Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.2
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.2
3. Raczej Gymno lub Coryphantha, na pewno nie Ferocactus.
10. Echinopsis eyriesii (?)
10. Echinopsis eyriesii (?)
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
10 raczej Echinopsis multiplex, eyriesii ma krótkie ciernie i przeważnie ma kształt bardziej kulisty niż kolumnowy
3 obstawiałbym jakieś Gymnocalycium
11 mogłaby być Coryphantha
6 bym obstawił Trichocereus'a albo coś podobnego np. Stetsonia
3 obstawiałbym jakieś Gymnocalycium
11 mogłaby być Coryphantha
6 bym obstawił Trichocereus'a albo coś podobnego np. Stetsonia
- fera64
- 500p
- Od: 5 sty 2011, o 08:15
Nr 2 obstawiała bym mammillaria albinata
Fanka Mammillarii
Pozdrawiam Kasia.

- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
7. Brasiliopuntia brasiliensis.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś źle zrobiłem, napisałem.
Mam trzy kaktusy, którymi chciałbym się zająć ale nie bardzo wiem jak się pielęgnuje kaktusy.
Postanowiłem, więc najpierw dowiedzieć się co to za gatunki, żeby o nich trochę poczytać.
Czy mogę prosić o rozpoznanie?

By mrlestats at 2011-10-11

To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś źle zrobiłem, napisałem.
Mam trzy kaktusy, którymi chciałbym się zająć ale nie bardzo wiem jak się pielęgnuje kaktusy.
Postanowiłem, więc najpierw dowiedzieć się co to za gatunki, żeby o nich trochę poczytać.
Czy mogę prosić o rozpoznanie?

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
To pierwsze to chyba Mammillaria (glassii?)
To trzecie to Opuntia cilindrica minor cristata.
To trzecie to Opuntia cilindrica minor cristata.
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Daj im więcej słońca... dużo słońca, są powyciągane
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Pierwsza to Mammillaria najprawdopodobniej boasana - straszliwie przerośnięta i wyciągnięta. Brodawka co centymetr :x - to efekt zbytniej ilości wody przy małej ilości słońca.
Drugi kaktus kolumnowy to samo - widać na wierzchołku jak redukuje ciernie.
Trzecia jak podała Magda Opuntia cilindrica minor cristata wygląda zdecydowanie najlepiej.
No i dokształcać się teoretycznie - wtedy na wiosnę możesz powiększyć kolekcję i cieszyć się wraz z nami ślicznymi kwiatami kaktusów.
Drugi kaktus kolumnowy to samo - widać na wierzchołku jak redukuje ciernie.
Trzecia jak podała Magda Opuntia cilindrica minor cristata wygląda zdecydowanie najlepiej.

Wszysto dobrze zrobiłeś i napisałeś. Dobrze, że zdobyłeś się na śmiałość no i najlepiej, że chcesz roślinom pomóc. Wielki plus dla Ciebie!proszę o wyrozumiałość jeśli coś źle zrobiłem, napisałem.

Teraz już tylko możesz ich nie podlewać, wstawić w miejsce widne oraz chłodne (6-12 stopni) i NIE PODLEWAĆ!nie bardzo wiem jak się pielęgnuje kaktusy.
No i dokształcać się teoretycznie - wtedy na wiosnę możesz powiększyć kolekcję i cieszyć się wraz z nami ślicznymi kwiatami kaktusów.

Pięknie dziękuję. Nie wiedziałem, że tak szybko dostanę odpowiedzi 
No tak z tą wodą to już dawno przypuszczałem, że przesadzam (podl. raz na tydzien). Zabieram się zatem za czytanie poradnika.
Chciałbym zmienić im podłoże, ale chyba lepiej poczekać do wiosny? Widziałem gdzieś tutaj opis składu takiego podłoża. Obecna ziemia choć kupiona specjalnie do kaktusów, jest zdecydowanie za mało żwirowo-piaskowa.
Póki co muszę zdecydować o miejscu zimowania tych roślin. Wyboru nie mam za dużego dwa okna obydwa od wschodu.
Dziękuję i pozdrawiam

No tak z tą wodą to już dawno przypuszczałem, że przesadzam (podl. raz na tydzien). Zabieram się zatem za czytanie poradnika.
Chciałbym zmienić im podłoże, ale chyba lepiej poczekać do wiosny? Widziałem gdzieś tutaj opis składu takiego podłoża. Obecna ziemia choć kupiona specjalnie do kaktusów, jest zdecydowanie za mało żwirowo-piaskowa.
Póki co muszę zdecydować o miejscu zimowania tych roślin. Wyboru nie mam za dużego dwa okna obydwa od wschodu.
Dziękuję i pozdrawiam
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Podlewanie raz na tydzień na oknie wschodnim za często. Na to nie ma reguły bo zależy od przepuszczalności substratu oraz wielkości doniczki ale obowiązuje zasada: lepiej podlać dwa razy za mało niż raz za dużo.
Jeśli doniczka lekka i podłoże suche to można podlewać - to zwykle w sezonie co 2-3 tygodnie, czasem nieco częściej.
Substrat musi być bardzo przepuszczalny. Dodaj komponentów w rodzaju perlitu czy żwirtku do gotowej ziemi kaktusowej i też będzie dobry.
Z przesadzaniem poczekaj do wiosny - chyba, że rośliny są opanowane przez szkodniki lub chore.

Substrat musi być bardzo przepuszczalny. Dodaj komponentów w rodzaju perlitu czy żwirtku do gotowej ziemi kaktusowej i też będzie dobry.
Z przesadzaniem poczekaj do wiosny - chyba, że rośliny są opanowane przez szkodniki lub chore.
CO to za roślinki ??
Siemka. Witam wszystkich. Moja przygoda z kwiatkami ,albo roślinami doniczkowa zaczęła się jak przeprowadziłem się do nowego mieszkania. Był tam duży parapet. Był pusty i wyglądał tak sobie. Wpadłem na pomysł postawienia tam kwiatków/roślin. Brałem zaszczepki z wszystkiego co się dało...
Teraz gdy na parapecie mam 13 doniczek i jest o wiele lepiej. Problem z tym że nie wiem jak nazywa się połowa roślin/kwiatków. Wiem że mam Bluszcza ,drzewko szczęścia o ile się nie mylę i fiołka. Tu są 4 roślinki. Jeśli możecie to pomóżcie z nazwami itp.

- julita20
- Od: 29 lip 2010, o 16:42
Re: CO to za roślinki ??
Pierwsza to Hatiora salicornioides
- chaveiro
2. Schlumbergera ale trudno powiedzieć jaka, w starszej literaturze Zygocactus, "po naszemu" zwany kaktusem bożonarodzeniowym lub wielkanocnym, w zależności kiedy kwitnie i jaki ma kolor kwiatów (bożonarodzeniowe przeważnie kwitną różowo, natomiast wielkanocnyprzeważnie na czerwono)
4. ja bym stawiał na Mammillaria bocasana (ale chyba jest trochę wyciągnięta z braku dostatecznej ilości światła)
4. ja bym stawiał na Mammillaria bocasana (ale chyba jest trochę wyciągnięta z braku dostatecznej ilości światła)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Schlumbergera/Zygozactus to kaktus bożonarodzeniowy i ta roślinka znajduje się drugiej fotce. Kaktus wielkanocny to Rhipsalidopsis i to zupełnie inna bajka. Kwiaty wyglądają inaczej a to najważniejsza cecha decydująca o zaszeregowaniu roślinki w odpowiednim miejscu rodziny Cacaceae.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- chaveiro
ok mój błąd z tym wielkanocnym, poprawię się