Imbir ma działanie antyseptyczne, a jednocześnie podkreśla smak przetworów z truskawek.
Zamiast czerwonej porzeczki można z powodzeniem dać też białą lub sok z cytryny (co kto ma) i kawałek świeżego imbiru.
Z tym, że ja ścierałem go na drobnej tarce i dodawałem do całości - polecam
Ania 1590
Potwierdzam właściwości kołobrzeskiej solanki. Jak jestem u rodzinki to ogórki ukiszone na solance zawsze wzbudzają mój zachwyt. Ale sama niestety szukam metod na udane przetwory. Przygotowałam w ubiegłym roku według różnych metod - pastryzowane , zalewane zimną kranówą albo wrzątkiem itp. nic nie podpisałam tylko poustawiałam w piwnicy na różnych półkach, że niby będę pamiętać Na szczęście wszystkie wyszły idealnie. Chyba jednak najbardziej sprawdza się metoda lekkiej pasteryzacji. A z przypraw zawsze wkładam gałązkę estagonu, który pomaga zachować twrdość ogórków.
Ja, trudno, ale się też pochwalę, ogóreczki mam pyyyszne, wszystkie, ani jeden kiszony się nie popsuł, ze słoików nie kipiało, więc zakrętki mam ok, nie 'pordzewiały'
A ogóreczki Romaszki z oliwą booskie. Dziękuję Romaszko, bardzo przypadły nam do smaku, są zupełnie inne niż zwykłe konserwowe
4 kg buraków
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
4 szkl. wody
2 szkl. cukru
4 płaskie łyżki soli
1,5 szkl. octu 10-proc.
10 ziarenek pieprzu
Buraki gotujemy w łupinkach, obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Cebule drobno kroimy, czosnek drobniutko siekamy. Cebulę i czosnek dodajemy do buraków. Wlewamy wodę,dodajemy cukier,sól, ocet i pieprz.Mieszamy odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie osączamy na sicie, wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 10 minut.
Sok po osączeniu buraków również wekujemy - jest dobry na barszczyk
"Rodziłam się płacząc gdy wszyscy się śmiali - umrę więc śmiejąc się gdy wszyscy będą płakali"
Dzięki Monika- dopiero teraz się odzywam bo dawno tu nie zaglądałam jak tylko obrodzą ogórki to na pewno zrobię( już trzeci raz będę dosiewać bo mi gniją nawet pod włókniną przy tych deszczach cały czas pada )ale znalazłam twój przepis na pesto z pędów kwiatostanów czosnku i jak się pokażą to biorę się za robotę a po zbiorach czosnku będzie pasta.Muszę jeszcze raz przeczytać ten wątek i zapisać co niektóre przepisy aby nie szukać potem.
Do następnej części wątku zapraszamy tutaj.
bab...