Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pabblo_Pl

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2

Post »

A ja stawiam na nie dobór fosforu albo ubogie podłoże albo za zimno miała przez co nioe mogła go pobierać..
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też wydawało mi się że to brak fosforu i dlatego wczoraj zasiliłem je florowitem NPK 7+5+6. Teraz stoją sobie na balkonie i się wygrzewają w ciepłym powietrzu. :wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli to było kupne podłoże czy to do siewu, czy pikowania ,czy tez uniwersalne, nieprawdopodobny jest pierwotny niedobór fosforu.
karr-km
200p
200p

Post »

To jak się okazało był torf odkwaszony z Pasłęka wymieszany z piaskiem, niczym nie zasilany.
karr-km
200p
200p

Post »

A tak wyglądają sadzonki Huzara o którym pisałem wyżej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jeśli zasiliłeś nawozem zabierz je do mieszkania, bo temperatury na zewnątrz są na granicy wegetacji i, mimo zasilenia, może nie być widocznego efektu.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

A propos Huzara :wit W tym typie mam tez Ulana. Oba maja juz zalazki kwiatow (siane koncu lutego).
W moim klimacie nie moge sobie pozwolic na sadzenie ich do gruntu :( Chce je zatem do donic/skrzynek na tarasie. Jak duza donice/skrzynke on potrzebuje? bo on niby karlowy ale nie taki typowy karzel jak np. Maskotka. Moze mi ktos pomoc?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

karr-km
Na nawożeniu się nie znam, ale moje wyglądały podobnie kiedy przez kilka dni miały zimno.
pongo
50p
50p
Od: 2 kwie 2013, o 19:10

Post »

Moje pomidorki w gruncie jakos ciągną, ale w najbliższych dniach w nocy ma byc 4st. ;:185 więc się boję.
Zauważylam, że na jednym krzczku cos się dzieje dziwnego? Czy to jakies choróbsko czy poparzenie, no i to fioletowienie listków to chyba z zimna :(
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
karr-km
200p
200p

Post »

aguskac Wiem że te pomidory były trzymane w domu ale w jakich warunkach to już nie mam pojęcia. Choć ja myślę że również brak odpływu nadmiaru wody też im dał popalić. A tak poza tym to moje hodowane od początku wyglądają tak
Obrazek.
Awatar użytkownika
jasiek01
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 kwie 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pongo, zerkając na twoje zdjęcia widzę że te z czarnymi plamami i z jaśniejszymi brzegami mają objawy braku magnezu, zasil je delikatnie nawozem płynnym np florovitem 5 ml na 5 litrów wody co kilka dni, widzę że są lekko fioletowe z niemożności pobierania fosforu w zimne dni a szczególnie noce, fioletowienie powoli przeminie jak się ciepełko zrobi. Brak magnezu może się pojawić po świeżym wapnowaniu lub na lekkiej piaszczystej glebie.
Jasiek
Zbyszek T
200p
200p
Od: 22 wrz 2011, o 21:12

Post »

Posadziłem dzisiaj pomidory - zapowiadają najbliższe dni jako bardzo ciepłe, noce też. Więc mam nadzieje, że ostro ruszą :)
W sumie 42 szt. z 10 odmian (Malinowy O. O., Polish Giant, San Marzano, NN dobre do suszenia, NN bardzo duże smaczne, Truskawkowe, Pokusa, Koktajlowe, Koralik, Koralik Malinowy).
;:138
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Ja w gruncie będę miała w sumie ok 25 krzaków. Zastanawiam się dziś przez pół dnia, czy je w jednym miejscu sadzic czy każdego w innym kącie działki. Może zarazy by tak od siebie nie łapały. Myślicie że ma to jakiś sens?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Odległość jaka jest na działce dla chorób nie ma znaczenia, te nawet kilkadziesiąt metrów zaraza ziemniaczana pokonuje w kilka sekund przy pomocy wiatru.To tak samo, jak jeden znajomy zamontował na kominie antenę satelitarną, bo ona będzie miała mniejszą odległość do satelity.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ja właśnie rozpocząłem hartowanie rozsady, z sadzeniem wstrzymam się do przyszłego tygodnia. Chociaż najchętniej bym to zrobił już teraz, bo sadzonki mam już bardzo duże, mimo że siałem 5 kwietnia :roll:

Sadźcie razem, w kupie raźniej :wink:

Następna część jest tutaj :arrow: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Pozdrawiam, Maciek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”