drgnely ani o milimetr odkąd je przepikowalam ![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Russski
Biotit odnośnie Twojej prywatnej wiadomości do mnie "dawno tak się nie śmiałem. jeśli masz teraz lepsze siewki, to prosze zaprezentuj"
Jakoś specjalnych okazów nie mam, ale to co mam wydaje mi się wygląda lepiej i jest mniej wyciągnięte ;)
Przepraszam za jakość zdjęcia, używam starszego telefonu.
![Obrazek](http://images77.fotosik.pl/412/aebbb04d3ff7b9d0m.jpg)
![Obrazek](http://images75.fotosik.pl/412/114b72801e0fad73m.jpg)
Twoje zdjęcie
![Obrazek](http://images75.fotosik.pl/361/d67cfdfc3b5a8f5cm.jpg)
Jakoś specjalnych okazów nie mam, ale to co mam wydaje mi się wygląda lepiej i jest mniej wyciągnięte ;)
Przepraszam za jakość zdjęcia, używam starszego telefonu.
![Obrazek](http://images77.fotosik.pl/412/aebbb04d3ff7b9d0m.jpg)
![Obrazek](http://images75.fotosik.pl/412/114b72801e0fad73m.jpg)
Twoje zdjęcie
![Obrazek](http://images75.fotosik.pl/361/d67cfdfc3b5a8f5cm.jpg)
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Życzę Ci samych sukcesów i zadowolenia z siebie. Zwróć uwagę pod jakim kątem były wykonane zdjęcia , wtedy będziesz miała właściwe porównanie, zresztą tutaj nie o to chyba chodzi. ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Russski
Dziękuję, a nick "Russski" to rodzaj męski ;)
Cieszę się, że Cię rozbawiłem, w tych czasach to unikatowa cecha ;)
Moje coleusy są młodsze od Twoich o jakiś miesiąc, a za życzenia dziękuję.
Cieszę się, że Cię rozbawiłem, w tych czasach to unikatowa cecha ;)
Moje coleusy są młodsze od Twoich o jakiś miesiąc, a za życzenia dziękuję.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
Witaj Piotrze,
Twoim coleusom niczego nie brakuje.
Stworzyłeś im idealne warunki w swoim growboxie. Chyba mają idealną do wzrostu temperaturę - optymalne wartości to 21-22 st. C w dzień (maksymalnie do 29 st. C) i w nocy ok. 15-18 st. C. Ilość światła też jest chyba wystarczająca. Rosną równo i silnie. Nie wyciągają się.
Patrząc na nie, myślę, że mają już ok. 5 - 6 tygodni. Zatem, to właściwy czas na uszczyknięcie im wierzchołków pędów, aby rośliny się właściwie i silnie rozkrzewiły. Czynność tę można i należy powtórzyć jeszcze raz po upływie ok. 2 tygodni. Jeżeli dysponujesz, to możesz także zastosować preparat B-Nine 0,25-0,35%. W 7 tygodniu uprawy warto obniżyć temperaturę o ok. 3-4 st. C. I prawdopodobnie trzeba je będzie już przesadzić pojedynczo do większych doniczek produkcyjnych, np. o średnicy 11-13 cm.
Nie śpiesz się z wysadzaniem coleusów do gruntu, pamiętając, że temp. poniżej +5 st. C może zniszczyć roślinę całkowicie.
Ups, zapomniałam jeszcze napisać, żebyś nie "przekarmiał" ich azotem. Najlepiej nie przekraczać stężenia 0,015%N/1dm3, a za to umiejętnie
i systematycznie (co 14 dni) dostarczać potas oraz równomiernie i niezbyt obficie podlewać miękką, niechlorowaną wodą.
Piotrze, proszę Cię, wstaw między sadzonkami patyczek z zawiązaną na kokardkę czerwoną wstążeczką, żeby nikt nie zauroczył Twoich coleusków. ;-)
Russski,
i Twoje coleuski wyglądają bardzo ładnie i zdrowiutko. Troszkę mniejsze roślinki, bo przecież kilka tygodni później zostały wysiane. Nie martw się, jeszcze troszkę i nadrobią wszystkie zaległości. Jeśli mógłbyś, proszę napisz, jakich nasion użyłeś do wysiewu. Uzyskanie sadzonek coleusków
z nasion, to dość trudna sztuka.
Twoim coleusom niczego nie brakuje.
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
Patrząc na nie, myślę, że mają już ok. 5 - 6 tygodni. Zatem, to właściwy czas na uszczyknięcie im wierzchołków pędów, aby rośliny się właściwie i silnie rozkrzewiły. Czynność tę można i należy powtórzyć jeszcze raz po upływie ok. 2 tygodni. Jeżeli dysponujesz, to możesz także zastosować preparat B-Nine 0,25-0,35%. W 7 tygodniu uprawy warto obniżyć temperaturę o ok. 3-4 st. C. I prawdopodobnie trzeba je będzie już przesadzić pojedynczo do większych doniczek produkcyjnych, np. o średnicy 11-13 cm.
Nie śpiesz się z wysadzaniem coleusów do gruntu, pamiętając, że temp. poniżej +5 st. C może zniszczyć roślinę całkowicie.
Ups, zapomniałam jeszcze napisać, żebyś nie "przekarmiał" ich azotem. Najlepiej nie przekraczać stężenia 0,015%N/1dm3, a za to umiejętnie
i systematycznie (co 14 dni) dostarczać potas oraz równomiernie i niezbyt obficie podlewać miękką, niechlorowaną wodą.
Piotrze, proszę Cię, wstaw między sadzonkami patyczek z zawiązaną na kokardkę czerwoną wstążeczką, żeby nikt nie zauroczył Twoich coleusków. ;-)
Russski,
i Twoje coleuski wyglądają bardzo ładnie i zdrowiutko. Troszkę mniejsze roślinki, bo przecież kilka tygodni później zostały wysiane. Nie martw się, jeszcze troszkę i nadrobią wszystkie zaległości. Jeśli mógłbyś, proszę napisz, jakich nasion użyłeś do wysiewu. Uzyskanie sadzonek coleusków
z nasion, to dość trudna sztuka.
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Moje rosną w górę bardzo szybko . Nie nadążam obrywać czubków
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Przemku piękne te Twoje koleusy ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Z sadzonek najłatwiej i najszybciej otrzymujemy nowe roślinki.Z wysiewem trochę więcej zabawy,ale też można dochować się ciekawych kolorków![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Z sadzonek najłatwiej i najszybciej otrzymujemy nowe roślinki.Z wysiewem trochę więcej zabawy,ale też można dochować się ciekawych kolorków
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)