Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
A ja stawiam na nie dobór fosforu albo ubogie podłoże albo za zimno miała przez co nioe mogła go pobierać..
Też wydawało mi się że to brak fosforu i dlatego wczoraj zasiliłem je florowitem NPK 7+5+6. Teraz stoją sobie na balkonie i się wygrzewają w ciepłym powietrzu.
Jeśli to było kupne podłoże czy to do siewu, czy pikowania ,czy tez uniwersalne, nieprawdopodobny jest pierwotny niedobór fosforu.
To jak się okazało był torf odkwaszony z Pasłęka wymieszany z piaskiem, niczym nie zasilany.
Jeśli zasiliłeś nawozem zabierz je do mieszkania, bo temperatury na zewnątrz są na granicy wegetacji i, mimo zasilenia, może nie być widocznego efektu.
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A propos Huzara W tym typie mam tez Ulana. Oba maja juz zalazki kwiatow (siane koncu lutego).
W moim klimacie nie moge sobie pozwolic na sadzenie ich do gruntu Chce je zatem do donic/skrzynek na tarasie. Jak duza donice/skrzynke on potrzebuje? bo on niby karlowy ale nie taki typowy karzel jak np. Maskotka. Moze mi ktos pomoc?
W moim klimacie nie moge sobie pozwolic na sadzenie ich do gruntu Chce je zatem do donic/skrzynek na tarasie. Jak duza donice/skrzynke on potrzebuje? bo on niby karlowy ale nie taki typowy karzel jak np. Maskotka. Moze mi ktos pomoc?
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
karr-km
Na nawożeniu się nie znam, ale moje wyglądały podobnie kiedy przez kilka dni miały zimno.
Na nawożeniu się nie znam, ale moje wyglądały podobnie kiedy przez kilka dni miały zimno.
- jasiek01
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 kwie 2013, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pongo, zerkając na twoje zdjęcia widzę że te z czarnymi plamami i z jaśniejszymi brzegami mają objawy braku magnezu, zasil je delikatnie nawozem płynnym np florovitem 5 ml na 5 litrów wody co kilka dni, widzę że są lekko fioletowe z niemożności pobierania fosforu w zimne dni a szczególnie noce, fioletowienie powoli przeminie jak się ciepełko zrobi. Brak magnezu może się pojawić po świeżym wapnowaniu lub na lekkiej piaszczystej glebie.
Jasiek
Posadziłem dzisiaj pomidory - zapowiadają najbliższe dni jako bardzo ciepłe, noce też. Więc mam nadzieje, że ostro ruszą
W sumie 42 szt. z 10 odmian (Malinowy O. O., Polish Giant, San Marzano, NN dobre do suszenia, NN bardzo duże smaczne, Truskawkowe, Pokusa, Koktajlowe, Koralik, Koralik Malinowy).
W sumie 42 szt. z 10 odmian (Malinowy O. O., Polish Giant, San Marzano, NN dobre do suszenia, NN bardzo duże smaczne, Truskawkowe, Pokusa, Koktajlowe, Koralik, Koralik Malinowy).
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w gruncie będę miała w sumie ok 25 krzaków. Zastanawiam się dziś przez pół dnia, czy je w jednym miejscu sadzic czy każdego w innym kącie działki. Może zarazy by tak od siebie nie łapały. Myślicie że ma to jakiś sens?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Odległość jaka jest na działce dla chorób nie ma znaczenia, te nawet kilkadziesiąt metrów zaraza ziemniaczana pokonuje w kilka sekund przy pomocy wiatru.To tak samo, jak jeden znajomy zamontował na kominie antenę satelitarną, bo ona będzie miała mniejszą odległość do satelity.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Ja właśnie rozpocząłem hartowanie rozsady, z sadzeniem wstrzymam się do przyszłego tygodnia. Chociaż najchętniej bym to zrobił już teraz, bo sadzonki mam już bardzo duże, mimo że siałem 5 kwietnia
Sadźcie razem, w kupie raźniej
Następna część jest tutaj Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Sadźcie razem, w kupie raźniej
Następna część jest tutaj Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 3
Pozdrawiam, Maciek.